Της Κατερίνας Γαλανού

Η ιδέα, αφότου εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να συστήνεται ο Στ. Κασσελάκης ως πλούσιος, αυτοδημιούργητος μπρούκλης, είχε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις, βαθύ σκεπτικό και δεν οφείλεται ούτε στο ναρκισσισμό, ούτε την απειρία του, όπως επιχείρησε να δικαιολογηθεί  από τη Θεσσαλονίκη.

Στόχευε στο να αποτραπεί εξαρχής το μείζον ερώτημα: πως ένας άγνωστος 35χρονος ομογενής κατάφερε μέσα στον ελάχιστο χρόνο εμφάνισής του στην πολιτική ζωή, να «μοχλεύσει» τέτοια στήριξη σε μέσα, πόρους και υπασπιστές, που του επέτρεψαν να «κατακτήσει» σε 20 μέρες την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, πάνω στην οποία χτίστηκε το αφήγημα του αριστερού κροίσου που είναι αδάμας εντιμότητας, ηθικής, αποτελεσματικότητας και μη εξαρτώμενος από κανέναν έγινε η νάρκη που πάτησε το σύστημα Κασσελάκη.

Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη απείχε έτη φωτός από την παράθεση του Πόθεν Έσχες του, και επανατροφοδοτεί τα ερωτήματα που υπάρχουν στο δημόσιο διάλογο εδώ και μήνες, σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Αμερική, τη φύση των εταιριών του, πότε τις μεταβίβασε, σε ποιους και με ποιο αντίτιμο κλπ.

Το πινακάκι, στο οποίο στριμωχτήκαν τα περιουσιακά του στοιχεία, ήταν εξαιρετικά καλόγουστο για τις ανάγκες μιας οικογενειακής συγκέντρωσης φίλων και οπαδών του Στέφανου, προκειμένου να μπορεί να δηλώνει περήφανα ότι εμφάνισε το Πόθεν Έσχες του πριν από τις ευρωεκλογές.

Αλλά όπως το έχει συνήθειο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πράγματα χειρότερα για εκείνον.

Από τη μια, εμφάνισε τον εαυτό του ως ένα πραγματικό «λύκο» της Wall Street, που κέρδιζε μέσα στο σκληρό ανταγωνισμό λεφτά και μπόνους και κέρδη για τους μετόχους -σχεδόν 42,5 εκατ. δολαρίων μόνο το ‘23- και από την άλλη, παραπονέθηκε ότι αισθάνεται εδώ ως «πρόβατο ανάμεσα σε λύκους» όταν τον ρωτάνε για το Πόθεν Έσχες του.

Ανάμεσα στις γλαφυρές περιγραφές για τη φτωχή γιαγιά στην Κρήτη και την αριστερά, που την έχει στην καρδιά και όχι στο πορτοφόλι, παραδέχθηκε αυτό για το οποίο ελέγχεται από τον εισαγγελέα και καταγγέλλεται πολιτικά από την κυβέρνηση. Συμμετοχή σε εταιρίες, από τις οποίες έπρεπε να έχει παραιτηθεί ήδη από το Νοέμβριο αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ορίζει ο νόμος. Από τη μια εταιρία μάλιστα ήρθαν και επέστρεψαν ξανά -σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο απέπεμψε ο πρόεδρος Κασσελάκης- τα χρήματα για να πληρωθούν τα Χριστούγεννα του ‘23 τα δώρα των εργαζομένων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εταιρία OSIOS με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ, την ύπαρξη της οποίας είχε αποκαλύψει το News247, μεταβιβάστηκε, όπως είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του ’24. Είναι βέβαιο σε κάποια από τις πολλές δικές του συνεντεύξεις και διορθώσεις της εκπροσώπου τύπου, θα εντοπιστούν άλλες ημερομηνίες.

Στον πίνακα δε που εμφάνισε, αναγράφονται, όπως διευκρίνισε, και τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου του Τάιλερ. Προκαλεί εντύπωση ότι ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από «το σάπιο σύστημα» να μη χτυπάνε τον Τάιλερ αλλά να χτυπούν εκείνον.  Όταν κανείς δεν έχει θέσει -προς ώρας- ζήτημα για την περιουσία και το Έσχες του συζύγου του, ενώ ο ίδιος με πλάγιο και βδελυρό τρόπο έβαλε ξανά εμμέσως κατά της συζύγου του πρωθυπουργού. Ξεσηκώνοντας τις μεθόδους του παλιού καλού ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους κλέφτες και απατεώνες, διαμαρτυρόμενος ότι δεν διστάζουν να του δολοφονήσουν το χαρακτήρα. «Ξέρετε τι είναι να προσπαθείς να υπερασπιστείς την εντιμότητα σου;» ρώτησε με περίσσια θεατρικότητα το άλλοτε golden boy του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού της Goldman Sachs και εφοπλιστής με ταλέντο από… κούνια.

Λίγο πριν από τις εκλογές του ‘23, όταν ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα podcast τον είχε ρωτήσει η δημοσιογράφος με βάση το βιογραφικό του, αν εργάζεται σε μια εφοπλιστική εταιρία. Τότε είχε απαντήσει «όχι έχω αρχίσει δική μου… Έχοντας σηκώσει κεφάλαια από Αμερικανούς επενδυτές, έχτισα έναν όμιλο εταιριών ναυτιλιακών, από ιδιοκτησία ποντοπόρων πλοίων μέχρι πλοία για αστακούς. Παραμένω μέτοχος σε αυτή την εταιρία».

Λίγο μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του ‘23 δήλωνε στο Σταύρο Θεοδωράκη: «Νομίζω, ότι είμαι πολύ ευκατάστατος. Έχω μια ευχέρεια που θεωρητικά δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω στη ζωή μου αλλά όχι ευχέρεια να δαπανώ απερίσκεπτα. Δεν μπορώ να πάω να αγοράσω σπίτι 4 εκατ. ευρώ…». Δήλωνε μάλιστα ότι ψάχνει σπίτι να νοικιάσει. Μέχρι που έσκασε η… ευκαιριούλα που κυνηγάει κάθε αριστερός, με το διάμερισμα των 1,8 εκατ. ευρώ που αγόρασε τελικά στο Κολωνάκι.

Την περασμένη εβδομάδα έλεγε στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη: «Δεν είπα ποτέ ότι είμαι πλούσιος. Μέχρι πρότινος ήμουν στον αγώνα και στο άγχος να καλύψω τις προσωπικές μου ανάγκες». Το βράδυ της Δευτέρας είπε από τη Θεσσαλονίκη ότι αγωνίστηκε στην Αμερική και έβγαλε μερικά χρήματα.

Το φως που υποτίθεται ότι έριξε στο Έσχες του μεγαλώνει τις σκιές για το πώς κατέκτησε το αμερικανικό όνειρο και πώς προέκυψε η επιθυμία να το επαναλάβει στην ελληνική εκδοχή του, δουλεύοντας τους Έλληνες. Διαμαρτυρόμενος για την τιμή της φέτας ο άνθρωπος που πάει στο σούπερ μάρκετ για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα και μέσα σε δυο χρόνια (2022 και το 2023) αγόρασε δυο αυτοκίνητα αξίας σχεδόν 350 χιλιάδων δολαρίων.

Πηγή: liberal.gr