Toυ Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ενώ η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να καλύψει το ΑΕΠ που έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί το 2021, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σήμερα 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019. Η Γερμανία του ΑΕΠ των 3,6 τρισ. ευρώ και των βιομηχανικών κολοσσών, της υψηλής τεχνολογίας και του εμπορικού πλεονάσματος-μαμούθ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εμφανίζοντας αρνητικό ή οριακά θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης τους τελευταίους 9 μήνες.

Η γερμανική βιομηχανία προσπαθεί χωρίς να τα καταφέρνει, να επουλώσει τις πληγές που άφησε η πανδημία και ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει μια τέλεια καταιγίδα προβλημάτων στο προσεχές διάστημα. Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χρειαστεί να επιβληθεί δελτίο στη χρήση φυσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, το χαμηλό επίπεδο της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Ρήνο έχει προκαλέσει προβλήματα στις μεταφορές, γιατί το 1/3 της μεταφοράς άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποιείται μέσα από ποτάμια και κανάλια.

Ακόμα και μετά την ανοδική αναθεώρηση της μέτρησης του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο και την καλύτερη των προσδοκιών επίδοση στο β’ τρίμηνο όπου όλοι περίμεναν την αρχή της ύφεσης και τελικά η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε έστω οριακά, το γερμανικό ΑΕΠ είναι σήμερα 0,2% μικρότερο από το επίπεδο που βρισκόταν στο δ’ τρίμηνο του 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία.

Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικής σημασίας με την Fitch να προβλέπει ότι στο σύνολο του 2022 η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, επιβραδύνοντας απότομα από το 2,9% του 2021. Όπως όμως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η Γερμανία παραμένει ευάλωτη σε πιθανά σοκ καθώς το φάντασμα της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Γι’ αυτό η γερμανική τράπεζα LBBW προβλέπει ύφεση για ολόκληρο το 2023.

Η μικρή αύξηση που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει τις μειώσεις νωρίτερα μέσα στο χρόνο, με αποτέλεσμα και η βιομηχανική παραγωγή να παραμένει χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η Capital Economics εκτιμά ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η παραγωγή του μεγαλύτερου βιομηχανικού κλάδου της Ευρώπης βρίσκεται σήμερα 5,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το τέλος του 2019 και μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2022. Συνολικά στο β’ τρίμηνο του έτους, η παραγωγή των γερμανικών εργοστασίων συρρικνώθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση. Για τους υπόλοιπους μήνες του 2022 δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς, σχολιάζει ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Capital Economics.

Δύο ακόμη λόγοι ανησυχίας, ενδεχομένως πιο σημαντικοί από τους προαναφερθέντες, είναι η άνοδος που σημειώνει το κόστος δανεισμού και η απότομη πτώση που καταγράφει η ζήτηση, εξελίξεις που αντικατοπτρίζονται στους οικονομικούς δείκτες του Ιουλίου. Όλα αυτά μαζί αναμένεται να οδηγήσουν σε ύφεση τη γερμανική βιομηχανία στο β’ εξάμηνο, ενώ αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της διακοπής του ρωσικού αερίου, τότε συνολικά η γερμανική οικονομία θα βιώσει μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου θα κινηθούν ανοδικά δυσκολεύοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των κλάδων που στηρίζονται στην ενέργεια όπως των χημικών και των βασικών μετάλλων, κλάδοι των οποίων ήδη η παραγωγή βρίσκεται σε πτώση.

Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis. Η στασιμότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αποδίδεται στις ευρύτερα δυσμενείς συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, τόσο σε ό,τι αφορά την πανδημία, όσο και στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πηγή: liberal.gr