Του Σάκη Μουμτζή

Κανείς δε θα ήθελε να ήταν αυτή την εποχή στη θέση του Τζο Μπάιντεν. Η πίεση που δέχεται από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος για να αποστασιοποιηθεί από το Ισραήλ είναι αφόρητη. Τη δε αριστερή πτέρυγα την αποτελεί ένα συνονθύλευμα μαρξιστών, δικαιωματιστών και εκπροσώπων των Αμερικανών μουσουλμάνων, των οποίων η ψήφος σε κάποιες πολιτείες μπορεί να αποβεί καθοριστική για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Συνεπώς, ο Τζο Μπάιντεν ψάχνει να βρει τις ισορροπίες διότι για το βαθύ κράτος των ΗΠΑ το Ισραήλ παραμένει ο στρατηγικός σύμμαχος στη Μ. Ανατολή.

Έτσι το μεσημέρι της 31ης Μαΐου διέρρευσε από τον Λ. Οίκο η είδηση πως η κυβέρνηση του Ισραήλ υπέβαλε σχέδιο εκεχειρίας το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τη Χαμάς. Όποιος διάβασε το περίγραμμα του εν λόγω σχεδίου αντιλήφθηκε αμέσως πως δεν υπήρχε καμιά περίπτωση αυτή να ήταν πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης. Και ω του θαύματος, μετά από λίγες ώρες βγήκε ο Μπάρακ Ομπάμα και χαιρέτισε το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν, την ίδια στιγμή που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου το απέρριπτε ασυζητητί, επαναλαμβάνοντας πως ο στρατηγικός στόχος είναι η εξόντωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει τρεις φάσεις κατά τις οποίες θα απελευθερώνονται σταδιακά οι εναπομείναντες όμηροι, στο δεύτερο στάδιο προβλέπεται και οριστική κατάπαυση του πυρός και το τρίτο στάδιο αφορά την ανοικοδόμηση της Γάζας. Καμιά κουβέντα για την τύχη της Χαμάς, η οποία προφανώς θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Μάλιστα, το σχέδιο αρχικά προέβλεπε πως το Κατάρ θα εγγυηθεί πως η Χαμάς δε θα επαναλάβει τρομοκρατικές επιθέσεις στα εδάφη του Ισραήλ. Είναι άγνωστο αν αυτή η παράγραφος του σχεδίου εξακολουθεί να υπάρχει ή αποσύρθηκε διότι εκθέτει το σχέδιο.

Για το αύριο στη Γάζα είναι αυτονόητο ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει το Ισραήλ. Διότι από το 2005 που αποσύρθηκε από τη Γάζα, δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στην περιοχή που θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό Ντουμπάι, αλλά αντί να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων της αυτά τα κεφάλαια έγιναν τούνελ, σύγχρονα οπλικά συστήματα και δαπανήθηκαν για τη συντήρηση ενός στρατού 35.000 περίπου τρομοκρατών, ενώ οι ηγέτες της Χαμάς διαβιούσαν πολυτελώς στο εξωτερικό. Συνεπώς, καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι το ποιος θα διαχειρίζεται τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Στο μέτωπο της Ράφα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ χωρίς να κάνουν τη μεγάλη εισβολή, ελέγχουν πλέον όλα τα περάσματα και κάθε μέρα βρίσκουν και καταστρέφουν τα τούνελ μέσω των οποίων διακινούνταν τρομοκράτες, οπλισμός και λαθραία εμπορεύματα στην περιοχή. Κάθε μέρα εξοντώνονται οι αποκομμένοι διοικητές των εναπομεινάντων ταγμάτων, όπως αποδεικνύουν τα βίντεο που αναρτά στο Διαδίκτυο ο ισραηλινός στρατός. Το αποκαλυπτικό είναι πως μερικές στοές κατέληγαν σε εγκαταστάσεις της UNRWA, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν μέλη της κατά την 7η Οκτωβρίου.

Συμπερασματικά, το αδιέξοδο του Τζο Μπάιντεν είναι εμφανές, ο Νετανιάχου δεν έχει κανένα λόγο να τον διευκολύνει επιμένοντας στην αρχική στρατηγική του και ο χρόνος των προεδρικών εκλογών πλησιάζει.

Πηγή: liberal.gr