Του Γιάννη Σιδέρη
Σκηνή από θέατρο του παραλόγου γίνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρωταγωνιστής ο Ντόναλντ Τραμπ, με συμπρωταγωνιστή τον Ιλον Μασκ. Θα μπορούσε το έργο που παίζουν, με όσα αδιανόητα απαγγέλλουν, να είναι μια μαύρη κωμωδία. Αλλά κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και ο εκ δεξιών του μαικήνας, σπάνε κάθε σύμβαση που διέπει τις σχέσεις κρατών, επιστρέφοντας σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή της πολιτικής των κανονιοφόρων.
Ο Τραμπ ανήρτησε χάρτη του Καναδά στα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ και δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να γίνει ο Καναδάς η «51η πολιτεία» των ΗΠΑ.
Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία προκειμένου να προσαρτήσει τη διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία.
Η Γροιλανδία, αυτοδιοικούμενη περιοχή εντός του βασιλείου της Δανίας, πρέπει να παραδοθεί στις ΗΠΑ γιατί είναι πολύ σημαντική για την ασφάλειά τους. Παράλληλα, ήταν «ανοησία» η απόφαση των ΗΠΑ επί Τζίμι Κάρτερ να παραδώσει τη διώρυγα στον Παναμά! Γιατί «δώσαμε τη διώρυγα στον Παναμά, δεν τη δώσαμε στην Κίνα», είπε αναφερόμενος στην εκμετάλλευσή της από κινέζικες εταιρίες.
Από την αρπακτική ματιά Τραμπ δεν γλύτωσε και ο κόλπος του Μεξικού, του οποίου είπε ότι θα αλλάξει την ονομασία σε «Κόλπο της Αμερικής». Και αυτοθαυμαζόμενος για την έμπνευση αναφώνησε: «Τι ωραίο όνομα!».
Πάντως, Μεξικό και Καναδάς προς το παρόν, φαίνεται να τη γλυτώνουν από τις μεραρχίες των ΗΠΑ. Στις δύο χώρες θα επιβάλει μόνο «πολύ σοβαρούς δασμούς» προκειμένου να τις λυγίσει. Τις αερομεταφερόμενες μεραρχίες και τους πυραύλους των κανονιοφόρων ίσως γλυτώσει τελικά και η Δανία για το θέμα της Γροιλανδίας. Θα την τιμωρήσει επιβάλλοντας δασμούς!
Η περίπτωση του Καναδά είχε και γελοίες σεξιστικές παρεμβάσεις του Ίλον Μασκ. Στη δήλωση του απερχόμενου προέδρου Τριντό, ότι δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, ο Καναδάς να γίνει Πολιτεία των ΗΠΑ, ο Μάσκ με ανάρτησή του τον αποκάλεσε «κορίτσι μου», λέγοντας ότι δεν έχει σημασία τι λέει, αφού πλέον δεν είναι κυβερνήτης. Και στη συνέχεια, ανήρτησε βίντεο φτιαγμένο με ΑΙ, που δείχνει τη δήλωση παραίτησης του Τριντό, ενώ από πίσω ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει βιολί!
Η μουσική είναι το «Woe Is Me!», που χρησιμοποιείται συχνά σε memes του TikTok, και συνοδεύεται με βίντεο που δείχνουν ένα γκρι χάμστερ να κλαίει, με ειρωνική διάθεση.
Ήταν ο ίδιος ο Μασκ που πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της νεοχιτλερικής AfD στη Γερμανία, ενώ πραγματοποίησε δημοψήφισμα μεταξύ των ακολούθων του στο «Χ», για το αν πρέπει οι ΗΠΑ «να απελευθερώσουν τη Μεγάλη Βρετανία από την τυραννική κυβέρνησή της» (Εργατικοί).
Στον χορό των τεράτων μπήκε και ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής του Τραμπ, Στηβ Μπάνον, που έχει αναλάβει σταυροφορία να συμβάλει στην αναβίωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Ο Μπάνον, που καταδικάστηκε με αφορμή τα επεισόδια του 2021, δήλωσε στο Bloomberg ότι τα χρήματα του Μασκ θα βοηθήσουν τον Τραμπ να μετατρέψει την Ευρώπη σε μια ήπειρο «όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός». Κατά τον ίδιο «τα χρήματα και οι πληροφορίες είναι τα δίδυμα τακτικά πυρηνικά της σύγχρονης πολιτικής».
Δεν θα απασχολούσαν αυτά τον γράφοντα, καθώς αποτελούν αντικείμενο του ρεπορτάζ διεθνών ειδήσεων. Άλλωστε ακούγονται τόσο παρανοϊκά και αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας. Και δεν θα απασχολούσαν αν δεν είχαν εν δυνάμει αντανάκλαση στη χώρα μας.
Ο Τραμπ φτάνει στο σημείο να απειλεί με παρέμβαση συμμάχους του ΝΑΤΟ. Δηλαδή δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταργήσει τις διεθνείς συνθήκες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η αρχιτεκτονική ασφαλείας μεταπολεμικά του δυτικού κόσμου. Παράλληλα, παραγνωρίζει τις ηγέτιδες χώρες της Ευρώπης, Γερμανία και Γαλλία, δίδοντας προβάδισμα στην Τζόρτζια Μελόνι, ανακηρύσσοντάς την επιλεκτικά ως συνομιλήτριά του.
Όσο για τη στενότερη γειτονιά μας, χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ως «φίλο» του τον οποίο «σέβεται». Και ου μόνον, αλλά τον θαυμάζει κιόλας, για τη δράση του στη Συρία, αφού «είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος και έστειλε τους ανθρώπους του εκεί, με διαφορετικές τύπους και διαφορετικά ονόματα, και μπήκαν και ανέλαβαν».
Η αποδυνάμωση της Ευρώπης που προσπαθεί να επιφέρει ο Τραμπ, στερεί την Ελλάδα από ένα μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία. Έως τώρα, στις συνόδους κορυφής, η Ελλάδα έβαζε όρους και ζητούσε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Μια Ευρώπη που έχει χάσει το γεωστρατηγικό της βάρος στις ΗΠΑ, ποια παρεμβατική δυνατότητα θα είχε;
Και πόσο θα νοιάξει τον Τραμπ αν ο «φίλος» του και «πολύ έξυπνος τύπος», μετά τη Συρία στρέψει το ενδιαφέρον του εντατικά στη χώρα μας; Δεν θα υπάρχει καν η ελπίδα να αναφωνήσει η όποια ελληνική ηγεσία την καταδικασμένη φράση, «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» γιατί απέτρεψαν τον πόλεμο.
Η Αμερική του Τραμπ δεν είναι σίγουρο ότι θα παρέμβει να τον αποτρέψει, εάν να το deal με τον φίλο του και πολύ έξυπνο τύπο, τον εξυπηρετεί.
Πηγή: liberal.gr