Του Ανδρέα Δρυμιώτη

Το τρέχον πολιτικό σκηνικό δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές σχολιάζει με δηλώσεις του στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο, ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης. Μιλώντας για το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη ο κ. Δρυμιώτης κάνει την εκτίμηση πως θα του κοστίσει στις κάλπες.

  • «Πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει τι γίνεται με το πόθεν έσχες, επομένως θα υπάρχει αντίκτυπος στην κάλπη αλλά ίσως όχι τόσο μεγάλος. Όσοι καταλαβαίνουν όμως, αντιλαμβάνονται πως αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε πόθεν, ούτε έσχες», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής.

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν γνώριζε για τη νομοθεσία και τη συμμετοχή του σε αλλοδαπές εταιρείες, ο κ. Δρυμιώτης απαντά αφοπλιστικά:

  • «Νομίζω μας περνά για ιθαγενείς ο κ. Κασσελάκης. Έστω ότι ο ίδιος δεν γνώριζε, το επιτελείο του; Δεν μπορούσε να τον ειδοποιήσει για το νόμο που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε; Οι ορθά σκεπτόμενοι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις αυτές».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει εσωστρέφεια και συντροφικά «μαχαιρώματα» με αφορμή το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. «Αυτό είναι κομβικό σημείο. Αν αρχίσει να υπάρχει εσωστρέφεια, μετά τις εκλογές τι θα γίνει; Είναι δυνατόν να κατηγορούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαν συναλλαγή με τον κ. Μητσοτάκη για να μην ελεγχθεί το πόθεν έσχες του; Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και προσβάλλουν τους συναδέρφους τους. Για αυτήν την κατηγορία δεν υπάρχουν στοιχεία. Πώς γίνεται να λένε πως η Επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες – πρόεδρος της οποίας ήταν ο κ. Βαρεμένος – έκανε τα στραβά μάτια έναντι αντιτίμου; Κατ’ αρχήν ο κ. Μητσοτάκης υποβάλει εδώ και πολλά χρόνια πόθεν έσχες, όχι τώρα. Όλες οι επιτροπές έκαναν τα στραβά μάτια;» υπογραμμίζει ο κ. Δρυμιώτης.

Ερωτηθείς για την παρότρυνση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «να μην χτυπάνε τον σύζυγό του, Τάιλερ», ο κ. Δρυμιώτης απαντά: «Είναι περίεργο αυτό γιατί την ίδια στιγμή συνεχίζεται η τοξικότητα και οι επιθέσεις στη σύζυγο του πρωθυπουργού. Μου κάνει εντύπωση που πολιτεύεται έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάνε για σπίτι του Βολταίρου που δεν υπάρχει. Εκείνος πέθανε στη Γενεύη, εκεί είναι το σπίτι του. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μικρή Μαρία και άλλες τοξικές ασυναρτησίες».

Ναι, αλλά δεν πήραν το μήνυμα από τα αποτελέσματα των εκλογών; «Έχουν κατακριθεί για την τοξικότητά τους πολλές φορές στην κάλπη. Φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουν» προσθέτει ο ίδιος.

Δύο εκπλήξεις ίσως έχουμε στις εκλογές. «Η πρώτη αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδέχεται να δούμε ποσοστό πολύ κάτω από τις δημοσκοπήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς μπορεί κορυφαία στελέχη να σαμποτάρουν το κόμμα. Έχετε δει πέρα από τους υποψηφίους άλλα στελέχη να υποστηρίζουν τον Κασσελάκη; Όχι. Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα όργανα του κόμματος είναι θρησκεία, και αυτά έχουν καταργηθεί.

Η δεύτερη έκπληξη αφορά τη ΝΔ. Η βεβαιότητα για ποσοστό πάνω από το 33% ίσως φέρει καθησυχασμό και αποχή των ψηφοφόρων της. Το είδαμε και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο αυτό. Προσθέστε και τη μεγάλη αποχή που περιμένουμε. Υπό ομαλές συνθήκες η ΝΔ μπορεί να φτάσει από 33% έως 35%», σχολιάζει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής.

Το ΠΑΣΟΚ; «Ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτοκτόνησε πολιτικά. Είχε μια μεγάλη ευκαιρία να καταλάβει τη δεύτερη θέση και να πλασαριστεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, με το θυμωμένο ύφος του και τη μονοθεματική ατζέντα το μόνο που είχε να πει όταν τον ρωτούσαν ήταν για τα Τέμπη και τις παρακολουθήσεις.  Η στάση του είναι ακατανόητη για εμένα», τονίζει ο κ. Δρυμιώτης.

Για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια ο πολιτικός αναλυτής υπογραμμίζει πως «αυτές είναι ουτοπικές καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Δεν το ξέρουν αυτό; Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αναδεικνύεται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, υπάρχει και μια αντίστροφη σχέση. Οι πολίτες το αναδεικνύουν ως κορυφαίο ζήτημα αλλά την ίδια στιγμή ο καταλληλότερος όλων με διαφορά είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο εκείνος έχει βάλει ρεαλιστικές λύσεις στο τραπέζι, το παλεύει το θέμα».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές ο κ. Δρυμιώτης είναι κάθετος: «Δεν υπάρχει περίπτωση με τις υπάρχουσες ηγεσίες. Το σενάριο αυτό έχει απομακρυνθεί».

* Ο Ανδρέας Δρυμιώτης είναι πολιτικός αναλυτής.

Πηγή: liberal.gr