Της Κατερίνας Γαλανού

Ο πτυσσόμενος πήχης που χρησιμοποίησαν προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ για να ορίσουν το μέτρο της επιτυχίας στις κάλπες, τους επιτρέπει να πανηγυρίζουν τη δεύτερη θέση τους, κόντρα σε κάθε λογική και πολιτική ανάλυση. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με την αμετροέπεια του και τη λογική πωλητή λαϊκής αγοράς διαφήμιζε μια «πραμάτεια» που θα άφηνε «έκθαμβους» τους πάντες το βράδυ των εκλογών με ποσοστό ίσως και πάνω από το 20%. Η έμπειρη εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κατέβαζε τον πήχη ακόμη και στο 15% ώστε κάθε μονάδα πάνω απ’ αυτό να φαντάζει ως μεγάλη επιτυχία.

Το τελικό ποσοστό που συγκεντρώνει στην κάλπη υποδηλώνει πως ο κύριος Κασσελάκης έδιωξε τους αριστερούς και δεν κατάφερε να τραβήξει από τους καναπέδες και τις παραλίες, το νέο απολιτίκ κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Στο κοινό που αρέσει ο πρόεδρος ως προϊόν στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ρουφάει αδηφάγα τις λεπτομέρειες για τη ζωή, τη σκυλίτσα και τον πλούτο του, τον φωνάζει Στέφανο για να κοσμήσει τις σέλφι, αλλά δεν είναι διαθέσιμο στο παραβάν όταν κρίνεται επί της ουσίας πόσο «λαοφιλής» είναι ένας πολιτικός.

Ο κύριος Κασσελάκης πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τον πήχη που έθεσε ο ίδιος.

Κάτω και από τον πήχη που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας όταν συνετρίβη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, πολύ χαμηλότερα και από τις ευρωεκλογές του 2019.

Δεν μπόρεσε, σε μια εξ ορισμού κάλπη διαμαρτυρίας και ανέξοδης εκπομπής μηνυμάτων προς την κυβέρνηση, να σταθεί ούτε ως κυτίο συγκέντρωσης των ψήφων δυσαρέσκειας που διασκορπίστηκε στα περιτρίμματα του άλλοτε ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Ο τραμπικός αντισυστημισμός που πούλησε ο κ. Κασσελάκης ήταν λιγότερο ελκυστικός ακόμη και από τον ρωσο-τραμπισμό του κ. Βελόπουλου.

Η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου θα καθοριστεί από δυο παραμέτρους:

Πόσο εξακολουθεί ο πρόεδρος Κασσελάκης να πιστεύει πως με τη συγκεκριμένη εκλογική επίδοση μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο να… αφανίσει το εναπομείναν σύστημα του προκατόχου του. Προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου -από την οικία του όπου επέλεξε να δει το exit poll- προέβη σε μια δήλωση που δείχνει την ανώμαλη προσγείωσή του στην εσωκομματική πραγματικότητα, που θα αντιμετωπίσει από Δευτέρα. Με μια πολύπλοκη διατύπωση συνέστησε φάνηκε να εκλιπαρεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην μετατρέψουν το αποτέλεσμα σε εσωκομματικό πρόβλημα.

Δεύτερη κρίσιμη παράμετρος, είναι η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απόψε είδε τρεις διαφορετικές ήττες, να δημιουργούν τις συνθήκες μιας θεαματικής επιστροφής.

Ηττήθηκε ο Στ. Κασσελάκης και το αλλοπρόσαλλο κόμμα στο οποίο προσάρμοσε την ταμπέλα ΣΥΡΙΖΑ.

Ηττήθηκε το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς.

Ηττήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης που δεν κατάφερε να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι καλύτερη επιλογή από τον life style βασικό του αντίπαλο.

Από κοινού όλοι αυτοί αναλαμβάνουν το rebranding του ονόματος «Τσίπρας» στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Του δίνουν το χρονικό και πολιτικό περιθώριο με όχημα το Ίδρυμα–μήτρα να εμφανιστεί –στο χρόνο που θα επιλέξει- ως ο μόνος φυσικός ηγέτης του χώρου, ο μόνος που μπορεί μελλοντικά να επιδιώξει μια ρεβάνς από τον Μητσοτάκη.

Θα πάρει το χρόνο του, απολαμβάνοντας τις «συζητήσεις» και τις διαδικασίες που θα εκκινήσουν αναγκαστικά στον απόηχο των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης.

Πηγή: liberal.gr