Έγγραφο 32 δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο
του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Πώς το διατύπωσε ο Λένιν; Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός έγκειται στην «ελευθερία συζήτησης, ενότητα δράσης». «Κουβέντα να γίνεται» δηλαδή, αλλά την ώρα τής λήψης των αποφάσεων, επικρατεί η δύναμη του κομματικά ή παραταξιακά ισχυροτέρου που δίνει τη «γραμμή»… Ναι, αλλά όταν ο «ισχυρότερος» είναι μειοψηφία της μειοψηφίας, τότε τι γίνεται; Πολύ απλά γίνεται ό,τι έγινε στην Οικονομική Επιτροπή του Βύρωνα, με την απόφαση 210/2020, με θέμα «Έγκριση της παροχής υπηρεσίας για ‘’Εργασίες συντήρησης δενδροστοιχιών’’». Στη συγκεκριμένη συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής επί οκτώ (8) παρόντων μειοψήφισαν οι τρεις (3). Και οι τρεις της αντιπολίτευσης.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου επικαλείται κυρίως την έλλειψη προσωπικού για τη συντήρηση του πρασίνου. Το κόστος της εργολαβίας ανέρχεται σε 24.000 ευρώ παρά κάτι ψιλά για τα έτη 2020-2021. Ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει την εισήγηση με τα δικά του κριτήρια. Όμως, το ότι η μειοψηφούσα δημοτική αρχή δεν «καταδέχεται» να φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα και εκεί να δώσει τις όποιες εξηγήσει θέλει, δεν «ακούγεται» καλά.

 

 

Σαφώς και είναι σύμφωνη με τον νόμο η απόφαση. Άλλο αυτό όμως και άλλο το «έτσι γουστάρω» και δεν το φέρνω για συζήτηση, έστω και «μάταιη». Αν δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γιατί το κάνει;

 

Μην ξεχνάμε ότι επί δύο συνεχή χρόνια, το 2018 και 2019, ο προϋπολογισμός του δήμου πέρασε με τις ψήφους κάποιων από αυτούς που σήμερα ζητάνε τη συζήτηση..! Και μάλιστα, αυτοί οι 2-3 που, είτε δια της ψήφου είτε δια της απουσίας τους, βοήθησαν να περάσει ο προϋπολογισμός, έγιναν «αποδιοπομπαίοι» και «στιγματίστηκαν» ως συνεργαζόμενοι με τη δημοτική αρχή Κατωπόδη. Η οποία δημοτική αρχή Κατωπόδη σήμερα τους γυρίζει την πλάτη… Ίσως βέβαια καλά τους κάνει… Για να μάθουν, αν δεν το ξέρουν, ότι άλλο πράγμα είναι η πολιτική και οι όποιες συναλλαγές της και άλλο πράγμα είναι τα δικαιώματα των πολιτών, τα οποία οφείλουν να υπερασπίζονται.  

 

Τι ζήτησαν οι παρατάξεις Γώγου και Σωτηρόπουλου

 

Η παράταξη Γώγου

Προς: -Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα
            -Δήμαρχο Βύρωνα
            -Πρόεδρο και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
            -Δημοτικούς  Συμβούλους Βύρωνα

Θέμα: Ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που παραχωρεί το κλάδεμα των δέντρων σε ιδιωτική εταιρεία και συζήτηση του θέματος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Απαιτούμε την ακύρωση της απόφασης που πάρθηκε  στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 14 Σεπτεμβρίου, και αφορά το 12ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, «Έγκριση της παροχής υπηρεσίας για Εργασίες συντήρησης δενδροστοιχιών» .

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο, τέτοιου είδους θέματα να μη συζητούνται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε, αφού ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση, το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βύρωνας 16/9/2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αδαμόπουλος Γιάννης, Αλμύρας Γιώργος, Αναστούλης Παύλος, Αποστολάκης Νεκτάριος, Βαλμάς Ηλίας, Βαρσαγάκης Γιώργος, Βώβος Διονύσης, Γείτονας Βαγγέλης, Γώγος Χρήστος, Δάφνη Πηνελόπη, Δεμπόνος Βασίλης, Ζιώγα Μαρία, Καλύβας Βασίλης, Καππάτος Ορέστης, Κιούπη Ιουλία, Κλειάσιος Θανάσης, Κριατσιώτης Γιώργος, Λέλος Γιώργος, Μαυρόπουλος Τάσος, Μουντοκαλάκης Βασίλης, Μπαντής Μιλτιάδης, Μπαστέα Πετρούλα, Ντόβολος Γιώργος, Οικονόμου Θανάσης , Παπαδημητρίου Θανάσης, Σάρολα Βάσια, Σφακιανάκη Αικατερίνη, Σωτηρόπουλος Αλέξης, Ταραζώνας Δημήτρης, Τριανταφύλλου Λευτέρης, Τσιάκαλος Κοσμάς, Υφαντή Σωτηρούλα

 

Η παράταξη του Αλέξη Σωτηρόπουλου

 

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΔΗΛΩΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε με αίτημά μας προς τον Δήμαρχο και εσάς την 17-9-2020 ζητούσαμε αφενός την ανάκληση-ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της 14-9-2020 για την έγκριση παροχής υπηρεσίας για εργασίες συντήρησης δενδροστοιχιών από ιδιώτη και αφετέρου την συζήτηση του σχετικού θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή επέλεξε – καλυπτόμενη πίσω από τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, τις οποίες δήθεν αποδοκιμάζει, αλλά με μεγάλη συχνότητα χρησιμοποιεί – να μην προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία έχει δοτή πλειοψηφία. Θα κριθεί για την απόφαση της αυτή από τον λαό του Βύρωνα.

Εσείς όμως ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στον οποίο γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο κοινοποιήθηκε αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του (32 δημοτικοί σύμβουλοι ή 78,04% των μελών του) για συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ενός θέματος, ανεξάρτητα από την απόφαση της δημοτικής αρχής για το θέμα της ανάκλησης (που ανήκει κατά τον νόμο Θεοδωρικάκου αρχικά στην Οικονομική Επιτροπή), είχατε όχι μόνο νομική, αλλά και δημοκρατική υποχρέωση να θέσετε το θέμα, προς συζήτηση έστω, στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό επιτάσσουν οι κείμενες διατάξεις, ο Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και ο στοιχειώδης σεβασμός της αντιπολίτευσης και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Παρόλα αυτά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην ημερήσια διάταξη που μας κοινοποιήθηκε για την συνεδρίαση της Δευτέρας 5-10-2020 απουσιάζει η συζήτηση του μείζονος αυτού ζητήματος, όπως αιτηθήκαμε.

Ενόψει των ανωτέρω σας δηλώνουμε ότι, ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, εφόσον δεν συζητηθεί το θέμα αυτό (για το οποίο επιφυλασσόμαστε να υποβάλλουμε, αν αδρανήσετε και πάλι, και αυτοτελές γραπτό αίτημα για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό αποκλειστικά το θέμα κατ` άρθρο 67 παρ. 2 του ν. 3852/2010) και μέχρι να συζητηθεί, δεν προτιθέμεθα να παραστούμε και να συμμετάσχουμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 5-10-2020 ή σε κάθε μετ` αναβολή ή νέα ορισθείσα ημερομηνία.

Βύρωνας, 2 Οκτωβρίου 2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αδαμόπουλος Γιάννης, Αλμύρας Γιώργος, Αναστούλης Παύλος, Αποστολάκης Νεκτάριος, Βαλμάς Ηλίας, Βαρσαγάκης Γιώργος, Βώβος Διονύσης, Γείτονας Βαγγέλης, Γώγος Χρήστος, Δάφνη Πηνελόπη, Δεμπόνος, Βασίλης, Ζιώγα Μαρία, Καλύβας Βασίλης, Καππάτος Ορέστης, Κιούπη, Ιουλία, Κλειάσιος Θανάσης, Κριατσιώτης Γιώργος, Λέλος Γιώργος, Μαυρόπουλος Τάσος, Μουντοκαλάκης Βασίλης, Μπαντής Μιλτιάδης, Μπαστέα Πετρούλα, Ντόβολος Γιώργος, Οικονόμου Θανάσης, Παπαδημητρίου Θανάσης, Σάρολα Βάσια, Σφακιανάκη Αικατερίνη, Σωτηρόπουλος Αλέξης, Ταραζώνας Δημήτρης, Τριανταφύλλου Λευτέρης, Τσιάκαλος Κοσμάς, Υφαντή Σωτηρούλα.