Του Θανάση Μαυρίδη
Πόσο πιθανό είναι να διπλασιαστούν οι τουρίστες στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια; Εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο τουρισμός έχει φτάσει σε σημείo κορεσμού. Η συνεχής άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια κάλυψε όλες τις άλλες απώλειες στην πραγματική Οικονομία. Τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών. Στο xl που λέμε. Αν ο τουρισμός πάρει την κάτω βόλτα, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Ή καλύτερα θα φύγει η μόστρα και θα φανούν όλα αυτά που έκρυβε τόσο καιρό ο μουσαμάς. Η κοινωνία πιέζεται και αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης. Δεν μπόρεσε να χαράξει πολιτικές για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Στεκόμαστε στο θέμα του τουρισμού επειδή είναι η «σκληρή βιομηχανία» της χώρας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πει κανείς τη μισή αλήθεια. Να προβάλει αριθμό τουριστών και να αγνοήσει τις δαπάνες τους, πόσα ακριβώς ξόδεψαν για να αγοράσουν το ελληνικό πακέτο. Μιλώντας, πάντως, με πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τον χώρο, μας επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποια σημάδια κόπωσης. Σε πρώτη φάση πλήττονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν υπερβολικά ποσά για να προσφέρουν μια κακής ποιότητας υπηρεσία. Οπότε και η γκρίνια που θα ακούσετε δεν είναι ακόμη έντονη, αφού οι μεγάλες οργανωμένες μονάδες δουλεύουν ακόμη ικανοποιητικά. Και πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης έχουν οι … οργανωμένοι.
Για να μην παρεξηγηθούμε! Οι αγορές δεν πάνε μόνο πάνω. Πάνε και κάτω. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Το να εμφανιστεί πτώση της δραστηριότητας στον τουρισμό δεν σημαίνει ότι έρχεται η καταστροφή. Σκεφτείτε απλά που ήμασταν πριν είκοσι χρόνια και που είμαστε τώρα. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι φτάνει το τέλος του κόσμου στον τουρισμό επειδή υπάρχουν σημάδια κόπωσης. Αλλά για την Οικονομία υπάρχει πρόβλημα. Επειδή είχε «βολευτεί» τα τελευταία χρόνια από τα «έκτακτα έσοδα» του τουρισμού.
Το είχαμε παρατηρήσει στις μέρες της κρίσης. Τα πράγματα θα ήταν τότε πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε η έκπληξη από τον τουρισμό. Και αυτό συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Αυτό που εξετάζουμε είναι η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να καλύψει τις όποιες απώλειες εμφανίζονται από την υποχώρηση σε μια ακμάζουσα δραστηριότητα. Κι αυτήν τη στιγμή δύο είναι αυτές οι δραστηριότητες. Το real estate και ο τουρισμός. Δεν έχουμε κάτι άλλο για να αντιμετωπίσουμε «χαλαρά» μια πτώση σε έναν από τους δύο αυτούς κλάδους. Αν γίνει και απότομα, τότε μπορεί και να διαπιστώσουμε ότι στην εποχή της κρίσης ήμασταν και … καλύτερα!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι η ακρίβεια που έχει έρθει και φαίνεται ότι έχει διάθεση να γίνει μόνιμος κάτοικος στη χώρα. Και ακόμη το γεγονός ότι στη χώρα αυτή δεν ευδοκιμεί η επιχειρηματικότητα. Δεν ευνοείται ο κόσμος των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Από τη στιγμή που η πιο διαδεδομένη επιχείρηση είναι τα καφέ, είναι λογικό να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε μια εποχή που άλλες χώρες επενδύουν στην τεχνολογία και στην ρομποτική.
Στο τέλος αυτό νομίζουμε ότι θα «πληρώσει» η κυβέρνηση. Το γεγονός ότι σε αυτά τα έξι χρόνια δεν άνοιξε δρόμους για την μικρή επιχειρηματικότητα. Αν υπήρχε δραστηριότητα δεν θα μας ενοχλούσε η ακρίβεια στον βαθμό που μας ενοχλεί σήμερα. Το θέμα με τον τουρισμό είναι ότι μια πιθανή υποχώρηση θα διαλύσει τα συννεφάκια και θα δείξει σε όλους ανάγλυφη την πραγματικότητα. Κι αυτό δεν θα είναι ευχάριστο.
Πηγή: liberal.gr