Οι 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι της ΝΔ που δεν πήγαν να ψηφίσουν την Κυριακή είναι ένα θηριώδες νούμερο. Ειδικά για ένα κόμμα που πριν από έναν χρόνο κέρδισε με άνεση, μετά από μια δύσκολη τετραετία 41%.

Το ερώτημα που χάθηκαν αυτοί οι ψηφοφόροι έχει μια απλή απάντηση: στα προβλήματά τους. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες το 61% των Ελλήνων νιώθει περισσότερο συνδεδεμένο με τη χώρα του παρά με την ΕΕ και ο 47% πιστεύει ότι η προσωπική οικονομική του κατάσταση χειροτέρεψε. Ίδια ήταν η εικόνα και από τις εγχώριες δημοσκοπήσεις.

Οι ευρωεκλογές με την χαλαρή ψήφο τους ήταν μια διπλή παγίδα για την κυβέρνηση: Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την Ευρώπη άρα δεν θα είχε όφελος αν τις μετέτρεπε σε καθαρά ευρωπαϊκές και στο εθνικό επίπεδο η οικονομία βάραινε πολύ πάνω στην ψήφο, που σχεδόν ακύρωνε τα υπόλοιπα επιχειρήματα.

Με τον ανασχηματισμό να επίκειται, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση κάνουν τον απολογισμό του κακού αποτελέσματος, μετρώντας ξανά τα ίδια προβλήματα που γνώριζαν αλλά δεν αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά πριν τις εκλογές.

Ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, το βάρος που πρόσθεσε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού, το χάος στα επείγοντα των νοσοκομείων, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος. Και άλλα που, ακόμα και τώρα, αποφεύγουν να τα βάλουν στο τραπέζι, όπως η δυσαρέσκεια των κεντρώων, και πιο απαιτητικών ψηφοφόρων, για την ποιότητα της δημοκρατίας και των δεξιότερων για τις, κατ’ αυτούς, ενδείξεις εθνικών υποχωρήσεων.

Δίκαια ή άδικα, πραγματικά ή επινοημένα τα πολλά ειδικά προβλήματα και το ένα συνολικό του δυσβάσταχτου κόστους ζωής, «ψαλίδισαν» με σοφία το 41% -και την αλαζονεία που το συνόδευσε παραδέχονται εκ των υστέρων ακόμα και πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Οι πολίτες δεν απέσυραν πλήρως την εμπιστοσύνη τους από τον Πρωθυπουργό, δεν επένδυσαν σε άλλη πολιτική δύναμη, του ζήτησαν καθαρά να ασχοληθεί με την καθημερινότητά τους.

Αυτός ο ανασχηματισμός θα είναι ο πιο δύσκολος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί χρειάζεται να διορθώσει ένα κουβάρι μικρών προβλημάτων που εκτείνονται σχεδόν σε όλα τα υπουργεία αλλά και την επιτελική λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου. Το rotation ναυάγησε στην κάλπη και το restart κινδυνεύει να καεί μέσα στο θερμότερο όλων των εποχών ελληνικό καλοκαίρι.

Πηγή: tovima.gr