Του Σάκη Μουμτζή
«Υπήρξαν αρκετά περιστατικά κατά τα οποία η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες κράτησαν ομήρους σε κατοικίες που βρίσκονταν σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων στη Γάζα…». Αυτό λέει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της στις 12 Ιουλίου 2024. Ενώ το στέλεχος της, η Έρικα Γκεβάρα Ρόζας, δήλωνε πως «η ομηρία είναι έγκλημα πολέμου».
Το ερώτημα που τίθεται επάνω σε αυτό το κομμάτι της ανακοίνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, είναι πώς θα πρέπει να ενεργήσει το Ισραήλ, πρώτον, για να απελευθερώσει τους ομήρους και δεύτερον, για να μην επαναληφθεί η 7η Οκτωβρίου.
Να υπενθυμίσω, για όσους την ξέχασαν, την αγόρευση του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 και πριν αρχίσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Ζήτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να παραδώσει στο Ισραήλ τους σχεδιαστές της επίθεσης. Αν γινόταν δεκτοί αυτοί οι δύο όροι, θα είχαν αποφευχθεί όλα αυτά που επακολούθησαν.
Το Ισραήλ δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί στις υποθέσεις της Γάζας από την οποία αποχώρησε οικειοθελώς το 2005. Προκλήθηκε με 1.200 νεκρούς και 250 ομήρους, έδωσε οδό ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος και τελικά επενέβη στρατιωτικά.
Η Διεθνής Αμνηστία, ενώ ορθά επισημαίνει στην ανακοίνωση της 12ης Ιουλίου πως οι όμηροι κρατούνταν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, παραλείπει να αναφέρει ότι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές βρίσκονται τα αρχηγεία των διοικητών της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως και οι αποθήκες όπλων και πυρομαχικών. Όπως, επίσης, πως οι τρομοκράτες επιχειρούν μέσα από αυτές τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Τούτων δοθέντων, το Ισραήλ δύο επιλογές είχε μπροστά του: Ή να μην εμπλακεί στρατιωτικά, ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων, παίζοντας έτσι το παιχνίδι των τρομοκρατών ή να δράσει στοχευμένα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν η ρίψη προκηρύξεων και τα μηνύματα μέσω κινητών για να εγκαταλειφθούν εγκαίρως συγκεκριμένες περιοχές. Έπραξε το δεύτερο.
Πριν από μερικές ημέρες η Διεθνής Αμνηστία, ενώ δεν έχει απελευθερωθεί ουδείς όμηρος εν τω μεταξύ, δημοσιοποίησε μια έκθεση, στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία και για ρητορεία που ωθεί σε γενοκτονικές πράξεις. Πρώτα–πρώτα η Δ.Α. υιοθετεί άκριτα τα στοιχεία που της δίνει η ίδια η Χαμάς στον πόλεμο της προπαγάνδας. Κάπου εδώ θα έπρεπε να σταματήσει κάθε κουβέντα. Έχουν τόση αξία αυτά τα στοιχεία όση και οι… 500 νεκροί του νοσοκομείου από ισραηλινό πύραυλο.
Όμως, παραλείπει να αναφέρει στην έκθεσή της η Δ.Α. τις ενέργειες του Ισραήλ για να διοχετευθούν χιλιάδες τόνοι κάθε είδους βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, μια βοήθεια που πολύ συχνά λεηλατείται από τους τρομοκράτες της Χαμάς για τις ανάγκες της οργάνωσης.
Τέλος, η Δ.Α. δεν αναφέρει τίποτα για τις δηλώσεις δεκάδων στελεχών της Χαμάς πως σκοπεύουν να ξανακαταφέρουν παρόμοιο χτύπημα με αυτό της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Επί της ουσίας, ό,τι και να υποστηρίζει η Δ.Α the game is over στη Γάζα. Το καθοριστικό πλέον είναι τι θα γίνει από εδώ και εμπρός. Με τη διοίκηση και την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Πηγή: liberal.gr