Του Δημήτρη Καμπουράκη
Αυτό τον μήνα έτυχε να βρεθώ μπροστά σε δύο περιπτώσεις κοροϊδίας. Αναφέρομαι σε κοροϊδία από ασφαλιστικές εταιρείες σε ασφαλισμένους τους, που ενώ πλήρωναν κανονικά και με ποσά διόλου ευκαταφρόνητα, την κρίσιμη ώρα έμειναν στα κρύα του λουτρού.
Το γράφω εγώ που έχω κατ’ επανάληψη αρθρογραφήσει υπέρ του να ασφαλίζουμε την περιουσία μας και να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος, με αποτέλεσμα να έχω υποστεί διαδικτυακό λιντσάρισμα από τους κρατιστές και να έχω πάρει πλείστα όσα συγχαρητήρια από ασφαλιστές για τον τρόπο που τα γράφω. Πλην την κοροϊδία δεν την ανέχομαι.
Περίπτωση πρώτη. Ασφαλισμένη σε ομαδική ασφάλεια υγείας από τη δουλειά της, χρειάζεται να κάνει επέμβαση για πολύποδες στη μήτρα ή στον τράχηλο, θα σας γελάσω. Το κόστος της επέμβασης σε ιδιωτικό θεραπευτήριο είναι 1400 ευρώ για το νοσοκομείο και 900 ευρώ για τον γιατρό. Η ασφαλιστική θεωρητικώς κάλυπτε το 80% του συνολικού κόστους, οπότε η γυναίκα θεωρούσε ότι θα πλήρωνε 460 ευρώ. Τα σήκωνε η τσέπη της, έκανε την επέμβαση.
Λίγο πριν μπει χειρουργείο όμως, την κάλεσαν στον χώρο που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στο νοσοκομείο και απάντησε σε ερωτήσεις ενός υπαλλήλου της εταιρείας. Τη ρώτησε πόσο καιρό είχε ενοχλήσεις από τους πολύποδες. Εκείνη απάντησε με ειλικρίνεια ότι την πρώτη ενόχληση την ένιωσε πριν περίπου τέσσερις μήνες. Και αφού έκανε την επέμβαση, η ασφαλιστική της απάντησε ότι δεν καλύπτει την εγχείρηση καθόλου, διότι ανακάλυψαν ότι είχε προσληφθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία πριν τρεις μήνες.
Κατά το σκεπτικό της εταιρείας λοιπόν, η γυναίκα πρώτα κατάλαβε ότι πρέπει να κάνει επέμβαση και στη συνέχεια… πήγε κι έπιασε δουλειά στη συγκεκριμένη εταιρεία που διέθετε ομαδική ασφάλεια, με σκοπό όχι να δουλέψει αλλά να της καλύψουν την εγχείρηση. Άρα είχε δόλο, άρα δεν καλύπτουν. Τελεία και παύλα. Η δεύτερη περίπτωση, άλλης ασφαλιστικής εταιρείας, είναι ακόμα πιο εξωφρενική και παραδόξως αφορά και πάλι πολύποδα.
Ένας ασφαλισμένος, ιδιωτικά όχι απ’ τη δουλειά του, άρχισε να έχει αιμορραγίες στη μύτη και πυρετό. Ο ΩΡΛ του βρήκε έναν πολύποδα στη μύτη που έπρεπε να φύγει με μια επεμβασούλα. Κόστος πολύ χαμηλότερο, περί τα 800 όλα μαζί. Τι κάνει η ασφαλιστική; Μπαίνει με τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου στην άυλη συνταγογράφησή του και αρνείται να καλύψει την επέμβαση για τον ακόλουθο απίθανο λόγο: Πριν δυο χρόνια, ο γιατρός του είχε γράψει ένα Ronal αποσυμφορητικό για τη μύτη, με αιτιολογία «αλλεργική ρινίτιδα». Όταν ο άνθρωπος έκανε το συμβόλαιο με την ασφαλιστική, δεν τους είπε για αλλεργική ρινίτιδα. Δεν τη θυμόταν καν, μια φορά όλη κι όλη είχε πάρει το αποσυμφορητικό με συνταγή, ούτε μπορούσε να θυμηθεί για ποιον λόγο.
Οπότε η ασφαλιστική έβγαλε συμπέρασμα ότι ο ασφαλισμένος έκρυψε «με δόλο» την ασθένεια του αυτή και επίσης, τελείως αυθαίρετα, θεώρησε ότι ο πολύποδας στη μύτη είναι προϊόν της αλλεργικής ρινίτιδας που είχε αποκρυφτεί με δόλο. Οπότε απορρίπτει και δεν πληρώνει. Για ένα ροnal αυτό.
Να με συμπαθάτε, αλλά αυτά μόνο γκανγκστερισμός μπορούν να χαρακτηριστούν. Και λίγα γράφω. Οπότε οι ασφαλιστικές να μην διαμαρτύρονται όταν κάποιος που ακούσει για ιδιωτική ασφάλιση, λέει «μακριά…». Όπως στρώνουν θα κοιμηθούν.
Πηγή: liberal.gr