Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν είναι σίγουρο αν η επιλογή της καθ’ όλα συμπαθούς Πόπης Τσαπανίδου, έχει πολιτικές προεκτάσεις και συμβολισμούς. Αρκετοί πάντως της αριστερής πτέρυγας και των προεδρικών, κάνουν τέτοιες προβολές στην επιλογή της ως εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι της αριστερής πτέρυγας εκφράζουν ιδιωτικώς τη δυσαρέσκειά τους. Θεωρούν ότι η νέα εκπρόσωπος δεν έχει το πολιτικό στίγμα που απαιτεί η θέση. Και παρότι ως δημοσιογράφος εκφωνούσε βραδινό δελτίο (το πιο πολιτικό – προθήκη κάθε τηλεοπτικού σταθμού), την ακολουθούσε η αύρα των πρωϊνάδικων, από τα οποία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο.

Έτσι, κατ’ αυτούς πάντα, η επιλογή της σηματοδοτεί απο-πολιτικοποίηση, οπισθοδρόμηση και ουδετεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα φανερώνει την προσπάθειά του να ανοιχτεί με μη πολιτικούς όρους στην κοινωνία για να διεισδύσει στα απολιτίκ κοινά των πρωινάδικων.

Επισημαίνουν παράλληλα τα μη πολιτικά χαρακτηριστικά που της προσέδωσε ο Τσίπρας αναγγέλλοντάς την («εξαιρετική δημοσιογράφος, σύγχρονη γυναίκα και μητέρα»), που δεν παραπέμπουν σε μια αγωνιστική συμπαράταξη με το κόμμα, αλλά μάλλον «στους αυτοπροσδιορισμούς που έκανε… η Μελόνι για τον εαυτό της», όπως μας είπε κάποιος.

Κατ’ αυτούς, το πρόσωπο που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει στο σύνολό του ένα κόμμα, θα πρέπει με την πορεία και την πολιτεία του να έχει ήδη πείσει ότι αποτελεί ενσάρκωση των ιδεών και των πολιτικών του θέσεων  (σ.σ. είναι μια άποψη που θεωρητικά αποδεχόμαστε. Όμως υπάρχει και το αντίθετο παράδειγμα που διαψεύδει. Τα ίδια λέγονταν και για τον Ρουσόπουλο όταν ανέλαβε εκπρόσωπος της ΝΔ, αλλά η πορεία του διέψευσε τη θεωρητική  δοξασία).

Από την άλλη, οι προεδρικοί επιδοκιμάζουν την επιλογή της. Θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή ο Τσίπρας επιχειρεί να βγάλει το κόμμα από την περιχαράκωσή του, να διασπάσει τα τείχη που το περιζώνουν, να εκταθεί και να εκτεθεί στην κοινωνία, με ένα πρόσωπο που δεν είναι μεν κομματικό, αλλά διαθέτει «κεντροαριστερό πρόσημο». Παράλληλα με την κίνηση αυτή πραγματώνει την εντολή του συνεδρίου για αμφίπλευρη διεύρυνση!

Πολλοί οι συμβολισμοί και των δύο πλευρών, αλλά από την πλευρά του προέδρου Τσίπρα δεν ξέρουμε αν έγιναν τέτοιες εμβαθύνσεις και σηματοδοτήσεις. Όπως τουλάχιστον μας είπε άμεσος συνομιλητής του: «τα πράγματα είναι απλά. Είναι πασίγνωστη δημοσιογράφος, η δουλειά της είναι η επικοινωνία, το άθλημα το ξέρει καλά, αποδέχεται τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άρα τι πιο φυσικό ο διορισμός της. Πού το πρόβλημα;».

Το πρόβλημα, αν υπάρχει, δεν καθορίζεται από την έως τώρα πορεία της νέας εκπροσώπου, παρότι στο διαδίκτυο από την πρώτη στιγμή βγήκαν βίντεο με δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες υπεραμυνόταν της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας:

«Αν κατέβω με ένα κόμμα, θα είναι σαν να λέω στον κόσμο ότι σου περνούσα αυτό που ήθελα και πίστευα, εσύ νόμιζες ότι στο έδινα αντικειμενικά, αλλά εγώ στην πραγματικότητα άνοιγα τον δρόμο για να μπορέσω να το εξαργυρώσω αυτό κάποια στιγμή».

Προσωπικά πιστεύουμε ότι το μόνο που εξαργύρωσε είναι η δημοτικότητά της, και δεν θεωρούμε ότι τη στιγματίζει αυτό. Ως δημοσιογράφος εξέφραζε ενίοτε απόψεις στις εκπομπές της, αλλά δεν καθιερώθηκε ως δημοσιογράφος γνώμης, ως κομματικός «γραμμιτζής» (όπως αρκετοί δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ) ή ως πολιτική αναλύτρια. Οπότε δεν πρόδωσε κάποιες ιδέες. Το πρόβλημα που θα βρει μπροστά της είναι άλλο, και δεν ξέρουμε πόσο το γνωρίζει.

Πόσο έχει συνειδητοποιήσει δηλαδή την τοξικότητα και την εχθροπάθεια του κόμματος που ανέλαβε να εκπροσωπεί. Όταν σε λούζουν οι προβολείς, όταν σε αντιμετωπίζουν με χαμόγελο οι πολιτικοί αρχηγοί σε συνεντεύξεις εν είδη φιλικής διεκπεραίωσης (όπως είναι οι συνεντεύξεις στην Ελλάδα, και δη οι τηλεοπτικές), εκλαμβάνεις την πολιτική πραγματικότητα αρκετά πιο εκλεπτυσμένη, φιλική και ομαλή, από ό,τι πράγματι είναι.

Ειδικά τώρα, στην άκρως πολωμένη εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, όπου θα πέφτουν κορμιά στον λάκκο των λεόντων, που θα έχει απέναντί της ψημένους πολιτικούς μαθημένους στο σκληρό ροκ, αναμένουμε να δούμε τίνι τρόπω από τα «λούσα» των πλατό και της εύκολης δημοσιότητας, θα αντέξει τη λάντζα της πυρωμένης κουζίνας και τη μάχη σώμα με σώμα. Εδώ θα είμαστε να την κρίνουμε.

ΥΓ: Το αστείο είναι ότι τώρα την αποθεώνουν τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που την χαρακτήριζαν «πετσωμένη» και την έβριζαν, γιατί στη συνέντευξη με τον Αλέξη δεν ήταν όσο θα την ήθελαν παθητική!

Πηγή: liberal.gr