Αναδημοσιεύω από τη διαδημοτική εφημερίδα «ΔΗΜΟΛΟΓΙΕΣ» της Γλυφάδας σκέψεις και προβληματισμούς για ένα θέμα ΔΗΜΟΣΙΟΥ ενδιαφέροντος: τις δηλώσεις πόθεν έσχες των υπόχρεων αιρετών. Άραγε, τα θέματα που θίγονται στο άρθρο με τίτλο Λέτε να ‘χει και η Γλυφάδα τον “ΠΑΤΣΗ της”;  ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ; Μακάρι να μην την αφορούν, αλλά…  στην ιστοσελίδα του δήμου Καισαριανής ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ… Εκτός αν δεν το βλέπω… ΑΛΛΑ και στη σελίδα του δήμου Βύρωνα ΔΕΝ υπάρχει καταχώρηση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες των υπόχρεων…

Για να δούμε τι λέει το άρθρο για τους αιρετούς της Γλυφάδας και όχι μόνο…

Λέτε να ‘χει και η Γλυφάδα τον “ΠΑΤΣΗ της”;

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε όλοι την πολυπλόκαμη υπόθεση «Πάτση» και μαθαίνουμε πώς «τα κατάφερε» ένας βουλευτής μέσα σε χρόνο de-te κι έγινε ζάπλουτος, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς αυτόν τον ξαφνικό πλουτισμό του και τη νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων, γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός τον διέγραψε «άρον-άρον» από τη Νέα Δημοκρατία.

Όλα αυτά τα «θεάρεστα» θα έμεναν κρυφά και «κάτω από το χαλί», εάν δεν υπήρχε η υποχρέωση ανάρτησης των οικονομικών πράξεων των δημόσιων φορέων στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και πρωτίστως εάν δεν υπήρχε η δημοσιοποίηση των δηλώσεων «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ», τις οποίες υποχρεούνται να υποβάλλουν όλοι αυτοί που με τον α ή β τρόπο, διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις και δημόσιο χρήμα.

Κι είναι πάρα πολλοί αυτοί που διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις και δημόσιο χρήμα, με τον πειρασμό να είναι διαρκώς μπροστά τους κι ενίοτε να είναι και πολύ επίμονος… για «να βάλλουν το δάκτυλο στο μέλι» ή ακόμη και κάποιοι να «βουτήξουν» κι ολόκληρο το βάζο με το μέλι!!!

 

Ερχόμαστε τώρα στα ου δήμου Γλυφάδας:

Στο Δήμο Γλυφάδας συνεχίζεται η καραμπινάτη παρανομία με τη μη συμμόρφωση της διοίκησης του δήμου Γλυφάδας, στην υποχρέωσή της για την δημιουργία στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, ειδικής πλατφόρμας δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» των αιρετών του Δήμου, κατά παράβαση των όσων ρητά ορίζονται από το νόμο, όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ.4 του Ν.3852/2010, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν τις ετήσιες δηλώσεις του «πόθεν έσχες», δημοσιοποιώντας έτσι στην τοπική κοινωνία την κινητή και ακίνητη περιουσίας τους.

Είναι μια νόμιμη υποχρέωση που ισχύει για όλους τους Δήμους της χώρας, γι’ αυτό και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανάρτηση από την Ιστοσελίδα του Δήμου Καλλιθέας.


Απ’ ότι φαίνεται όμως, στο Δήμο Γλυφάδας δεν πολυνοιάζονται για την τήρηση της νομιμότητας κι αρκούνται στα «θα» και «θα» και «θα», μια τακτική που εφαρμόζει επιμελώς και πρωτίστως ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Παπανικολάου, κι όχι βέβαια μόνο σε αυτό το θέμα.

Το συγκεκριμένο θέμα όμως της ουσιαστικής απόκρυψης του «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ», αυτών που ο νόμος ορίζει υποχρεωτικά ότι πρέπει δημοσιοποιείται προκειμένου να έχουν σε αυτό πρόσβαση οι πολίτες, παίρνει άλλη διάσταση και είναι φυσικό να «μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά μας».

Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπανικολάου μετά από διαδοχικές επισημάνσεις του Παναγιώτη Γιάχου σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παραδέχθηκε την ολιγωρία του και δεσμεύτηκε και ξανα-δεσμεύτηκε αλλεπάλληλες φορές, ότι αυτή η νόμιμη υποχρέωση του Δήμου θα τακτοποιηθεί άμεσα.

 

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18-05-2022: «Δήμαρχος: …για το πόθεν έσχες, σας ευχαριστώ κ. Γιάχο που διαχωρίσατε το δικό μου, γιατί εγώ το υποβάλλω στη Βουλή από το 2009, όταν είχα την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή, πράγματι όμως για όλα τα θέματα διαφάνειας που θίξατε, θα κοιτάξω να τα βάλουμε σε ένα σημείο… θα ασχοληθώ κι ό ίδιος, νόμιζα ότι είχαν λυθεί, σας μιλώ ειλικρινά…»

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28-09-2022: «Δήμαρχος: …κύριε Γιάχο για μια ακόμη φορά έχετε δίκιο, δεν μπορώ να πω ότι δεν έχετε δίκιο, για το πόθεν έσχες… ο Δήμος θα δώσει τη δυνατότητα, όποιος επιθυμεί να κάνει ανάρτηση του πόθεν έσχες του…»

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12-10-2022: «Δήμαρχος: …ο κ. Γιάχος έχει δίκιο… δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια… δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να αναρτηθούν τα πόθεν έσχες… να δημιουργηθεί στη σελίδα του Δήμου…»

Θα περίμενε κανείς και μετά από τις παραπάνω δεσμεύσεις -και μάλιστα δημόσιες- του Δημάρχου κ. Παπανικολάου, ότι αυτή η εκκρεμότητα θα έχει τακτοποιηθεί.

Κι όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!!! Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε:

Τι συμβαίνει κι αποφεύγουν στο Δήμο Γλυφάδας την δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες;

Έχουν μήπως τίποτα να κρύψουν και παραβιάζουν συστηματικά και προκλητικά το νόμο, που υποχρεώνει τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να δημοσιοποιούν τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες τους» στην Ιστοσελίδα του Δήμου;

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

Από τη Δημαρχιακή Παράταξη

Παπανικολάου Γεώργιος – Δήμαρχος

Αγγελόπουλος Γεώργιος – Αντιδήμαρχος

Νιτσιόπουλος Δημήτριος – Αντιδήμαρχος

Δήμου Σπύρος – Αντιδήμαρχος

Σκαλτσάς Ιωάννης – Αντιδήμαρχος

Πατεράκη Αναστασία – Αντιδήμαρχος

Μηλιαρέση Μαίρη – Αντιδήμαρχος

Καράχου Ελένη – Αντιδήμαρχος

Τσαμπίρας Δημήτριος – Αντιδήμαρχος

Καυκά Άννα – π. Αντιδήμαρχος

Δορκοφίκης Περικλής – π. Αντιδήμαρχος

Ακρίβος Δημήτριος – π. Αντιδήμαρχος

Μπίλια – Χαρίση Δάφνη – π. Αντιδήμαρχος

Παπάς Ιωάννης – π. Αντιδήμαρχος

Αργυροπούλου Αναστασία – π. Αντιδήμαρχος

Αγγελάτος Δημήτριος – π. Αντιδήμαρχος

Κασσέρης Μάριος – π. Αντιδήμαρχος

Βουγιουκλάκης Αιμίλιος – π. Αντιδήμαρχος

Βρυζίδης Νίκος – π. Αντιδήμαρχος

Κισκήρας Παναγιώτης – π. Αντιδήμαρχος

Τσάγκλας Ορέστης – π. Αντιδήμαρχος

Νικάκης Βασίλειος – μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Κουρουπάκης Στέλιος – μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Παπάζογλου Μαρία – αν. μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Βαμβακερού Γεωργία – αν. μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Μαρούλη Σαπουνάκη Ελεονώρα – αν. μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Λεβετσοβίτης Νικόλαος – αν. μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Παπανικολάου Αλεξάνδρα – αν. μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Αργυράκη Βασιλεία – μέλος της Επιτροπής ποιότητας Ζωής

Μιχαλακάκος Χρήστος – μέλος της Επιτροπής ποιότητας Ζωής

Δεναξά Ελένη – μέλος της Επιτροπής ποιότητας Ζωής

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Θεοδοσόπουλος Στέλιος – π. Αντιδήμαρχος

Τζούβελης Ιωάννης – π. Αντιδήμαρχος

Γιάχος Παναγιώτης – μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Ταστάνης Αναστάσιος – μέλος της Επιτροπής ποιότητας Ζωής

Για όλους λοιπόν τους αναφερόμενους παραπάνω αιρετούς, είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στην Ιστοσελίδα του Δήμου.

 

ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

♦ Γιατί ο Δήμαρχος δεν τηρεί το νόμο και έτσι δεν δίνει και στους δημότες τη δυνατότητα, να «ψάξουν» αυτά τα πόθεν έσχες και να εντοπίσουν αυτούς που διαχειριζόμενοι το δημοτικό χρήμα, πιθανώς να «έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι» και να έχουν πλουτίσει αδικαιολόγητα;

♦ Γιατί ο Δήμαρχος με την κωλυσιεργία του και τις διάφορες νομικές ακροβασίες του περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων κ.α., μπλοκάρει ουσιαστικά την εφαρμογή του νόμου;

♦ Μήπως με την πρακτική του αυτή, διευκολύνει αυτούς που -εάν- έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» και συνεπώς δεν «πολυθέλουν» και τη διαφάνεια, οπότε με την ανυπαρξία της σχετικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του δήμου, ουσιαστικά βολεύονται μια χαρά;

Όμως υπάρχουν και οι νομοταγείς αιρετοί, που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, κι ενώ θέλουν να αναρτήσουν και να δημοσιοποιήσουν το «πόθεν έσχες τους», με αυτή την κωλυσιεργία του Δημάρχου, ουσιαστικά εμποδίζονται κι αυτοί, με αποτέλεσμα να καθίστανται άθελά τους τυπικά και ουσιαστικά παράνομοι και όμηροι, εξ αιτίας της αδικαιολόγητης και παράνομης “αμέλειας” της Δημοτικής Αρχής Παπανικολάου.

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπανικολάου υποβάλλει τη δήλωση του δικού του «πόθεν έσχες» στη Βουλή, δεν τον απαλλάσσει από την νόμιμη υποχρέωσή του να το αναρτήσει στην Ιστοσελίδα του Δήμου.

Μαζί λοιπόν με όλους όσους προαναφέρθηκαν, έχει κι ο Δήμαρχος την ίδια υποχρέωση -να αναρτήσει και αυτός το δικό του «πόθεν έσχες»- πέρα κι ανεξάρτητα από τη δήλωση που έχει κάνει στη Βουλή.

Μόνο όταν το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του δήμου, θα έχει εκπληρώσει τη νόμιμη υποχρέωσή του για την περαιτέρω δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες του», όταν δηλαδή οι πολίτες της Γλυφάδας θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Δυστυχώς και για λόγους ανεξήγητους, ο Δήμαρχος δεν το έχει κάνει έως και τώρα!!!

Όσο λοιπόν και να είναι κανείς καλοπροαίρετος, όταν βλέπει ότι οι Αντιδήμαρχοι καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προέρχονται από την διοικούσα παράταξη, «σιωπούν εκκωφαντικά» και δεν απαιτούν να δημοσιοποιηθεί το «πόθεν έσχες τους», θέλει δεν θέλει του «μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά» και του γεννιούνται ερωτήματα, όπως:

Μήπως υπάρχουν κάποιοι ανεπάγγελτοι που διάγουν πολυτελή βίο, χωρίς να έχουν αντίστοιχα εισοδήματα και φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα;

Μήπως υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται ότι, η σύγκριση της παλαιάς κατοικίας τους με τη σημερινή, από τους δημότες, θα βγάλει κάτι ύποπτο στη φόρα;

Μήπως υπάρχουν κάποιοι που ενώ είχαν σαραβαλάκια, σήμερα κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνητα και φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα;

Μήπως υπάρχουν κάποιοι που διάγουν πολυτελή βίο έχοντας για «ξεκάρφωμα» επιχειρήσεις με μόνιμα κατεβασμένα τα ρολά κι ανύπαρκτους τζίρους και φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα

Μήπως υπάρχουν κάποιοι που έχουν συστήσει Οffshore εταιρίες στην Κύπρο ή αλλού και  φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα;

Μήπως φοβούνται κάποιοι ότι «θα πιαστούν με τη γίδα στην πλάτη»;

 

Μακάρι όλα αυτά να είναι εικασίες και φαντασίες.

Αν όμως κάποιοι «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους», τότε βολεύονται μια χαρά από τη μη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες τους» στην ιστοσελίδα του δήμου, με συνεπακόλουθη τη συσκότιση και συνεπώς τη δυσχέρεια του κάθε δημότη να μπορεί να συγκρίνει την περιουσιακή κατάσταση του κάθε αιρετού άρχοντα πριν την ανάληψη πόστου ευθύνης στο δήμο, με την σημερινή περιουσιακή του κατάσταση.

Όμως γιατί θα πρέπει ντε και καλά «μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά»;

Γιατί οι αιρετοί που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν να παρεμποδίζονται να δημοσιοποιούν το «πόθεν έσχες τους»;

Οι νομικές ακροβασίες και οι αερολογίες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν αφορούν και δεν ισχύουν για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και δημόσιες υποθέσεις, κι ο νόμος είναι απόλυτα σαφής.

Τελεία και παύλα κι ας αφήσουν κάποιοι “τα σάπια”!!!

Η δημοτική αρχή οφείλει και υποχρεούται να δημιουργήσει «χθές» τη σχετική πλατφόρμα, οπότε από κει και πέρα ο κάθε υπόχρεος, θα φροντίσει για την ανάρτηση του «πόθεν έσχες του» στην ιστοσελίδα του δήμου, ενώ όποιος υπόχρεος αποφύγει να την αναρτήσει, θα αναλάβει πλέον ο ίδιος προσωπικά, τις νομικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες του.

Σε κάθε περίπτωση για την έως τώρα κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής και έως ότου δημιουργήσει την συγκεκριμένη πλατφόρμα, αυτή και μόνο αυτή θα έχει ολάκερες τις νομικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες, γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, για τους «καθαρο-ουρανίδηδες» και γι’ αυτούς που σε κάθε ευκαιρία λένε ότι, «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

Άλλωστε, μήπως κι ο Πάτσης τα ίδια δεν λέει;