Του Άρη Πορτοσάλτε

Όσο η Κυβέρνηση κι οι διορθωτικές κινήσεις είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού, άλλο τόσο πρέπει να τον απασχολεί η ανασυγκρότηση του Μαξίμου και του Επιτελικού Κράτους. Εάν παραμένει ακόμη η αντίληψη περί της επιτελικής λειτουργίας για την παρακολούθηση και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Αλλά, πριν απ’ όλα αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης έχει την επίγνωση της οργάνωσης του στενού περιβάλλοντος του, των καθημερινών έμπιστων συνεργατών του. Καθήκον των οποίων είναι να του εκθέτουν την «πραγματική» πραγματικότητα. Εννοώντας με τον σκόπιμο πλεονασμό, να έχει γνώση ο Πρωθυπουργός, σε πρώτο χρόνο, όλου του πλέγματος των δεδομένων. Από τις αντιδράσεις των πολιτών έως των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του…

Βλέπει την ήττα της Κυριακής σαν ευκαιρία ο Πρωθυπουργός. Καμπανάκι προειδοποίησης από τους πολίτες, που ήχησε στην πλέον σωστή στιγμή, πάνω στο χρόνο από το 41%. Και μάλιστα, σήμα από πολίτες σοβαρούς. Δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, όμως δεν σκόρπισαν να αναζητήσουν μια οποιαδήποτε Αντιπολίτευση. Κρατήθηκαν σε απόσταση ασφαλείας και έστειλαν μήνυμα στην… Αντιπολίτευση της ευθύνης. Δηλαδή, στην Κυβέρνηση. Τα δύο σε συσκευασία ενός, κρατιέται ακόμη. Η σύγκριση με την Αντιπολίτευση εξακολουθεί να καταλήγει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Και δεν χάνει την ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί ο Μητσοτάκης. Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του στον Αντώνη Σρόιτερ καταλαβαίνεις ότι ο Κυριάκος έκανε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στον Πρωθυπουργό!

Συμπεριέλαβε όλα τα θέματα από τον κατάλογο των αιτιάσεων, οι οποίες έφεραν την ψήφο διαμαρτυρίας. Έχει πλήρη αντίληψη, τώρα, ο Πρωθυπουργός. Και ευτυχώς «τώρα» προτού να είναι αργά. Επιβεβαιώνει ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν στην επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση. Υπόσχεται δράση κι αποτελεσματικότητα. Να το δούμε και θα κρίνουμε από την εξέλιξη…

Τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη, εκ των πραγμάτων, γεννούν σειρά ερωτημάτων. Μπήκε στη μάχη των Ευρωεκλογών, των δύσκολων και των κουραστικών, όπως παραδέχτηκε, χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές αντιδράσεις των πολιτών και ειδικά των ψηφοφόρων του στα κρίσιμα θέματα που ψήφισε; Η απώλεια, κοντά ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων μέσα σ’ ένα χρόνο είναι κάτι βαρύ. Το ευτύχημα για τον ίδιο είναι πως οι πολίτες αυτοί έδωσαν πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση. Η προσεχής τριετία, είναι ένας «καθαρός» χρόνος για κυβερνητική δουλειά, αρκεί να γνωστοποιηθούν εγκαίρως και με λεπτομέρειες οι πολιτικές πρωτοβουλίες. Οι υγιείς σχέσεις με την κοινωνία δεν θέλουν αιφνιδιασμούς. Είναι αυτό που απεχθάνονται οι πολίτες. Καθαρές κουβέντες, καθαρές εξηγήσεις και λογοδοσία.

Όσο ικανός, εργατικός και προσηλωμένος στα καθήκοντα του απαιτητικού αξιώματος του είναι ο Πρωθυπουργός, κι αυτό δεν μπορεί να του αρνηθεί κανείς, έχει ανάγκη στενών συνεργατών που απλώνουν πλέγμα ασφάλειας.

Για να το πω ξεκάθαρα. Έως τον Αύγουστο του 2022, ο άνθρωπος που είχε τον ρόλο της «ασπίδας» για τον Μητσοτάκη, ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού. Συγκέντρωνε μια ποικιλία προσόντων ο Δημητριάδης, κατά γενική ομολογία ανθρώπων, είτε τον συμπαθούν, είτε όχι. Ήταν πρώτα απ’ όλα κάτι ανάμεσα σε «μαξιλάρι» και ασπίδα στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται ένας Πρωθυπουργός. Ήταν εκείνος που χειριζόταν δύσκολα, λεπτά θέματα, απαιτήσεις και μάλιστα επίμονες για τις οποίες πολλές φορές δεν αποφεύγεται η αρνητική απάντηση, το ενοχλητικό «όχι». Επιπλέον, εκ του ρόλου του και με τη διαρκή επαφή με υπουργούς ο Δημητριάδης προλάβαινε να μειώσει τον πιθανό τόνο της αχρείαστης αλαζονείας προτού λάβει διαστάσεις αλλά και να κατευνάσει αντιδράσεις των βουλευτών.

Το πρόσωπο που θα ενσαρκώσει αυτόν τον δύσκολο ρόλο αναζητείται.

Είναι ίσως η βασική προτεραιότητα για τη συνέχεια…

Πηγή: liberal.gr