Τα πρόσωπα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ – Το προφίλ και οι κινήσεις στο παρασκήνιο.

Του Δημήτρη Χόνδρου

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Πλάκα. Όχι, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν θέλησε να πάρει συμβουλές από τον πρώην πρωθυπουργό για το πώς αντιμετωπίζονται οι εσωκομματικές φουρτούνες. Η συνάντηση έγινε στην εκδήλωση αποφοίτησης των γιων τους από το Δημοτικό.

Οι δύο πολιτικοί είναι σε αυτή τη φάση σε άλλο μήκος κύματος. Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του Ινστιτούτου που έφτιαξε επιχειρεί να επανέλθει στο δρόμο των συζητήσεων και των διεργασιών στον κεντροαριστερό χώρο.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε τις πρωτοβουλίες που ήθελε να πάρει για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς να σκοντάφτουν αρχικά στο εκλογικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια στο ξαφνικό και έντονο κύμα της εσωκομματικής αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του.

«Να δούμε πρώτα τι θα γίνει στο ΠαΣοΚ και μετά βλέπουμε» είναι η πρόταση που αποτυπώνει τη στάση αναμονής που υπάρχει στον κεντροαριστερό χώρο.

Τι θα γίνει, όμως, στο ΠαΣοΚ;  Η πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες για εκλογή αρχηγού από τη βάση (να γίνουν στο τέλος του 2024 αντί για το τέλος του 2025) εντείνεται και είναι αβέβαιο αν μπορεί να αποκρουστεί.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι θα τηρηθούν οι προβλέψεις του καταστατικού και οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2025. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα αν ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για το ΠαΣοΚ και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς πορευόμενος σε ένα κλίμα αμφισβήτησης.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του υποστηρίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ζητήσει την αναβάπτιση του στη βάση του ΠαΣοΚ. Η διαδικασία μιας νέας εκλογής εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης εσωστρέφειας. Εγκυμονεί, επίσης, τον κίνδυνο οι πολίτες που έχουν κληθεί τόσες φορές στις κάλπες να απαξιώσουν τη διαδικασία και, επί της ουσίας, το ίδιο το κόμμα.

Για την περίπτωση που τελικά το ΠαΣοΚ οδηγηθεί στις κάλπες, σενάριο που θεωρείται πολύ πιθανό όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το ΒΗΜΑ, έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη. Κατά κοινή ομολογία, όμως, τρία είναι τα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο σε μια τέτοια διαδικασία. Ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Χάρης Δούκας

 

Παύλος Γερουλάνος

Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας, που έσπευσε από τους πρώτους να καλωσορίσει την πρόταση Κωνσταντινόπουλου για την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής αρχηγού δείχνει να είναι έτοιμος από καιρό. Άλλωστε, όπως λέγεται από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΠαΣοΚ, είχε αποφασίσει να θέσει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ο κ. Γερουλάνος είναι ένας πολιτικός που δουλεύει με πλάνο και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τα πάντα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του μέχρι τα βίντεο στο tik tok είναι οργανωμένα με επαγγελματικό τρόπο. Όλο το προηγούμενο διάστημα δούλεψε προς την κατεύθυνση να επεκτείνει τα ερείσματα του στην κεντροαριστερή βάση σε όλη την Ελλάδα.

Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας είναι, επίσης, ένας πολιτικός πεισματάρης. Ο μοναδικός, που επέμενε στο brand ΠαΣοΚ ακόμα και όταν έμοιαζε πλήρως απαξιωμένο. Στην προηγούμενη εκλογή για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, το 2021, ο κ. Γερουλάνος  πήρε ποσοστό: 2.99% – 8027 ψήφοι. Ωστόσο έδειξε δείγματα της ισχυρής προσωπικότητας του όταν σε πείσμα των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου δεν αποσύρθηκε από την κούρσα.

Η υποψηφιότητα του, στην περίπτωση που το ΠαΣοΚ οδηγηθεί στις κάλπες, έχει προεξοφληθεί. Όπως και το ότι θα είναι το αουτσάιντερ και όχι το φαβορί για την εκλογή.

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Ο νεαρός βουλευτής του ΠαΣοΚ έγινε ευρύτερα γνωστός στο πασοκικό στερέωμα όταν επελέγη από τη Φώφη Γεννηματά για τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Ο κ. Χριστοδουλάκης θήτευσε με επιτυχία στη θέση και κατάφερε να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα.

Η σχέση του με το «στρατόπεδο» του Νίκου Ανδρουλάκη διακρίνεται από έναν ανταγωνισμό, καθώς στο περιβάλλον του προέδρου του ΠαΣοΚ έβλεπαν στο πρόσωπο του κ. Χριστοδουλάκη έναν μελλοντικό αντίπαλο. Δεν ήταν μια αβάσιμη προσέγγιση, καθώς στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων αποτέλεσε τον πόλο έλξης των δυνάμεων που ήταν απέναντι στο προεδρικό μπλόκ, πήρε όμως ψήφους και από υποστηριχτές της σημερινής ηγεσίας.

Ο κ. Χριστοδουλάκης όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πραγματοποιήσει πλήθος επαφών με στελέχη από όλη την Ελλάδα. Μετά τις εκλογές, απέφυγε, επιμελώς, για λόφους στρατηγικής, να μπει στον «κομματικό καυγά» για την ηγεσία. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι εφόσον υπάρξει κούρσα διαδοχής θα είναι στην αφετηρία.

 

Χάρης Δούκας

Το πιο πολυσυζητημένο όνομα στα κομματικά πηγαδάκια των τελευταίων ημερών είναι ο Χάρης Δούκας. Τα βλέμματα στρέφονται προς τον δήμαρχο Αθηναίων, που αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του την Κυριακή, για πολλούς λόγους. Ο κ. Δούκας είναι η τελευταία νίκη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και μάλιστα στον δήμο της Αθήνας.  Η επικράτηση έναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, που θεωρήθηκε προσωπικό πλήγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε με τη συνένωση των δυνάμεων του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου που είναι και το μεγάλο ζητούμενο στο χώρο αριστερά της ΝΔ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις μετρήσεις που έγιναν για την επόμενη μέρα στο χώρο, ο κ. Δούκας εμφανίζει, πέραν των υψηλών ποσοστών αποδοχής του στον κεντροαριστερό χώρο, αξιοσημείωτη δημοφιλία στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που θεωρούν ότι ο κ. Δούκας μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα ενώσει την κεντροαριστερά.

Άλλα στελέχη, πάντως, βάζουν υποσημειώσεις. Πώς, ο κ. Δούκας θα «ντύσει πολιτικά» την απόφαση του έξι μήνες μετά την εκλογή του στο δήμο της Αθήνας να διεκδικήσει την προεδρία ενός κόμματος. Και αν εκλεγεί; Πώς θα καταφέρει να  ασκεί, ταυτόχρονα, τα διπλά του καθήκοντα, του δημάρχου και του προέδρου του ΠαΣοΚ;

Πηγή: tovima.gr