Της Κατερίνας Γαλανού

Δυσεξήγητη είναι, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα (Marc, GPO, Pulce, Interview), η βεβαιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα είναι δεύτερο κόμμα και μάλιστα με ισχυρό ποσοστό, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Όμως, οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου 20ημέρου είναι εξόχως προβληματικές για την εικόνα του κόμματος και του αρχηγού του πρωτίστως, δημιουργώντας ισχυρές αμφιβολίες, ότι υπάρχει πραγματική βάση πίσω από τον δηλωμένο ως σίγουρο στόχο.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», έφερε το ΠΑΣΟΚ ξανά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, με μια απώλεια τριών προσοστιαίων μονάδων, μέσα σε διάστημα πενήντα ημερών και ως συνέπεια ακατανόητων επιλογών της ηγεσίας του.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διαρκή περιδίνηση (διάσπαση, Συνέδριο, παρέμβαση Τσίπρα, Πόθεν Εσχες Κασσελάκη) και η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς υπό την πίεση μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας (ακρίβεια, ασφάλεια κλπ) το ΠΑΣΟΚ, που ανέμενε τη δεύτερη θέση σαν ώριμο φρούτο, αποσυντονίζεται περαιτέρω.

Το σενάριο της οριακής ισοπαλίας Ανδρουλάκη – Κασσελάκη, χωρίς να αποκλείεται το ακόμη χειρότερο, με το ΠΑΣΟΚ οριακά πάνω από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, θέτει σε κίνηση βουλευτές και στελέχη, που δεν συμμερίζονται τον βολονταρισμό της ηγεσίας και αποδοκιμάζουν την απόπειρα να υποβαθμιστούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δεν συμβαδίζουν με το αφήγημα της σίγουρης δεύτερης θέσης και δείχνουν αντιθέτως μια σημαντική υποχώρηση.

Την αγωνία για την πορεία στις ευρωεκλογές και την εκλογική επίδοση, εντείνει η δημοσκοπική ανίχνευση του κόμματος «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου σε ποσοστό άνω του 2,5%.

Η κύρια προέλευση υποψηφίων ψηφοφόρων στους «Δημοκράτες» από τα λιμνάζοντα ύδατα του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται ως ένας επιπλέον κίνδυνος στη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση.

Το πολιτικό πρόβλημα του κυρίου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, είναι η απουσία καθαρών θέσεων από τη μία, και η εγκατάλειψη παραδοσιακών προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ από την άλλη, προκειμένου, είτε να μην ταυτιστεί με τη Ν.Δ, είτε να της προκαλέσει πρόβλημα, όπως έκανε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ή τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Το παίγνιο του μηδενικού αθροίσματος με την κυβέρνηση, δεν ωφελεί τη Χαριλάου Τρικούπη και διαρκώς αυξάνει το έλλειμμα του αρχηγού της, συγκρινόμενο όχι μόνο με το πολιτικό μέγεθος του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και με την life style περσόνα του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι απόπειρες να εξηγηθεί με λογικό τρόπο η επιμονή στον λάθος τρόπο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί ότι η κυριαρχία της Ν.Δ. θα χαθεί μόνο από τα δικά της λάθη. Λειτουργεί ως θιασώτης της κινεζικής σοφίας «αν θες να δεις το πτώμα του εχθρού να περνάει στο ποτάμι δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο από το να περιμένεις».  

Ο ίδιος, ως κατέχων απολύτως τους κομματικούς μηχανισμούς με βαθιά σχεδόν dnaική σύνδεση με τον οργανισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν θεωρεί ότι μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, ακόμη και αν καταλήξει το κόμμα τρίτο πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Αλλά ακόμη κι αν κάποιος αποπειραθεί να θέσει θέμα ηγεσίας η απάντηση θα είναι… παπανδρεϊκού τύπου. Η μεταχείριση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, που έκανε μάλλον ένα ακούσιο δειλό βήμα μπροστά, αποτελεί πρόγευση των διαθέσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Το ποτάμι μπορεί να χρειαστεί να κουβαλήσει και άλλα φορτία πλην του εχθρού.

Πηγή: liberal.gr