Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καλλιεργούν, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, έναν μύθο. Ακόμη και ξανά, σήμερα. Πως δήθεν η συμφωνία με την οποία επέστρεψε ο Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα από τις Βρυξέλλες, περιείχε συμφωνία για κούρεμα και αναδιοργάνωση του χρέους. Προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το μόνο που υπήρχε είναι ο σοβαρός ισχυρισμός σοβαρών παραγόντων (ΔΝΤ, Σόιμπλε κ.α.) ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο μετά το νέο μεγάλο δάνειο των σχεδόν 86 δισ. ευρώ.

Κατά την ψήφιση του πρώτο νόμου (με ένα άρθρο!), την προηγούμενη εβδομάδα (τέτοια εποχή του 2015) που ξεκίνησε την αλυσίδα των προμνημονιακών μέτρων, σε διάλογο μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη, ο τότε πρωθυπουργός ψεύδεται λέγοντας ότι θα έρθει η ρύθμιση του χρέους τον… Σεπτέμβριο. Έτσι τον βόλευε, έτσι έλεγε.

Σαν σήμερα πάντως (αλλά 20ή Ιουλίου) ξανάνοιξαν οι τράπεζες, πάντα με το όριο των 60 ευρώ στις αναλήψεις, αλλά με τη δυνατότητα να σηκώσεις 420 για μια εβδομάδα. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων παρέμειναν ακλόνητοι. Ο ΣΕΒ εκτίμησε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων είχε μειωθεί κατά 30-40%. Και βεβαίως επέστρεψαν στην Αθήνα οι τροϊκανοί.

Μέσα στην εβδομάδα αυτή, θα έχουμε έναν ακόμη νόμο με προαπαιτούμενα του νέου, τρίτου, μνημονίου που προγραμματίστηκε να ψηφιστεί πριν το δεκαπενταύγουστο, ώστε η πρώτη δόση του δανείου να εισπραχθεί από την Αθήνα ως τις 20 Αυγούστου.

Κάθε μέρα ο Τσίπρας έχανε και μερικά ακόμη από τα πρωτοπαλίκαρά του. Ο ίδιος πάντως παρέμενε γραπωμένος στην εξουσία: «Οικειοθελώς δεν θα φύγω», δήλωσε κατά την ψήφιση της δεύτερης δέσμης μέτρων την Τετάρτη, σαν μεθαύριο.

Η άλλη που δεν άφηνε με τίποτε την καρέκλα της προεδρίας της Βουλής, ήταν βεβαίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι να το εγκαταλείψω οικειοθελώς», είπε κι αυτή. Μίλαγε για «πραξικόπημα κι εκβιασμό» και σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο Δημοκρατίας περιγράφοντας για την «βίαιη επίθεση» των ξένων στη δημοκρατία της χώρας μας, ζητώντας μάλιστα να τη στείλει ο Παυλόπουλος στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο πρόεδρος απάντησε, γραπτώς, στην πρόεδρο της Βουλής πως δεν έχει τη «θεσμική και πολιτική δυνατότητα» να κάνει κάτι τέτοιο αφού η επιστολή εκφράζει προσωπικές απόψεις, μιας και δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση της Βουλής. Το τραγελαφικό είναι ότι και σήμερα η κυρία Κωνσταντοπούλου τα ίδια, μα ακριβώς τα ίδια, κάνει από τη θέση όμως της προέδρου της «Πλεύσης».

Ένα άλλο, γνώριμο αυτή την εποχή, πρόσωπο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, βρήκε την ευκαιρία να πει ένα από τα «χαριτωμένα» ψεματάκια του, διαψεύδοντας ότι ο Τσίπρας είχε ζητήσει δάνειο από τη Μόσχα. Η αλήθεια όπως εξήγησε ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, ήταν ότι ο Πούτιν «πούλησε» στους Δυτικούς πως δεν θα βοηθήσει τον Τσίπρα με αντάλλαγμα να συναινέσουν αυτοί στο πάγωμα της ουκρανικής κρίσης.

Εκείνες τις ίδιες μέρες δόθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους νέους «όρους» λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών. Τέτοια σύμπτωση και «καούρα» είχαν, μέσα στον απόλυτο χαμό, να ρυθμίσει ο Τσίπρας το τηλεοπτικό «τοπίο». Εζητείτο ελάχιστη δαπάνη 30 εκατ. ευρώ ετησίως και απασχόληση τουλάχιστον 400 εργαζομένων. Γνωρίζουμε πως θα καταλήξει αργότερα η προσπάθεια του Νίκου Παππά να ελέγξει την ενημέρωση, για την οποία μάλιστα καταδικάστηκε αμετάκλητα.

Σας τα θυμίζω όλα τούτα για να μη ξεχνιόμαστε.

Δυστυχώς όμως, η μείζων αντιπολίτευση ήταν, εκείνες τις ημέρες, αφοσιωμένη στο «εθνικό καθήκον» υπερψήφισης των μέτρων, με αποτέλεσμα να στηρίζει στο φουλ ό,τι προωθούσε ο Τσίπρας. Ίσως γι’ αυτό δεν πρόσεξε επαρκώς τις παρατηρήσεις ψύχραιμων αναλυτών που έλεγαν πως αν ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν Τσίπρα πέσει κάτω από το «120», τότε ο πονηρός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές-εξπρές τον Σεπτέμβριο.

Δεν πρόσεξε καν τις πληροφορίες ότι ο Τσίπρας είχε ενημερώσει σχετικά τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ!

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να τεθούν όροι στον Τσίπρα ότι η λύση θα δοθεί από την παρούσα Βουλή με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο Τσίπρας θα δεσμευτεί να μην προσφύγει σε έκτακτες εκλογές.

Όταν μάλιστα οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Καραγκούνης εξέφρασαν τον προβληματισμό να απόσχει η ΝΔ από την υπερψήφιση των σκληρών ρυθμίσεων που έφερνε στη Βουλή ο Τσίπρας, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως κατανοεί τα επιχειρήματα «αλλά θα θολώσει το μήνυμά μας ότι είμαστε η μόνη δύναμη με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό στίγμα». Την προηγούμενη μέρα, ομάδα βουλευτών (ιδίως από την «καραμανλική» πτέρυγα)  είχαν συλλέξει υπογραφές ζητώντας την παραμονή Μεϊμαράκη στην προεδρία της ΝΔ μέχρι… νεωτέρας.

Προφανώς, όσο η χώρα αγκομαχούσε να σταθεί εντός ευρώ και στα πόδια της, τα κόμματα έλυναν τους εσωτερικούς λογαριασμούς τους. Να τα λέμε κι αυτά…

Πηγή: liberal.gr