Του Κώστα Στούπα

To 2022 αποδείχτηκε μια καλή χρονιά για την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία εμφάνισε, συγκριτικά με τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών, καλύτερες επιδόσεις, γεγονός που μείωσε την απόσταση μεταξύ μας.

Γεωπολιτικά η χώρα άντεξε τις τουρκικές πιέσεις, ενισχύοντας το διπλωματικό και στρατιωτικό της οπλοστάσιο. Το 2022 επίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναδείχθηκε στην πράξη η σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως εναλλακτικής των στενών του Βοσπόρου, διόδου της δυτικής επιρροής στα Ανατολικά Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο ενεργειακός αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας αποτελεί άλλο ένα σκέλος αυτής της στρατηγικής, ενώ η επικείμενη εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της οποίας λειτουργεί ως φυσικό λιμάνι και παράθυρο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2022 ανέδειξε περαιτέρω τα προβλήματα στη σχέση της Τουρκίας με τη Δυτική συμμαχία, η οποία ευελπιστεί πλέον μόνο στην αναίμακτη εκ των έσω ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν από τους φιλοδυτικούς κεμαλιστές στις επικείμενες εκλογές.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με αρκετά υψηλότερο ρυθμό από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών, το χρηματιστήριο έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον και οι εξαγωγές με τις επενδύσεις κινούνται με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς.

Η Ελλάδα το 2022 θα παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη πάνω από 6%, σχεδόν τη διπλάσια από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. Η ανάπτυξη σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό συμβάλλουν στη μείωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να πέσει από το 194,5% στο 171,1% στο 2022, με προοπτική το 2023 να μειωθεί στο 161%.

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει ιστορικό ρεκόρ.

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται και οι επενδύσεις καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κινείται ανοδικά. Το 2021 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου είχε ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Φέτος, στα τρία τρίμηνα, κινείται συγκριτικά υψηλότερα.

Επιπλέον, η αυξημένη τουριστική κίνηση αναμένεται να βελτιώσει την εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συρρικνώνοντας το έλλειμμα το οποίο τα δυο προηγούμενα χρόνια, λόγω “καραντίνας” και αύξησης των εισαγωγών λόγω επιδομάτων, είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μελανό σημείο το 2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αχαλίνωτη επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης με αφορμή τις πληθωριστικές πιέσεις και αιτία τις επικείμενες εκλογές.

Η αύξηση των επιδομάτων όμως τα τελευταία χρόνια, με αφετηρία την πανδημία, αποτελεί ένα γενικότερο φαινόμενο σε όλον τον κόσμο. Οι συνέπειες της “επιδοματολαγνείας” στην οικονομία, την καταναλωτική αλλά και την εργασιακή συμπεριφορά του πλήθους, είναι δύσκολο ακόμη να προσδιοριστούν.

Το πλέον πιθανό είναι πως κάποια στιγμή θα προκύψει η βίαιη πρόσκρουση στην πραγματικότητα…

Πέραν της “επιδηματολογίας” όμως η ελληνική οικονομία παρουσίασε δείγματα μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης.

Πηγή: capital.gr