Skip to content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας αποφασίσουμε εμείς για τη ζωή μας και όχι υποβολείς

Του Ζαχαρία Ζούπη

Συζητώντας με τον φωτογράφο Platon, ο πρωθυπουργός σχολίασε την επιρροή του Έλον Μασκ στην κούρσα για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Τέξας και αρχικά διερωτήθηκε; «Είναι σωστό, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο να ξοδεύει 440 εκατ. δολάρια για να επηρεάσει μία εκλογική κούρσα στο Τέξας;» Και τόνισε δεικτικά και με διάφορους αποδέκτες « Αυτό έγινε στην πραγματικότητα και δεν έπιασε. Και αυτό είναι καλό. Δεν μπορείς να αγοράσεις τις εκλογές όσο πλούσιος και να είσαι» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Δεν νομίζω ότι η αναφορά αυτή ήταν τυχαία και ότι απλά ο πρωθυπουργός θεώρησε να κάνει μια αναφορά στον Έλον Μάσκ. Δεν είχε κανένα λόγο άλλωστε. Είχε όμως λόγο να στείλει μήνυμα προς όσους επενδύουν εδώ και χρόνια στην πτώση του είτε αφορά σε εγχώρια εξωπολιτικά κέντρα και οικονομικά συμφέροντα είτε και σε ξένα κέντρα που δεν τους αρέσουν οι στρατηγικές επιλογές και οι συμμαχίες που έχει συνάψει.

Δεν ξέρω ποιους εννοεί ο πρωθυπουργός και σε τελευταία ανάλυση αν θέλει να κατονομάσει κάποιους, ας το κάνει ο ίδιος. Ξέρω όμως ότι η πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα, όπως και ο επιχειρηματικός κόσμος συζητούν με ονοματεπώνυμα και αναφέρονται σε όσους «έχουν ορκιστεί να ρίξουν τον Κ. Μητσοτάκη».

Φαντάζομαι ότι αυτό δεν οφείλεται στην πολιτική ή ιδεολογική άποψή τους, αλλά στα συμφέροντά τους και στην αλαζονική πεποίθησή κάποιων ότι μπορούν να κανονίζουν τα της χώρας. Δυστυχώς για αυτούς, δεν έχει επαληθευτεί καμία πρόβλεψή τους, όσο και αν δύο χρόνια τώρα προαναγγελλόταν η πτώση της κυβέρνησης, η κατάρρευσή της, η παραίτησή του, η αλλαγή του εν κινήσει και όλα αυτά τα πολυδιαφημισμένα σενάρια.

Απ’ ότι βλέπουμε, αρέσει δεν αρέσει, ο Κ. Μητσοτάκης είναι ακόμα πρωθυπουργός, προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έτη φωτός από τον δεύτερο επί οκτώ χρόνια, η ΝΔ προηγείται με πάνω από 12% του δεύτερου κόμματος και ενώ η κλεψύδρα προς τις εκλογές έχει γυρίσει, δεν έχει εμφανιστεί και κανένα αντίπαλο δέος. Εδώ που τα λέμε, δεν τα κατάφερε ο Έλον Μασκ με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια να ανακόψει τον δρόμο ενός πρώην δάσκαλου και πάστορα. Θα τα καταφέρουν όσοι θέλουν να εμφανιστούν κουμανταδόροι στην Ελλάδα;

Η χώρα είναι μικρή, ένα χωριό είμαστε και όλα μαθαίνονται. Υπάρχει ταυτόχρονα ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που βλέπουν, καταλαβαίνουν και ερμηνεύουν. Όπως το έκαναν και ακούγοντας ότι πέρυσι χιλιάδες bots πληρωμένα από λογαριασμούς από το εξωτερικό, πούσαραν τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη παίζοντας με την γνήσια ευαισθησία των πολιτών. Ταυτόχρονα, γνωστά media προώθησαν ότι θεωρία συνωμοσίας μπορεί να φανταστεί κανείς.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μπορούσε να μιλήσει ανοικτά η Αρχή Κυβερνοασφάλειας που οπωσδήποτε κάτι παραπάνω γνωρίζει. Όλο και κάτι έχει ψάξει. Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει ότι αυτά και άλλα πολλά άρχισαν με διάφορες αφορμές  να γίνονται μετά την ξεκάθαρη εναντίωση της χώρας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολλές δυνάμεις να την κριτικάρουν, ότι δεν ασκεί πολυδιάστατη πολιτική. Είναι δυνάμεις που κατά τα άλλα μιλάνε για το Διεθνές Δίκαιο και «τραβάνε το αυτί της Κυβέρνησης» ότι δεν το επικαλείται έντονα.

Σημαίνουν αυτά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία, ότι δεν χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις και τολμηρές τομές, όπως και πιο αποφασιστικά μέτρα για την ακρίβεια, όχι τώρα αλλά και τέσσερα χρόνια που βρίσκουμε την ακρίβεια μακράν πρώτη; Ότι έχουν άδικο πολίτες να αγανακτούν; Ασφαλώς όχι. Σημαίνουν όμως, ότι για την ζωή μας, ας αποφασίσουμε εμείς και όχι υποβολείς. Πιστεύω ότι το Πολιτικό Σύστημα στο σύνολό τους δεν θα πρέπει να ανεχτεί παρεμβάσεις άλλου τύπου. Το ελπίζω τουλάχιστον.

* Ο Zαχαρίας Ζούπης, στέλεχος εταιριών έρευνας αγοράς, δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας από την δεκαετία του ‘90, είναι σήμερα Διευθυντής Ερευνών και Στρατηγικής Επικοινωνίας της OPINION POLL. Είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της επιστημονικής επιμέλειας ερευνητικών προγραμμάτων και στρατηγικής επικοινωνίας. Έχει διεξάγει πολυάριθμες πολιτικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, εμπορικές έρευνες και focus groups. Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα και δύο βιβλία («Εκεί γύρω στα τριάντα», «40+1 άρθρα για την Κεντροαριστερά»).

Πηγή: liberal.gr