Της Νίκης Ζορμπά

“Αν ένα πράγμα δεν έχει χάσει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι την ικανότητα να εκπλήσσει τον ΣΥΡΙΖΑ”. 

Αυτό ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις γνωστοποιήθηκε μέσω του ίδιου του κ. Τσίπρα η τοποθέτηση της δημοσιογράφου και μέχρι χθες παρουσιάστριας ειδήσεων, στην “προθήκη” του κόμματος, ως εκπροσώπου Τύπου του.

Αιφνιδίασε απολύτως με την επιλογή του, δεν την γνώριζαν παρά ελάχιστοι παροικούντες στην Κουμουνδούρου, κρατήθηκε μυστική περί τις περίπου είκοσι ημέρες που είχε κάνει την πρόταση στην κ. Τσαπανίδου και χθες την “ξεφούρνισε”, όταν πλέον είχε συνεννοηθεί με τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πως ήγγικεν η ώρα για τις ανακοινώσεις.

Προηγήθηκε η ξαφνική παραίτησή της από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν, το Open, κι έκτοτε όλα κύλησαν σβέλτα, με την ίδια να εμφανίζεται στο γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια.

 

Η επιλογή και το παρασκήνιο

Το όνομα της Πόπης Τσαπανίδου είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό μεν, αλλά όχι και τα χαρακτηριστικά του διαδόχου του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος είχε αποφασιστεί ότι θα επιδοθεί στο κυνήγι του σταυρού στην Α’ Αθήνας και δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, συνεπώς δεν γινόταν να παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, τον γύρο στα δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν φήμες για την βούληση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί πορτ παρόλ του κόμματος εν όψει και της δύσκολης μάχης των εκλογών, πρόσωπο που να διαθέτει χαρακτηριστικά λιγότερο κομματικά και περισσότερο “κεντρώας απεύθυνσης και μετριοπάθειας”. Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου κινούνταν και οι φήμες πως για το πόστο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επέλεγε δημοσιογράφο με πλατιά εισδοχή στο κοινό και τους Πολίτες, προκειμένου να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για  “αμφίπλευρη διεύρυνση” .

Είναι ενδεικτικό των επιδιώξεων του κ. Τσίπρα  το ρεπορτάζ σε περασμένο φύλλο του Κεφαλαίου, σχετικά με τις αλλαγές στη “βιτρίνα” του ΣΥΡΙΖΑ:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά πάσα πιθανότητα και εκτός πολύ συγκλονιστικού απροόπτου, θα βρεθεί το νέο (εκλογικό) έτος και με νέο πρόσωπο στη “βιτρίνα” του. Ο νυν εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος θα διεκδικήσει “σταυρό” πέφτοντας στη μάχη της Α’ Αθήνας. Εκεί όπου επιθυμεί δηλαδή αφού είναι επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” και ουδέποτε εγκατέλειψε τον αντιπολιτευτικό του ρόλο απέναντι στον νυν Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Το νέο πρόσωπο που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας για πορτ παρόλ του κόμματος στη μάχη των εκλογών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη σημειολογική σημασία. Από τις φήμες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, προκύπτει ότι αναζητείται πρόσωπο με “κεντρώα” χαρακτηριστικά που θα μπορεί να συμβολίσει… αμφίπλευρη διεύρυνση και πάντως όχι σκληρά κομματικό στέλεχος που να “ακουμπά” μόνον τους ήδη συσπειρωμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ”.

 

Ο Τσίπρας σε Λούλα και το “πάγωμα”

Στο μεταξύ, κεραυνοβολήθηκαν χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η έκπληξη Τσαπανίδου, δεν έμεινε ασχολίαστη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ιδίως από τους ευρισκόμενους στα αριστερά του Αλέξη Τσίπρα.

Υπήρξαν “γκρίνιες” για την επιλογή της, υπό την έννοια ότι δεν ανήκει στον αριστερό χώρο ή εν πάση περιπτώσει δεν είχε καταγραφεί ουδέποτε ως ιέρεια της αριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, αφού πέταξε την επικοινωνιακή βόμβα, ετοιμάζεται ο ίδιος να πετάξει προς τον Λούλα.

“Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα αναχωρήσει σήμερα για τη Βραζιλία, μετά από πρόσκληση του νέου Προέδρου της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα, να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του. Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου στη Μπραζίλια”, ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου.

Πηγή: capital.gr