Του Άρη Ραβανού

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έδειξε τα περιουσιακά του στοιχεία αλλά ο τρόπος που επέλεξε να το πράξει δημιούργησε τελικά περισσότερα ερωτήματα.

Με μια πρωτόγνωρη όσο και πρωτοφανή κίνηση προχώρησε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζοντας σε μεγάλη οθόνη, στο πλαίσιο ομιλίας του, τα περιουσιακά του στοιχεία.

Εν μέσω της πίεσης από την κυβερνητική πλευρά να καταθέσει το πόθεν έσχες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τα οικονομικά του στοιχεία σε ένα excel, με μια διαδικασία που παραπέμπει σε αυτό που πολλές φορές οι πολιτικοί λένε, «εγώ λογοδοτώ στον ελληνικό λαό».

Μόνο που αυτή η κίνηση είναι εκτός πλαισίου και μπορεί να ενισχύει το επιχείρημα του Στ. Κασσελάκη περί αδιαμεσολάβητης επαφής με τους πολίτες αλλά είναι εξόχως αντιθεσμική.

Και μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να έδειξε τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά ο τρόπος που επέλεξε να το πράξει περισσότερα ερωτήματα δημιούργησε παρά φώτισε τα οικονομικά του δεδομένα, όπως παραδέχονταν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αργά το βράδυ της Δευτέρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργοί.

Επίσης έγινε και το άλλο πρωτόγνωρο: πολιτικός αρχηγός να παραδέχεται ουσιαστικά ότι πήγε κόντρα στον αυστηρό νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα είχε θεσπίσει σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών αρχηγών σε εταιρείες. Και αυτό διότι εξελέγη στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2023 και η μεταβίβαση μετοχών σε μια εταιρεία έγινε αρχές του 2024.

Και όπως είναι γνωστό, άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται, πόσο μάλλον για ένα πολιτικό αρχηγό και εδώ τίθεται θέμα για ποιο λόγο κινήθηκε αυτό τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης.

Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει χτίσει μια στρατηγική που έχει στον πυρήνα της το αδιαμεσολάβητο της σχέσης του με τους ψηφοφόρους και με αυτή τη λογική δίνει τη δική του εκδοχή ζητώντας –και το καταφέρνει σε ένα τμήμα ψηφοφόρων– να αποδειχθούν τη δική του αλήθεια. Μόνο που αυτή η «αλήθεια» δεν πατάει σε στέρεο έδαφος και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα για την εικόνα του κόμματος και του ίδιου προσωπικά. Και όπως έλεγε στο Βήμα πρώην υπουργός που παρέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ «δικαίως ασκούσαμε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην σύζυγό του για το πόθεν έσχες, αλλά και εδώ έχουμε πρόβλημα και ας το παραδεχτούμε».

Θα επηρεάσει το θέμα του πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη την στάση των ψηφοφόρων; Θα φανεί στις κάλπες αν και στην Κουμουνδούρου λένε πως όχι, καθώς θεωρούν πως σωστά έπραξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει τώρα να απαντήσει ο Πρωθυπουργός.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα θα συντηρηθεί από τη ΝΔ έως την Παρασκευή που κλείνει η προεκλογική περίοδος αλλά σίγουρα θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και μετά τις εκλογές καθώς πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Η διαφάνεια αποτελεί υποχρέωση για τους πολιτικούς. Ο βίος και η περιουσία τους πρέπει να είναι στοιχεία γνωστά στους πολίτες προκειμένου να αξιολογούν την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα αυτών που επιλέγουν να τους κυβερνήσουν.

Η μάχη του «πόθεν έσχες» που παρακολουθούμε στη λήξη της προεκλογικής περιόδου, έχει περισσότερο στοιχεία σόου παρά ουσιαστικής λογοδοσίας. Ο Κ. Μητσοτάκης προκάλεσε επανειλημμένως τον Στ. Κασσελάκη να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση και εκείνος το έκανε προβάλλοντας κάτι σαν «πόθεν έσχες» σε μια γιγαντοοθόνη κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βάλει ως ασπίδα προστασίας τους ψηφοφόρους του κόμματός του σε μια προεκλογική συγκέντρωση, φορτίζοντάς τους συναισθηματικά με τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την αυτοκριτική για την υπερπροβολή του, προτού παρουσιάσει την περιουσιακή κατάσταση εκείνου και του συζύγου του.

Πέρα από τα ερωτήματα ουσίας που προκύπτουν από το «πόθεν έσχες» του, η ίδια η διαδικασία της αποκάλυψής του είναι βαθιά προβληματική. Ο λόγος που θεσπίστηκε το «πόθεν έσχες» δεν είναι το θεαθήναι και δεν μπορεί ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει τα ρέστα για την πίεση που δέχεται από τη ΝΔ, όταν το κόμμα του επί σχεδόν μια πενταετία ασχολούνταν εμμονικά με την περιουσία του Κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του.

Ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε να μην επιτίθενται οι αντίπαλοί του στον Τάιλερ που βρίσκεται εκτός πολιτικής. Το ίδιο ζητούσε και ο Κ. Μητσοτάκης για τη σύζυγο και τα παιδιά του. Αν πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες και κάποια όρια στην πολιτική αντιπαράθεση τότε θα πρέπει να τα σέβονται όλοι συνεχώς, όχι άλλα να λένε ως αντιπολίτευση και άλλα να κάνουν ως κυβέρνηση.

Διαφορετικά στη ζούγκλα επικρατεί ο πιο ισχυρός, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο;

Πηγή: tovima.gr