Του Γιάννη Μεϊμάρογλου
Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δονήθηκε συχνά από το καθιερωμένο σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ». Είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις κομματικές εκδηλώσεις, ειδικά μετά την προσθήκη του ονόματος του ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του Κινήματος Αλλαγής που συνιδρύθηκε το 2017 από τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.
Το «Κίνημα Αλλαγής» πέρασε έκτοτε στον παρονομαστή του τίτλου η δε συνεχής και αναγκαία διεύρυνση που συμβόλιζε πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Κατανοητή η συναισθηματική φόρτιση καθώς πλησιάζει και η επέτειος των 50 χρόνων από την 3η του Σεπτέμβρη, ωστόσο, η ζωή απέδειξε ότι το brand ΠΑΣΟΚ δεν ήταν από μόνο του ικανό να σηματοδοτήσει μια νικηφόρα πορεία.
Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ούτε και να διαγραφεί η καθοριστική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ωστόσο, το αίτημα των καιρών δεν είναι η δικαίωση του παρελθόντος αλλά η χάραξη μιας πολιτικής που θα επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρ’ ότι δεν υστέρησε στην επεξεργασία προγραμματικών θέσεων, δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα συνολικό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης και, κυρίως, δεν είχε πειστική απάντηση στο ερώτημα με ποιες δυνάμεις θα υλοποιήσει αυτό το σχέδιο.
Αυτά είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη συζήτηση για την ανάδειξη της ηγεσίας σε 100 ημέρες περίπου. Μια συζήτηση που δεν πρέπει να περιοριστεί στο στενό εσωκομματικό περιβάλλον αλλά να επεκταθεί και ευρύτερα στην κοινωνία μια και την αφορά άμεσα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η ψηφοφορία είναι ανοιχτή στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως πυλώνα της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας.
Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί θα έχει αξία μόνον εάν μείνει μακριά από άγονες προσωπικές αντεγκλήσεις και μπει στην ουσία των προβλημάτων και των αιτιών που κρατούν καθηλωμένη τη δημοκρατική παράταξη σε μια στιγμή που οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό αφήνουν περιθώρια για την ουσιαστική ισχυροποίησή της.
Η έντονη αντιπαράθεση στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ανέδειξε ήδη μια σειρά από αδυναμίες και προβλήματα που θα μπορούσε να έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ώστε η αντιμετώπισή τους να είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Η επίρριψη της κύριας ευθύνης στα ΜΜΕ και στις δημοσκοπήσεις – οι οποίες επιβεβαιώθηκαν – δεν συνέβαλε αρχικά στην αντικειμενική αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, τόσο ο Πρόεδρος όσο και πολλοί ομιλητές επισήμαναν σωστά ότι το μήνυμα που εκπέμψαμε ήταν θολό. Ακριβώς επειδή ήταν θολή και η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε σημαντικά θέματα όπως αυτό της επιστολικής ψήφου, των μη κρατικών πανεπιστημίων και του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο. Ζητήματα που είχαν έγκαιρα επισημανθεί αλλά η σχετική κριτική που διατυπώθηκε παρέμεινε προεκλογικά χωρίς παραλήπτες.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΚΠΕ ήταν το θέμα των συμμαχιών υπό το φως των προτάσεων περί συγκρότησης ενός είδους «λαϊκού μετώπου» κατά τα πρότυπα της Γαλλίας η οποία δεν αποσκοπεί παρά στην πολιτική διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς.
Η τοποθέτηση των διεκδικητών της αρχηγίας απέναντι σε αυτό το σενάριο πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική ώστε να την λάβουν υπ’ όψιν τους οι ψηφοφόροι. Ωστόσο, αυτό που θα σημαδέψει θετικά την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η επιτυχής διεύρυνσή του προς τον χώρο του πολιτικού Κέντρου τη μόνη ικανή να πλήξει ουσιαστικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ειδικά τώρα που ένα σημαντικό μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων έδειξε, για πρώτη φορά, ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη του προς τη σημερινή κυβέρνηση.
Η διαδικασία εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που προκλήθηκε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που θα δώσει το πολιτικό έναυσμα για την επανεκκίνηση της δημοκρατικής παράταξης. Να ξεκαθαρίσει τα ταυτοτικά της χαρακτηριστικά, τη στρατηγική και τους στόχους της.
Η ηγεσία που θα εκλεγεί θα πρέπει να πείθει ότι, με βάση και την πολιτική της διαδρομή, διαθέτει την πείρα, τις γνώσεις και τις ικανότητες για να αναλάβει τις τύχες της δημοκρατικής παράταξης αλλά και κυβερνητικές ευθύνες στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας θετικής πρότασης για το μέλλον της χώρας. Από την άποψη αυτή το αποτέλεσμα της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον συνολικά για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.
* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr
Πηγή: iefimerida.gr