Του Κώστα Στούπα

Η τρομοκρατική επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας πριν από λίγες μέρες που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους, αρχικά θεωρήθηκε από αρκετούς σαν προβοκάτσια του καθεστώτος Πούτιν.

Η αρχική προσπάθεια του καθεστώτος να εμπλακεί η Ουκρανία, συνέβαλε σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα προηγούμενα του θεάτρου Ντουμπρόβκα το 2002 και του σχολείου του Μπεσλάν το 2004 που συνέβαλαν στην αυταρχική στροφή δημιουργίας του Πουτινικού καθεστώτος βοήθησαν αυτές τις υποψίες.

Λέγεται πως για να βρεις τον υπεύθυνο μιας πράξης, η καλύτερη μέθοδος είναι να κοιτάξεις ποιος επωφελείται από αυτήν. Υπό αυτή την οπτική γωνία το καθεστώς Πούτιν δεν φαίνεται να επωφελείται. Μάλλον ζημιώνεται από τις εξελίξεις.

  • Το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο Κρόκους στα περίχωρα της Μόσχας έλαβε τέτοια έκταση γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας καθυστέρησαν περισσότερο της μιας ώρας να αντιδράσουν και να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης.
  • Οι μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος δεν φαίνεται να είχαν καμιά πληροφορία προκειμένου να συστήσουν αυξημένα μέτρα επιφυλακής.
  • Επιπλέον, οι δυτικές πρεσβείες στη Μόσχα είχαν προειδοποιήσεις αρκετές μέρες νωρίτερα, συνιστώντας αποφυγή πολυσύχναστων σημείων. Το καθεστώς θεώρησε πως αυτές οι προειδοποιήσεις ενείχαν πολιτικές σκοπιμότητες, δεν τις αξιολόγησε σωστά και τις αγνόησε.

Οι αποτυχίες αυτές των  δυνάμεων ασφαλείας ενδεχομένως καταδεικνύουν και το κόστος που έχει ο πόλεμος της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας σε ότι αφορά την λειτουργία και τη αποδοτικότητα των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ομιλία του προέδρου Πούτιν η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση το απόγευμα του Σαββάτου, αυτός μίλησε  για φερόμενη ανάμειξη της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση.

Αναφερόμενος σε τέσσερις από τους συλληφθέντες, είπε: “Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου είχε προετοιμαστεί ένα παράθυρο για να περάσουν τα σύνορα”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά τις προσπάθειες του Πούτιν να κατηγορήσει την Ουκρανία για την επίθεση με αβάσιμες κατηγορίες. “Φυσικά, μετά από αυτό που συνέβη χθες στη Μόσχα, ο Πούτιν και τα άλλα καθάρματα απλώς προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη σε κάποιον άλλο”, είπε ο Ζελένσκι.

Η προσπάθεια του Πούτιν να ενοχοποιήσει την Ουκρανία, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει η εικόνα, φανερώνει μια νευρικότητα του καθεστώτος, η οποία οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις.

Μερικές ώρες μετά το συμβάν κάποιο παρακλάδι του ISIS ανέλαβε την ευθύνη. Οι εμπειρογνώμονες των δυτικών δημοκρατιών( και ως εκ τούτου περισσότερο αξιόπιστοι) συμφώνησαν πως η ανάληψη της ευθύνης διέθετε στοιχεία εγκυρότητας.

Με βάση όλα όσα έγιναν γνωστά υπεύθυνο για την επίθεση στον πολυχώρο Κρόκους είναι η η τρομοκρατική ομάδα “Ισλαμικό Κράτος Επαρχία Χορασάν” (ISPK).

Το Χορασάν είναι μια περιοχή  στην Κεντρική Ασία που περιλάμβανε τμήματα του Αφγανιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν και του Ιράν.

Η τρομοκρατική ομάδα ISPK προέρχεται από το Αφγανιστάν. “Όπως συμβαίνει συχνά, η ομάδα απάντησε στην εσωτερική αποτυχία με μια στρατηγική εξαγωγής των προβλημάτων. Τα τελευταία χρόνια, το ISPK επιτίθεται όλο και περισσότερο σε στόχους στη “γειτονιά” και επίσης στρατολογεί μαχητές εκεί”, έγραψε στο Twitter ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Peter Neumann από το King’s College του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 2023.

Η προέλευση του πλήγματος θέτει και μερικά άλλα ζητήματα καθώς η Ρωσία στη αντιπαράθεση με τη Δύση φαίνεται να έχει πλευρίσει και να συμπλέει με ισλαμικά κράτη όπως η Τουρκία και το Ιράν οι οποίες υποδαυλίζουν την αστάθεια σε αρκετές περιοχές.

Η επανεμφάνιση του ISIS, μετά το μακελειό που προκάλεσε η Χαμάς στη Γάζα και την ανταρσία των Χούθι στην Υεμένη που προβληματίζει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, προσθέτει άλλον ένα κρίκο στην αναζωπύρωση της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας.

Για τη Ρωσία ειδικά ανοίγει άλλο ένα μέτωπο, μετά από της Ουκρανίας που παραμένει ανοιχτό και εξελίσσεται σε μαύρη τρύπα για το καθεστώς Πούτιν.

Τα τελευταία γεγονότα στη Μόσχα πλήττουν το κύρος του καθεστώτος Πούτιν στο εσωτερικό του και αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του στη διεθνή κοινή γνώμη και τον διεθνή γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Επίσης, επαναφέρουν έναν επιπλέον κίνδυνο για τις δυτικές δημοκρατίες πολλές από τις οποίες τα τελευταία χρόνια μοιάζουν με “σουρωτήρια” λόγω των μουσουλμανικών πληθυσμών που φιλοξενούν.

Τα γεγονότα στη Μόσχα προσθέτουν άλλη μια εστία τριβής  σε ένα εύφλεκτο διεθνές περιβάλλον. Μας αφορούν περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε.

Πηγή: capital.gr