Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα αλλά στην πολιτική έχει τα χαρακτηριστικά και της εκδίκησης. Το αργότερο από το νέο έτος, η «μπάλα» θα βρίσκεται ξανά στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκαταστήσει το ιστορικό λάθος του, να στερήσει από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αποκαταστήσει την στρέβλωση που δημιουργήθηκε από την κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία, υπονομεύοντας μια εθνική αναγκαιότητα.

Οι αριθμοί άλλωστε της συμμετοχής στην ειδική πλατφόρμα δεν επιτρέπουν άλλες αναβολές. Διότι ζητούμενο όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός στη δυναμική επιστροφή της σε τροχιά ανάκαμψης, η Ελλάδα, «θέλει δίπλα της όλα τα παιδιά της. Και οφείλει να τα τιμά χωρίς διακρίσεις και τεχνητά εμπόδια».

Περαιτέρω ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν, ώστε ο τολμηρός δρόμος που άνοιξε και κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν, να μετατραπεί, τελικά, σε μεγάλη εθνική λεωφόρο. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έχει ήδη δείξει τις συντεταγμένες στην κυβερνητική πυξίδα.

Οι αναγκαίες αλλαγές που μπαίνουν στο τραπέζι πριν από τις κάλπες της απλής αναλογικής είναι ξεκάθαρες, όπως επίσης ρητή είναι και η υποχρέωση που απορρέει για τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις συνταγματικές επιταγές. Τα δεδομένα της ισχνής συμμετοχής στην ειδική πλατφόρμα των απόδημων κατά την κυβέρνηση είναι σαφές ότι χρήζουν νομοθετικών προσαρμογών, όπως ευθαρσώς δηλώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί στις κάλπες του 2023 η καταγραφή του εκλογικού παραλογισμού, να αναδειχθούν τρεις αιρετοί από το ψηφοδέλτιο επικράτειας, από μόλις 5000 ψηφοφόρους. Κατά πληροφορίες η κυβερνητική πρόταση προσανατολίζεται στην καθιέρωση στοιχείων αντιπροσωπευτικότητας με μια νομοθετική παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου και η οποία θα θεσπίζει ένα ελάχιστο όριο εγγεγραμμένων στην ειδική πλατφόρμα για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Μια αλλαγή όμως η οποία δεν θα μπορέσει να ισχύσει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση εάν δεν δοθεί η συναινετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αυτή θα είναι ακόμη μια ευκαιρία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποδείξει ότι δεν αποτελεί την εθνική εξαίρεση.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι από το 2020, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, είχε ήδη γίνει ένα σοβαρό βήμα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία όλα τα κόμματα της Βουλής συμφώνησαν να διευκολυνθούν, επιτέλους, οι απόδημοι να ψηφίζουν από όπου βρίσκονται. Για να υπάρξει, όμως, συναπόφαση όλων των δυνάμεων, η κυβέρνηση δέχτηκε, τότε, να τεθούν οι προϋποθέσεις της διετούς παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και οι άνω των 30 ετών να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Τότε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε προτάξει κανέναν όρο, υποχωρώντας στο όνομα της συναίνεσης για τον υπέρτερο σκοπό. «Δεν είναι η ιδανική, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Διαφορετικά το μείζον θα υποτασσόταν στο έλασσον. Και αντί για ένα σημαντικό βήμα από την καθήλωση, θα υποχωρούσαμε δύο βήματα στο όνομα ενός άλματος που δεν θα γινόταν ποτέ», ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού.

Υπαναχωρώντας από όσα έλεγε, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει και την άρση των περιορισμών. Αυτήν που ζητούσαν εξαρχής και επίμονα οι απόδημοι. «Έγινε έτσι ξανά η θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε μεν η κυβέρνηση, αλλά συμμερίστηκαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση», όπως ανέφερε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του, καθώς δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες.

«Και ότι είναι η μόνη παράταξη στον τόπο που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες», όπως είχε επισημάνει δηκτικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή: liberal.gr