Γίνεται ΕΜΠΟΡΙΟ λαχανικών με ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
στον "λαχανόκηπο" της ντροπής;


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Του Δεκέμβρη στις 18 έληξε η σύμβαση ΕΠΕΚΑ – ΠΑΣΟΚ… Συγνώμη, λάθος… ΕΠΕΚΑ – Καμπάκα – Καλλίρη… ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ την καταψήφισε ο κ. Σταμέλος. Ήταν τέλος του 2012. Τον Μάρτιο του 2014, μετά τα μύρια όσα "κατήγγειλαν" οι πρώην συνεταίροι Χασάπης και Καμπάκας, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των καταγγελιών. Ο καθένας έλεγε τα δικά του. "Αποφασίστηκε" να πάνε όλες οι κατηγορίες στον εισαγγελέα. Επί ένα χρόνο τώρα, δεν υπάρχει "ούτε φωνή ούτε ακρόαση"…

Η Λαϊκή Συσπείρωση, δράττεται της ευκαιρίας και βγάζει ανακοίνωση, κατακεραυνώνοντας τις ΜΚΟ, το κράτος, την κυβέρνηση κλπ. κλπ.

Δεκέμβριο του 2014 λήγει η σύμβαση ΕΠΕΚΑ – Καμπάκα – Καλλίρη. Έχουν γίνει οι επαναληπτικές εκλογές στην Καισαριανή και έχει εκλεγεί ο κ. Σταμέλος. Ο Καλλίρης δεν υπάρχει πια στον ορίζοντα, ούτε και ο τοποτηρητής του πασόκ στην Καισαριανή. Η Λαϊκή Συσπείρωση, κάτω από την πίεση ομάδας καθοδηγούμενων «ωφελούμενων», που διαμαρτύρονταν γιατί δεν συνεχίζεται η συνεργασία με τη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ, βγάζει ανακοίνωση υπεραμυνόμενη της επιλογής της, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

«Το πρόγραμμα αυτό και ο λόγος ύπαρξης της ΕΠΕΚΑ στην πόλη μας λήγει στις 19 Δεκεμβρίου, οπότε αποδεσμεύονται και οι δημόσιες υποδομές για αξιοποίηση από το Δήμο, χωρίς εργολάβους φιλανθρωπίας».


Χωρίς εργολάβους φιλανθρωπίας, ναι. Αλλά και χωρίς ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ; Έτσι φαίνεται: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Η Λαϊκή Συσπείρωση, δημοτική αρχή ούσα πλέον, απαξιοί να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο ένα σχέδιο για τη δημιουργία νέων ή τη συνέχιση παλαιών δομών και να εισηγηθεί αυτά που η ίδια πιστεύει ότι είναι σωστά.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ "αφ’ εαυτού της" και ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ (τους πολίτες) να εκχωρήσουν υποχρεωτικά τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ (τον οποίο ο καρχαρίας του πασόκ είχε βαφτίσει "αγροτική έκταση") ΠΑΡΑΝΟΜΑ, χωρίς καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του δήμου Καισαριανής, σε μια ομάδα ΠΡΟΦΑΝΩΣ ημέτερων για να συνεχίσουν το έργο του ΕΠΕΚΑ. Αυτόν τον χώρο για τον οποίο έχουν υποβληθεί μηνύσεις από την Πολεοδομία και τα πρόστιμα από τις αποφάσεις θα πληρώσουν οι πολίτες, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ φίλοι και ψηφοφόροι ή όχι του ΚΚΕ.

 

 

Στις 22 Απρίλη 2015, πέντε σχεδόν μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης με το ΕΠΕΚΑ, κάτω από την πίεση συνεχών δημοσιευμάτων και κατακραυγής των πολιτών που δεινοπαθούν από τη βρώμα και την κοπριά του «λαχανόκηπου», η Λαϊκή Συσπείρωση μας κάνει τη χάρη να βγάλει ανακοίνωση:

 


«Σε κοινή σύσκεψη με τους 22 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα» (αυτό το πρόγραμμα που εξόρκιζε η Λαϊκή Συσπείρωση πριν από λίγο καιρό), «ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ»…!!! «Συμφωνήσανε» οι νέοι «ιδιοκτήτες» της Καισαριανής με τους νέους «τσιφλικάδες» τι πρόκειται να γίνει στον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ!!! «22 συμμετέχοντες»… Παραμύθια της Χαλιμάς… Δώδεκα – δεκατρείς είναι αυτοί που καταπατούν τον χώρο… Οι υπόλοιποι μέχρι τους «22» μπορεί να είναι «εργολάβοι αλληλεγγύης» ή επιτηρητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
 

ΣΗΜΕΡΑ, αυτοί στους οποίους η Λαϊκή Συσπείρωση εκχώρησε ΠΑΡΑΝΟΜΑ τον χώρο, έχουν… οργανωθεί
σε «ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ»!!!

 

Απίστευτο κι όμως αληθινό: η Λαϊκή Συσπείρωση "προσπαθεί" να δημιουργήσει νομικά ερείσματα για τη μόνιμη κατάληψη του χώρου από τους νέους «τσιφλικάδες»!!! Οι ίδιοι οι καταπατητές οι οποίοι αναγνωρίζουν στην αφίσα τους ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ο λαχανόκηπος, επικαλούνται την "αυτοδιαχείριση", δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις ότι αυτό γίνεται υπό τη σκέπη του δήμου, από τον οποίο ζητάνε και ενίσχυση!!! Το λογότυπο της αφίσας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οι καταπατητές και οι κομματικοί καθοδηγητές τους οδεύουν ολοταχώς στη διεκδίκηση μονιμότητας της καταπάτησης του σκοπευτηρίου..! 

Και, φυσικά, σε οποιοδήποτε δικαστήριο και να καταλήξει η υπόθεση, η ερώτηση τουδικαστή θα είναι απλή προς τη δημοτική αρχή: "Καλά, εσείς τι κάνατε; Γιατί δεν τους σταματούσατε, ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ υπό τη σκέπη σας όλα αυτά;".

Εκτός από όλα τα άλλα, υπάρχουν και καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες πως γίνεται ΠΑΡΑεμπόριο λαχανικών, με τα λεφτά να διακινούνται χέρι με χέρι. Φυσικά, κανένας δεν ενδιαφέρεται αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από ακατάλληλα λαχανικά…
 

Αλήθεια, μήπως μπορεί να μας πει ο κ. Σταμέλος και οι "22" που είναι "12-13": αυτά ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝΕ; Να γίνεται εμπόριο; Αυτός ήταν και είναι (όπου υπάρχουν ΝΟΜΙΜΟΙ λαχανόκηποι) ο ρόλος τους; 


"ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ", λένε οι καταπατητές και προαναγγέλλουν… επισκέψεις σχολείων!!!


Στην αφίσα που έχει κολληθεί στην παράνομη περίφραξη του λαχανόκηπου, οι καταπατητές εκθέτουν τον δήμαρχο, αφού λένε ότι ανέλαβαν τον χώρο με «αυτοδιαχείριση» και δεν κάνουν λόγο για συμφωνία χρήσης με ημερομηνία λήξης. Μάλιστα προαναγγέλλουν και… επισκέψεις σχολείων!!! Προφανώς για επιμόρφωση στη δυνατότητα καταπάτησης δημόσιων χώρων…

Είναι φανερό ότι αυτοί που κινούν τα νήματα της υπόθεσης δεν είναι «φτωχοί και άποροι οικογενειάρχες». Είναι ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ «στελέχια» από κάποια γκρουπούσκουλα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Κάποιοι από αυτούς, με λαδωμένα μαλλιά, μούσια και «σοφιστικέ» ύφος, βρίσκονταν χτες το απόγευμα στο λαχανόκηπο και «έκαναν μάθημα» στους καταπατητές…Τι λένε οι καταπατητές στην αφίσα;

«Ο δημοτικός λαχανόκηπος Καισαριανής δημιουργήθηκε από μία Μ.Κ.Ο. και το Δήμο Καισαριανής. Το Δεκέμβριο του 2014, μετά τη λήξη της σύμπραξης και εφόσον η νέα Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να ενσωματώσει τον δημοτικό λαχανόκηπο στις δομές της, οι καλλιεργητές – πρώην ωφελούμενοι του προγράμματος – συνέχισαν τη χρήση του χώρου προχωρώντας σε αυτοδιαχείριση.

Στις 28.04.2015 κοινοποιήθηκε δελτίο τύπου της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής σχετικά με το δημοτικό λαχανόκηπο, όπου ενημερώνει τους καλλιεργητές πως έως τις 24 Μαϊου θα πρέπει να αποχωρήσουν από το χώρο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί σχέδιο ανάπλασής του (γκαζόν).

Καθώς η ομάδα αυτοδιαχείρισης του λαχανόκηπου στην Καισαριανή πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικότατα κοινωνικά οφέλη σε επίπεδο αντιμετώπισης του επισιτιστικού προβλήματος ευπαθών κοινωνικά ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες κλπ), στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης με βιολογικές καλλιέργειες σε αστικό περιβάλλον, την κοινωνικοποίηση, την επανένταξη και την καταπραϋντική επίδραση της ενασχόλησης με τη γη, αλλά και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσω των σχεδιαζόμενων επισκέψεων από τα σχολεία της περιοχής, διεκδικεί τη συνέχιση του λαχανόκηπου και την έμπρακτη υποστήριξή του από το Δήμο Καισαριανής.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η ομάδα έχει αποστείλει επιστολή στον Δήμο Καισαριανής όπου ζητά την επανεξέταση και συζήτηση του θέματος από το Δ.Σ. Επιπλέον, ζητά τη συμπαράσταση από αλληλέγγυους φορείς και χώρους, έτσι ώστε όχι μόνο να μη χαθεί ένας από τους ελάχιστους κοινοτικούς λαχανόκηπους στην Αθήνα, αλλά να αποτελέσει πρότυπο ώστε να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι».

Δύο και μία έμειναν για να κριθεί η αξιοπιστία των γραπτών και των λόγων της δημοτικής αρχής του ΚΚΕ…