Της Νίκης Ζορμπά

Ύστερα από ένα θυελλώδες συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ και την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ένα συνέδριο-παρωδία (που κόντεψε να διαλύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η συνοχή, που κρεμόταν από μια κλωστή, δεν “έσπασε” χάρη στην επικράτηση των ψυχραιμότερων – της Όλγας Γεροβασίλη προεξαρχούσης), στον ΣΥΡΙΖΑ επήλθε η απόλυτη εσωκομματική νηνεμία.

Παρασκήνιο

Η υπόθεση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την “έκρηξη” του απολυθέντος οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιου Γεωργόπουλου από τον Στέφανο Κασσελάκη, και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό, άναψαν τα αίματα στον καβγά με τη Ν.Δ., αλλά δεν στάθηκαν ικανά να αναζωπυρώσουν δυσάρεστες κόντρες στην κομματική ενδοχώρα.

Παρά τους ισχυρισμούς πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επεδίωξε να μπει στη Βουλή (πριν από τις εθνικές εκλογές), το ρεπορτάζ τον διαψεύδει. Η φημολογούμενη παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου “άνοιξε” την όρεξη στην ηγεσία. Αρκεί να εξασφαλιζόταν η παραίτηση όσων προηγούνταν του κ. Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τον “μαρτύρησε” η Ζωρζέττα Λάλη πως σε συνομιλία τους ερωτήθηκε αν ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί. Αυτό που δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως είναι το παρασκήνιο μετά την άρνηση της κυρίας Λάλη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα προ ημερών, έπειτα από αίτημά του, και τον επισκέφθηκε στο γραφείο του από κοινού με τον βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλο.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως παρουσιάστηκαν στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα δεδομένα: Ο Όθων Ηλιόπουλος δέχεται πιέσεις από το πανεπιστήμιο όπου εργάζεται (Χάρβαρντ) προκειμένου να παραιτηθεί από το πολιτικό του πόστο. Δεδομένης αυτής της συνθήκης, διερευνήθηκε εάν θα δεχόταν ο Αλέξης Τσίπρας να μεσολαβήσει στη Ζωρζέττα Λάλη, με την οποία έχει προσωπικές επαφές και είναι της “επιρροής” του, ώστε να μεταπειστεί και, κατόπιν παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου, εφόσον δεχόταν και η ίδια να παραιτηθεί, να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή πριν από τη μεσολάβηση των εθνικών εκλογών.

Τόσο οι πληροφορίες όσο και η πραγματικότητα αποκαλύπτουν την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παίξει αυτόν τον ρόλο. Το αρχικό πλάνο “ναυάγησε”, συνεπώς υπήρξε επαναπροσδιορισμός. Πιθανότατα, σύμφωνα με άλλες έγκυρες πληροφορίες από έμπειρα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τυχόν παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου αυτή τη στιγμή να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στον πρόεδρο από αυτά που θα μπορούσε να λύσει πριν εξαϋλωθεί το σχέδιο για τη βουλευτοποίησή του.

Η πρώτη επιλαχούσα, Πόπη Τσαπανίδου, είναι απολύτως του “κλίματος” Αλέξη Τσίπρα (υπενθυμίζεται πως υπήρξε εκπρόσωπος του κόμματος έως τις εκλογές και αποχώρησε όταν αποχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας). Τυχόν είσοδός της στη Βουλή ουδόλως εξυπηρετεί τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος διακηρύττει ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον τέως πρόεδρο μεν, αλλά δεν χάνει ευκαιρία ούτε να τον “αδειάζει” ούτε να υπενθυμίζει πως φτιάχνει ένα νέο κόμμα δικής του επιρροής: “Ο κύκλος του 2015-2019 έκλεισε”, κατά πώς δήλωσε και πρόσφατα.

Ανατροπές

Έως τις ευρωεκλογές το εσωκομματικό μορατόριουμ στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα διαταραχθεί. Ρόλο στο κλίμα νηνεμίας που επικρατεί, και δη σημαντικό, διαδραματίζουν και οι δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν έχει απολέσει οριστικά την πιθανότητα να τερματίσει δεύτερος στις ευρωκάλπες. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον φέρουν να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με βραχεία κεφαλή, προφανώς.

Στα εσωκομματικά πηγαδάκια του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται, πότε με πανηγυρισμούς και πότε με περίσκεψη (και μια δόση απογοήτευσης ίσως), πως το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει πολλά αυτογκόλ, μπορεί να αργούν οι ευρωεκλογές, αλλά δύσκολα θα ξαναπάρει κεφάλι. Ταυτόχρονα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανεβάσει ρυθμό και αντιπολιτευτικές “στροφές”.

“Καλά, αυτοί στο ΠΑΣΟΚ είναι χειρότεροι από εμάς”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο –σημειωτέον– δεν ανήκει ούτε στη στενή ομάδα συνεργατών ούτε και πολιτικών φίλων του κ. Κασσελάκη.

Το αυτό συνομολόγησε και έτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Capital, εκφράζοντας μάλιστα την απογοήτευσή του: “Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν τέτοιες αυτοκτονικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, γιατί επιδεικνύει τέτοια ανύπαρκτα ανακλαστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης”.

Κοινώς, όσοι περίμεναν εξελίξεις την επομένη των ευρωεκλογών με αφετηρία νέα καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και “απομόνωση” Κασσελάκη που να οδηγήσει σε ευρεία αμφισβήτησή του δεν θα “στοιχημάτιζαν” πια πως αυτή θα είναι τελικώς η εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, εν τω μεταξύ, δυναμώνουν οι “ψίθυροι” στον ΣΥΡΙΖΑ πως ο “καβγάς” που έχει στήσει η Ν.Δ. για τις επιχειρήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και τα περιβόητα “αστακοκάραβα” όχι απλώς δεν πλήττουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως τον “ενδυναμώνουν”.

Και τούτο γιατί το γεγονός ότι ελέγχεται σύμφωνα με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (που διατήρησε η Ν.Δ.), κατά τον οποίο δεν επιτρέπεται σε πολιτικό πρόσωπο να έχει επιχειρήσεις εκτός χώρας, δίνει τη δυνατότητα στον κ. Κασσελάκη να περνάει στην αντεπίθεση, όπερ και πράττει: Τι κακό έκανα; Έβγαλα χρήματα δουλεύοντας ως επιχειρηματίας στο εξωτερικό. Ήτοι φιλοτεχνεί ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό προφίλ, μπαίνοντας πια στο “γήπεδο” του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από όσους συνομολογούν πως η υπόθεση αυτή μόνον κακό δεν κάνει στον κ. Κασσελάκη, υπάρχουν και πιο “πονηροί”, που θεωρούν πως τούτο δεν γίνεται τυχαία από τη Ν.Δ., αλλά εν γνώσει της, πως τον “ανεβάζει”. Από συνειδητή επιλογή της δηλαδή, προκειμένου να διατηρηθεί ως βασικός αντίπαλος του πρωθυπουργού, ως ιδεωδέστερη λύση “χαμηλής επικινδυνότητας”.

Πηγή: capital.gr