Της Κατερίνας Γαλανού
Έξι χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, η ανάκληση των γεγονότων και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, παραμένουν ανεξίτηλα στο μυαλό και στην ψυχή, όχι μόνο σε όσους βίωσαν επί τόπου το ζόφο και φέρουν εφ’ όρου ζωής, τα «ίχνη» του, αλλά και σε όλους εκείνους που υποσχέθηκαν μη λήθη.
Το ξημέρωμα της 23ης Ιουλίου και κυρίως οι μέρες που ακολούθησαν, με τα αποκαλυπτήρια του πρωτόγνωρου ανήθικου κυνισμού και της κυβερνητικής ξεχαρβαλωμένης ανικανότητας, έγιναν τραγική αφετηρία μιας άλλης συνείδησης στην κορυφή αλλά και τη βάση της κοινωνίας.
Υπέρτερη αξία από την υπενθύμιση όσων δεν μπορούν, ούτως ή άλλως να ξεχαστούν, έχει η παρακαταθήκη σε κρίσιμα θέματα οργάνωσης που άφησε πίσω της εκείνη η τραγωδία.
Το «112» που ολοκληρώθηκε και αναβαθμίστηκε και οι διαδικασίες συντεταγμένης εκκένωσης, που μπήκαν έκτοτε στο manual της Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρήθηκε με ποταπό τρόπο να απαξιωθούν, την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ προσευχόταν και παρακαλούσε για ένα «γαλάζιο» Μάτι. Όταν εμετικά πρωτοσέλιδα, επιφυλλίδες και αναρτήσεις των τρολς της Κουμουνδούρου, χλεύαζαν τη χρήση του και τις προσπάθειες των ανθρώπων της πολιτικής προστασίας να διασώσουν ανθρώπους από φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες, παραλληλίζοντάς τες με εκκενώσεις βόθρων.
Πριν από ένα χρόνο, ανήμερα της τραγωδίας στο Μάτι, στη Ρόδο, που βίωσε επί μέρες τον πύρινο εφιάλτη, όλα έγιναν διαφορετικά. Οργανώθηκε και εκτελέστηκε στη χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς κατοίκων και τουριστών σε ασφαλή σημεία. 19.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές κινδύνου. Οι 16.000 με επίγεια μέσα και οι 3.000 με πλωτά. Χωρίς απώλειες. Ήταν η κατάκτηση ενός κράτους που επιτελεί το ρόλο του και ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει και το κάνει για να σώσει ζωές. Το ίδιο και η συντεταγμένη εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης πριν από ένα χρόνο, ενώ οι φλόγες είχαν φτάσει στην αυλή του. Έγινε στη βάση ενός σχεδίου, για το οποίο συνεργάστηκαν εκατοντάδες στελέχη του επιτελικού κράτους.
Η ενεργοποίηση του «112» προϋποθέτει την κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων σε πολλές υπηρεσίες του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού. Ακόμη και οι οδηγίες για το από που πρέπει να εκκενώσει ο πληθυσμός, πχ σε μια φωτιά, είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας πολλών και συγκεκριμένων δεδομένων και παραμέτρων. Δεν είναι μέθοδος «γιούργια» να φύγει ο κόσμος προς όπου μπορεί και θέλει.
Γνωρίζουμε ένα ένα τα ονόματα των θυμάτων στο Μάτι, τα πρόσωπα και τις ιστορίες τους. Μας τα θύμισαν οι συγγενείς και οι φίλοι τους, που βρέθηκαν χθες στον τόπο της τραγωδίας με σκοπό τη μη λήθη. Οι άδικα χαμένες ζωές τους, ήταν ο κόλαφος που μας συνέφερε και κάποιοι δουλεύουν σκληρά για ένα κράτος και ένα μηχανισμό που θα αποτρέπει όλο και περισσότερες τραγωδίες. Δεν ήταν και δεν είναι δεδομένο, όσο κι αν θεωρείται αυτονόητο. Ούτε άκοπα και μαγικά ο μηχανισμός της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης ανταποκρίνεται με ταχύτητα και επάρκεια σε πυρακτωμένο σύμπαν ξηρασίας και λειψυδρίας.
Πηγή: liberal.gr