Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κάθε πολίτη να αφαιρεθεί πολιτικά η δυνατότητα από αυτούς τους ξεδιάντροπους, που κατάντησαν την Καισαριανή σε αυτό το σημείο, να παριστάνουν από πάνω και τους “σωτήρες”…


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Πριν από λίγες μέρες, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ξεκίνησα να απομαγνητοφωνώ το κομμάτι της συζήτησης του θέματος της αντικατάστασης του προέδρου και των μελών του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού. Γράφω τις πρώτες φράσεις που λέει ο εισηγητής του θέματος:
«Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο κ. Αναγνωστάκης και κάποιοι σύμβουλοι. Διδάσκουν (ειρωνικά το λέω) μικρασιατικό πολιτισμό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ισοπεδώσει τα πάντα…». […]

«Μόνο μικρασιατικό πολιτισμό δεν παράγει ο κ. Αναγνωστάκης. Όλα τα άλλα: κουτοπονηριές, βλαχιές (με την καλή έννοια…)». […]

«Έτσι νομίζουν ότι παράγουν πολιτισμό… Κάνοντας την πιο βρώμικη δουλειά…» […]

Σταμάτησα. Τα παράτησα. Δεν έχει νόημα. Δεν έχεις να κάνεις με ανθρώπους. Έχεις να κάνεις με υπανθρώπους. Που δεν διστάζουν να καθυβρίζουν όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους… «Αποστάτες», «σαμποτέρ» και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί… Για ποιους; Για ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολλές ώρες ανιδιοτελώς και χωρίς να πληρώνονται, όπως ο ίδιος και οι κομματικοί τοποτηρητές…


Συνειρμοί…

Θέλοντας και μη, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Αυτή η νοοτροπία και η έλλειψη στοιχειώδους κοινωνικής αγωγής, διαπέρασε τη φυσιογνωμία της Καισαριανής. Η πόλη έγινε «σαν τα μούτρα τους». Κακάσχημη. Αποκρουστική. Από αυτά που φαίνονται μέχρι αυτά που υποκρύπτονται και αποκρύπτονται.

  • Τη νοοτροπία του «αφέντη», του κατακτητή, του βιαστή. Την αδιαφάνεια, που έχει διαπεράσει τις θεσμικές λειτουργίες του δήμου.
  • Τις αποφάσεις «μαϊμούδες», τις ψεύτικες, τις παραπλανητικές, τις κατασκευασμένες. Αποφάσεις του ανώτατου θεσμού του δήμου, του δημοτικού συμβουλίου…
  • Την οικονομική κατάσταση που παραμένει κρυφή, με εμφανή την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της απόκρυψης στοιχείων.
  • Την εγκατάλειψη των δημόσιων αθλητικών χώρων με συνέπεια την καταστροφή τους.
  • Την εκχώρηση των δημόσιων αθλητικών χώρων σε ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Τον εξαναγκασμό των πολιτών να πληρώνουν από το πενιχρό εισόδημά τους για να μπορούν τα παιδιά τους να αθλούνται στους δημόσιους χώρους..!
  • Τη βρωμιά που είναι διάχυτη σε όλη την πόλη.
  • Την τραγική κατάσταση των δρόμων, που μας γυρίζουν στη δεκαετία του ’50 και του ΄60.

Και τόσα άλλα, που καθημερινά τα βλέπουμε μπροστά μας.

Αυτή τη νοοτροπία του «κατακτητή» την πέρασαν, ή προσπάθησαν μανιωδώς να την περάσουν και στις προσωπικές σχέσεις όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των εκλεγμένων συμβούλων. Εμείς κι εσείς. ΕΓΩ κι εσείς. Υπέρτερος όλων ΕΓΩ.


Συγκρίσεις…

 Θέλοντας και μη, κάνεις συγκρίσεις. Θυμάσαι, γνωρίζεις, ΞΕΡΕΙΣ και συγκρίνεις.

 Θέλοντας και μη ανασύρεις από τη μνήμη και από τα έγγραφα την υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Χασάπη, στις 3 Ιουλίου του 2008 από την παράταξη Τζόκα. Το πρόσωπο του κ. Χασάπη είναι ο κοινός παρανομαστής που συνδέει τις συμπεριφορές των δύο δημάρχων: του κ. Τζόκα και του κ. Καμπάκα.

 Με βοηθούν στη μνήμη τα έγγραφα. Όσα δημοσίευσα τότε στην εφημερίδα μου, τη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

 

Το 2008, ο κ. Χασάπης είχε διαφωνήσει με τον τότε δήμαρχο κ. Τζόκα. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ με τον κ. Τζόκα, ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Έχει σημασία αυτό. Και ανεξαρτητοποιήθηκε.

 Τον Οκτώβριο του 2008, λίγους μήνες μετά δηλαδή, ο κ. Χασάπης βρέθηκε στο στόχαστρο ενός άθλιου υποκειμένου που ήταν υπάλληλος του δήμου Καισαριανής. Πολιτικά ομοϊδεάτης του κ. Τζόκα. ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε τον κ. Χασάπη ως «διαπλεκόμενο». Όχι με οικονομικά συμφέροντα. Όχι. Με την εφημερίδα μας!!! Γιατί δημοσιεύσαμε τις απόψεις του στη διαφωνία του με τον κ. Τζόκα..!

 Ο κ. Τζόκας, ο οποίος πριν από τρεις μήνες είχε δεχτεί τα πυρά του κ. Χασάπη, δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο:

«Ο κ. Χασάπης είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, αγωνιστής της καθημερινότητας και σε καμία περίπτωση διαπλεκόμενος».

 


Σήμερα, ο κ. Καμπάκας εξαπολύει έναν οχετό ύβρεων κατά του κ. Χασάπη και όχι μόνο. Γιατί; Γιατί διαφώνησε μαζί του σε κάποια θέματα, που εμείς δεν τα γνωρίζουμε. «ΑΠΟΣΤΑΤΗ» τον ανέβαζε, «ΣΑΜΠΟΤΕΡ» τον κατέβαζε..! Ότι «παίζει παιχνίδια», είπε δημόσια, με σκοπό να κλείσει το ‘’Μανωλίδη’’, να μείνουν στο δρόμο τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί και να χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι της ΚΟΙΝΣΕΠ..! Ποιόν; Αυτόν που, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, «τον έκανε δήμαρχο»..! Και μαζί με τον Δ. Χασάπη καθύβρισε, με την ίδια ιταμότητα, και τη Δέσποινα Παρασκευά… Και δεν ντράπηκε καθόλου…

 Ο κ. Χασάπης ήταν ο τέταρτος ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ που έγινε δέκτης των ύβρεων του κ. Καμπάκα. Ακολούθησαν ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ! Αναγνωστάκης και Παρασκευά! Είχαν προηγηθεί ΚΑΙ ΑΛΛΟ Ι ΤΡΕΙΣ!!! Χατζηαναστασίου, Παπαλάκης, Συκαμιάς..! Και αυτοί ήταν «αποστάτες»..!

Δεν σεβάστηκε ούτε την ηλικία του ΚΥΡΙΟΥ Τάσου Χατζηαναστασίου, ούτε τα είκοσι χρόνια που βρίσκεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο… Τίποτα…

Όλοι «είχαν άδικο». Ο κ. Καμπάκας έχει το «αλάθητο»: είναι ο μόνος που έχει πάντα δίκιο..! Και επειδή ντε φάκτο λέει ότι «έχει πάντα δίκιο», θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να υβρίζει τους πάντες… Με εκείνο το ιταμό ύφος, που μόνο σε απολίτιστους και ακοινώνητους περιθωριακούς τύπους ταιριάζει. Μόνο που δεν καταλαβαίνει ότι όλα όσα εκτοξεύει κατά των πρώην συνεργατών του, ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, γυρίζουν και κολλάνε επάνω του.  Και τον χαρακτηρίζουν απόλυτα.

Βάλτε τώρα εσείς στη ζυγαριά τις δύο συμπεριφορές. Του κ. Τζόκα το 2008 και του σημερινού δημάρχου σήμερα. Και βγάλτε συμπεράσματα για το ποιόν των δύο ανθρώπων που βρέθηκαν στην ίδια θέση, απέναντι από τον ίδιο άνθρωπο.

 

Καιροσκόπος ή ανίκανος;

Ο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις: ο κ. Χασάπης.

Ο κ. Καμπάκας γνώριζε από πρώτο χέρι το «διαζύγιο» Χασάπη με τον κ. Τζόκα. Δεν μπορεί επομένως να επικαλεστεί ότι «δεν ήξερε» τον χαρακτήρα του κ. Χασάπη. Τον ήξερε και έκρινε ότι μπορεί να ταιριάξει μαζί του. Όπως είναι γνωστό, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ, ο χαρακτήρας του ανθρώπου ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Η συμπεριφορά αλλάζει. Άρα, ήξερε με ποιόν χαρακτήρα θα συνεργαζόταν. Πιθανόν έκρινε ως επωφελές για τον ίδιο ότι κυρίαρχο ζητούμενο ΤΟΤΕ ήταν η αναρρίχησή του στη καρέκλα του δημάρχου ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ και «μετά βλέπουμε»…

ΑΝ σκέφτηκε έτσι και συνεργάστηκε με τον κ. Χασάπη, τότε είναι καιροσκόπος.

Εκτός ΑΝ δεν είχε την ικανότητα να σταθμίσει τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύγκρουση του κ. Χασάπη με τον κ. Τζόκα το 2008. ΑΝ δεν στάθμισε σωστά τα γεγονότα, τότε είναι ανίκανος ή πάσχει από κρετινισμό.

Όπως και να σκέφτηκε ο κ. Καμπάκας για να συνεργαστεί με τον κ. Χασάπη το 2010, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: διαζύγιο.

Τα συμπεράσματα που βγάζει ο κάθε πολίτης από αυτή την συμπεριφορά του δημάρχου Καισαριανής είναι σαφή: ο κ. Καμπάκας είναι ή καιροσκόπος ή ανίκανος. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος για να διαχειριστεί τις τύχες της Καισαριανής.

 

Μία είναι η επιλογή!

Και οι πολίτες; Τι κάνουν οι πολίτες; Οι επιλογές είναι λίγες όσον αφορά τον κ. Καμπάκα και την κομματική ή περιφερόμενη εν είδη λεγεωνάριων κομπανία του. Ή, μάλλον, είναι μία και μόνη:

Γι’ αυτή την Καισαριανή, όπως την κατάντησαν, δεν αρκεί κανείς να οργίζεται. Δεν αρκεί να θλίβεται. Δεν αρκεί να σηκώνει το βάρος της ντροπής για λογαριασμό εκείνων που (φυσικά και) δεν ντρέπονται.

Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κάθε πολίτη, με την ψήφο του, να αφαιρέσει πολιτικά τη δυνατότητα από αυτούς τους ξεδιάντροπους, που κατάντησαν την Καισαριανή σε αυτό το σημείο, να παριστάνουν από πάνω και τους «σωτήρες»…