Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς», δήλωσε ο Στάγεχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συστάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως προσωρινή κυβέρνηση, μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο με το Ισραήλ από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), με έδρα στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ, είχε τον διοικητικό έλεγχο της Γάζας μέχρι το 2007, όταν η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και την εκδίωξε από τη Λωρίδα. Το Ισραήλ απέρριψε την προοπτική επιστροφής της ΠΑ στη Γάζα μετά τον πόλεμο και απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ δεν απορρίπτουν μια «μεταρρυθμισμένη» ΠΑ που θα έχει τον έλεγχο τόσο της Δυτικής Όχθης όσο και της Γάζας ως μέρος ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους.

Ο Στάγεχ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός το 2019, δήλωσε στο CNN τον Οκτώβριο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει την πολιτική βούληση να τερματίσει τη σύγκρουση.

 Πηγή: liberal.gr

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ