Του Πάσχου Μανδραβέλη
Μόνο σε «καφενοκουβεντολόι», σαν αυτό που μας έχει συνηθίσει επί πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η κυβέρνηση είχε ή χρησιμοποίησε το κακόβουλο λογισμικό Predator. Δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά μόνο συμπτώσεις. Βεβαίως, είναι δουλειά της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ να θέτουν ερωτήματα, αλλά δεν μπορεί κανένα πολιτικό κόμμα να καταλήγει χωρίς στοιχεία σε συμπεράσματα, όσο κι αν αυτά μοιάζουν προφανή. Οι ενδείξεις γίνονται αποδείξεις μόνο στο καφενείο. Στη Βουλή -και στον επίσημο πολιτικό διάλογο εν γένει– τα συμπεράσματα απαιτούν και αποδείξεις.
Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι περίεργη η στάση των αρχών, δικαστικών και άλλων. Κάποιος επιχείρησε να παρακολουθήσει έναν ευρωβουλευτή (κατόπιν αρχηγό του τρίτου κόμματος) και παρακολουθούσε δημοσιογράφους με ένα περίτεχνο λογισμικό. Σύμφωνοι. Δεν ήταν η κυβέρνηση. Μπορεί να ήταν –από μια άποψη– κάτι χειρότερο, όπως π.χ. οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Εξι μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης δεν θα έπρεπε να είχε αποκαλυφθεί ποιος το έκανε, έτσι ώστε να προστατευθούν οι υπόλοιποι παράγοντες του πολιτικού και δημοσιογραφικού βίου; Δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν πράγματι σοβαροί εθνικοί λόγοι ώστε να ασχοληθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και να εξουδετερώσει την απειλή.
Για χάρη της συζήτησης και μόνον, ας θεωρήσουμε ότι οι κ. Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Κουκάκης είναι δευτερεύοντες παράγοντες του δημόσιου βίου και γι’ αυτό η ΕΥΠ δεν θέλει να χαραμίσει πολύτιμους πόρους ώστε να μάθει ποιοι τους παρακολουθούν. Ετσι κι αλλιώς, η υπηρεσία έχει πιασμένα τα χέρια της με πολλούς και απόρρητους εθνικούς λόγους. Δεν προκάνει να ασχοληθεί και με τα «λιμά».
Τώρα μαθαίνουμε ότι παρακολουθείτο επισήμως ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης κ. Κώστας Χατζηδάκης. Η κυβέρνηση μίλησε για «δραστηριότητες εκτός πλαισίου στο εσωτερικό της ΕΥΠ» και για «ρυπαρά δίκτυα» εντός της υπηρεσίας. Ετσι, ελαφρά τη καρδία; Αν είναι αληθές, τι κάνει γι’ αυτό; Προς όφελος ποίων είναι οι «δραστηριότητες εκτός πλαισίου» και για ποιον δουλεύουν αυτά τα «ρυπαρά δίκτυα»; Ακόμη κι αν δεν ήταν η ΜΙΤ, μπορεί να είναι το Κατάρ, το οποίο διαχρονικώς υπήρξε στενός σύμμαχος της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, από την οποία περιμένει να ρίξει άπλετο φως. Θα λέγαμε «ορθώς», αλλά υπάρχει και ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν έκανε η κυβέρνηση τις υποκλοπές, την έχουμε βάψει άσχημα. Με τους ρυθμούς που δουλεύει η ελληνική Δικαιοσύνη, οι Τούρκοι θα έχουν φθάσει στη Λαμία πριν προλάβουμε να δούμε το φως το αληθινόν.
Πηγή: kathimerini.gr