Του Θανάση Μαυρίδη
Για έναν μεταφυσικό λόγο οι άνθρωποι τρομοκρατούνται στα χαμηλά και πιστεύουν ότι μια αξία θα καταστραφεί και κατά τον ίδιο τρόπο μεθούν από αισιοδοξία στα ψηλά και πιστεύουν ότι το ράλι δεν θα έχει τέλος. Όσο απλό κι αν ακούγεται ότι το σωστό είναι να αγοράζεις όταν το αίμα ρέει άφθονο και να πουλάς την ώρα του πάρτι, στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθήσεις αυτούς τους δήθεν «απλούς κανόνες». Ίσως βοηθήσει αυτό: Μην ψάχνετε το τέλος του πάρτι. Αρκεί να δείτε συνάθροιση με ποτά και τέρμα τη μουσική!
Το καλό με τις αγορές σήμερα είναι ότι προς το παρόν δεν πάνε την ίδια ώρα όλα πάνω ή όλα κάτω. Κι επιπλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από τα οποία μπορεί κανείς να διαλέξει εύκολα από το ράφι. Για να πειστείτε, δείτε στις αγορές του εξωτερικού αυτήν την κυκλικότητα των κλάδων.
Σήμερα οι μετοχές των ορυχείων, για παράδειγμα, είναι ψηλά. Δεν ήταν πάντως έτσι πάντοτε. Επί σειρά ετών κλωτσούσαν τον πάτο και φαινόντουσαν ανίκανες να ακολουθήσουν την εκρηκτική άνοδο του χρυσού. Ήταν εξόφθαλμα φθηνές! Και σήμερα όσοι είδαν τότε την ευκαιρία έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη. Μιλάμε για μια τριετία. Τι περιμένει όμως κάποιος που σήμερα αγοράζει μετοχές ορυχείων και εξαργυρώνει τα κέρδη εκείνων των λίγων που «τόλμησαν» και αγόρασαν στα χαμηλά; Προσέξτε! Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι μια μετοχή θα ανέβει ή θα πέσει. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο άνθρωποι που συνομιλούν απευθείας με τον Θεό ή που έχουν ανακαλύψει την χρονομηχανή. Αυτό που εκφράζω είναι μια απορία! Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ακολουθούν σαν κοιμισμένοι το ρεύμα της εποχής. Να πουλάνε και να αγοράζουν μαζί με το πλήθος. Να λειτουργούν ως κοπάδι…
Το ξαναλέμε. Εύκολο στη θεωρία, δύσκολο στην πράξη. Δεν είναι εύκολο να πηγαίνει κανείς κόντρα στη γνώμη των πολλών. Βλέπει το κοπάδι ως «προστασία». «Αποκλείεται να έχουν άδικο τόσοι πολλοί» λέει, επειδή ακριβώς έχει την ανάγκη να νιώσει ασφαλής.
Από την άλλη, το να ψάχνει κανείς στα σκουπίδια για να βρει διαμάντια είναι μια δύσκολη, επίπονη και επικίνδυνη εργασία! Επειδή κάτι είναι στον πάτο, επειδή έχει υποχωρήσει κατά 99%, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψει από την χωματερή στα σαλόνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται εκεί δικαίως. Για να βρείτε τις αδικημένες θα πρέπει να έχετε ξεχωριστές ικανότητες.
Οι αγορές είναι ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε τα χρήματά σας. Τις περισσότερες φορές οι μετοχές είναι πιο αποδοτικές από το ομόλογο ή από την κατάθεση στην τράπεζα. Την ίδια ώρα τα χρήματά σας μπορούν να εξαφανιστούν, αν και εφόσον δεν μπορείτε να πάτε κόντρα στο ρεύμα, «διαβάζοντας» τις εταιρείες. Γι αυτό είναι προτιμότερο να βρει κανείς ένα καλό αμοιβαίο από το να βγαίνει καθημερινά στο ρινγκ των αγορών. Ναι στα χρηματιστήρια, αλλά πιστέψτε ότι δεν είστε πιο δυνατοί από σκληρούς επαγγελματίες που ζουν από τις αγορές, που είναι αυτή η δουλειά τους. Ούτε από την Τεχνητή Νοημοσύνη που είναι σε θέση να διαλέγει σε κλάσματα του δευτερολέπτου την ευκαιρία που εσείς αναζητείτε για χρόνια.
Δεν είναι ότι δεν είχα σήμερα τι να γράψω! Η επικαιρότητα είναι γενναιόδωρη και μας βοηθάει να βγάζουμε το μεροκάματο. Αλλά χτες είπα να κάτσω λίγο παραπάνω στην οθόνη και έτσι την έπαθα την ζημιά. Τρόμαξα, με έπιασε ίλιγγος. Μόνο από τύχη θα βγω από εδώ ζωντανός, σκέφτηκα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Αν δεν το συμμερίζεστε, δεν πειράζει. Συνεχίστε να κάνετε ότι κάνετε και αγνοήστε αυτό το σημείωμα.
Πηγή: liberal.gr
