Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 21 Οκτώβρη, σε μια κακοπαιγμένη παράσταση από τη δημοτική αρχή, οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο καλέστηκαν “να πάρουν απόφαση” για το εάν πρέπει ή όχι να εκχωρηθεί το στάδιο “Μ. Κρητικόπουλος” σε ένα επαγγελματικό σωματείο από την άλλη άκρη της Αθήνας καθώς και για τους όρους της παραχώρησης αυτής.

Κι αυτό ενώ ήταν γνωστό πως η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την ΠΑΕ, η οποία ήδη χρησιμοποιούσε το χώρο για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και το θέμα έφτασε εκ των υστέρων στο δημοτικό συμβούλιο, αφού πρώτα είχε βγει στη δημοσιότητα. Παρ’ όλα αυτά, στις γραπτές βεβαιώσεις που παρουσιάστηκαν, δεν υπήρχε κείμενο με τους πλήρεις όρους της συνεργασίας, ούτε οι οικονομικές προτάσεις των ομάδων που μειοδότησαν. Οι τοποθετήσεις των αρμόδιων δημοτικών συμβούλων προσπάθησαν να συγκαλύψουν το γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως οι διακηρύξεις περί «συμμετοχικής δράσης» και η «διάθεση για συνεργασία» αποτελούσαν προεκλογικά συνθήματα για τις εντυπώσεις, τη στιγμή που στην πράξη και σε δύσκολες αποφάσεις η δημοτική αρχή επιλέγει τις κινήσεις της εν κρυπτώ.

Με την απόφαση αυτή, παγιώνεται ο αποκλεισμός των ερασιτεχνικών σωματείων της Καισαριανής και της νεολαίας της πόλης από τη χρήση του γηπέδου (δυνατότητα δίνεται μόνο στην ομάδα του Εθνικού Αστέρα) και διαιωνίζεται η κατάσταση συμφόρησης που υπάρχει στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νήαρ Ήστ. Αντί να αξιοποιηθούν οι δημοτικές υποδομές για την πιο ολοκληρωμένη και ορθολογική κάλυψη των αναγκών του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού της πόλης, που σήμερα ασφυκτιούν, επιλέγεται ξανά ο δρόμος της εκχώρησης.

Είναι επικίνδυνο και εχθρικό για τη λαϊκή οικογένεια το επιχείρημα που ανέπτυξε η δημοτική αρχή για να υπερασπίσει αυτή της την απόφαση. Ότι δηλαδή με δεδομένη την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, παραχωρεί τη χρήση του γηπέδου προκειμένου να βγάλει τα έξοδα της συντήρησής του.

Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως είναι αμφίβολη η είσπραξη των συμφωνηθέντων, και ότι ο λαός της Καισαριανής είναι πιθανό σύντομα να καλεστεί για άλλη μια φορά να πληρώσει το μάρμαρο. Πέρα όμως από αυτό γεννιέται το ερώτημα αν αυτή η “λύση” είναι απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων ή τελικά ρίχνει νερό στο μύλο της πολιτικής, που μεθοδευμένα προωθεί την εκχώρηση της λαϊκής περιουσίας σε ιδιώτες και την ανταποδοτική λειτουργία όλων των αρμοδιοτήτων των δήμων, στο όνομα του κόστους.

Και σε αυτή την περίπτωση οι αντιμνημονιακές κορώνες και οι διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής για αγωνιστικές διεκδικήσεις, αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο που καταψήφισε την εκχώρηση του γηπέδου και κατήγγειλε ως απαράδεκτη την απόφαση της δημοτικής αρχής.

Για εμάς η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός αποτελούν κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα. Η βάση του αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, είναι το αθλητικό – ερασιτεχνικό σωματείο που παίζει ευρύτερο κοινωνικό ρόλο και αυτά πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου. Ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι η διεκδίκηση από το κράτος όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός να παρέχεται δωρεάν σε όλους.

Ο λαός της Καισαριανής και ειδικότερα η νεολαία, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις αυτές. Τους καλούμε στις επαναληπτικές εκλογές στην Καισαριανή να αναδείξουν δημοτική αρχή την «Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής», για να είναι ο δήμος στήριγμα στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και όχι μεταφορέας της αντιλαϊκής πολιτικής με άλλο τρόπο.

25 Οκτώβρη 2014