Της Σοφίας Γιαννακά

Ήταν θέμα χρόνου το παρελθόν του Στέφανου Κασσελάκη να περάσει από τα πρωινάδικα στη δημόσια σφαίρα. Διότι μπορεί ο ίδιος να ισχυρίζεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ότι είναι ο πιο διαφανής πολιτικός και ότι οι πολίτες ξέρουν τα πάντα γι’ αυτόν, τελικά φαίνεται να ισχύει το αντίθετο.

Από την αρχή της εμφάνισής του ο Κασσελάκης είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία ότι είναι πλούσιος, τόσο που δεν χρειάζεται να εργάζεται και χωρίς να χρωστάει σε κανέναν. Και μπράβο του, λέω εγώ, ένας νέος άνθρωπος να επιβεβαιώνει ότι η ελεύθερη οικονομία, ο καπιταλισμός (όχι οι σταλινικές εμμονές του κόμματός του) και οι κανόνες της Δύσης μπορούν να ευνοήσουν τον καθένα για να γίνει εκατομμυριούχος.

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει αντίρρηση ένας εύπορος να ασχοληθεί με την πολιτική. Απόδειξη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε εύκολα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, παρότι εκπροσωπεί όλα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι σιχαινόταν και πολεμούσε: την αριστεία και την καριέρα.

Το παράδοξο ήταν ότι μανιακά και σε κάθε ευκαιρία ο Κασσελάκης έκανε επίδειξη των ακριβών ακινήτων του, του καπιταλιστικού στάτους του και του εφοπλιστικού του κύκλου, παρότι όλα αυτά ήταν εμφανώς αντιφατικά για πρόεδρο αριστερού κόμματος που δεδηλωμένα έχει αντιταχθεί σε τέτοια φαινόμενα. Κακά τα ψέματα, για τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί τα μεσαία και φτωχά κοινωνικά στρώματα το να δηλώνεις «είμαι ένας από εσάς», με ετήσιο εισόδημα 2 εκατομμύρια ευρώ, εμπεριέχει μια τεράστια ειρωνεία. Όπως σχολίασε σκωπτικά και ο Φίλης «μοιάζει με ταινία των Monty Pythons να τρέχουν τα εκατομμύρια του Κασσελάκη στο video wall και από κάτω να ανεμίζουν κόκκινες σημαίες».

Η συμπεριφορά του όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εμφανή στοιχεία μεγαλομανίας και επιδειξιμανίας. Όλοι απορήσαμε με το πόσο νεοπλουτέ και arrogant ύφος έβαλε τον Ευαγγελάτο στη σπιταρόνα στο Κολωνάκι. Ή με την άνεση που επιδείκνυε τη βιλάρα στα περίχωρα της Νέας Υόρκης. Και όλοι νιώσαμε άβολα το διάστημα που τον κυνηγούσαν οι κάμερες με τον σύζυγο όταν έβγαιναν καμαρωτοί με σορτσάκια από γυμναστήριο, κρατώντας σμούθι. Πιθανόν ήθελε με τον τρόπο αυτό να μας πείσει ότι εκείνος δεν μπαίνει στην πολιτική για να βγάλει χρήματα, όπως κάνουν άλλοι, αφού είναι ήδη πολύ πλούσιος από την Αμερική.

Ωστόσο κανείς δεν ξέρει τίποτα για εκείνον, εκτός από τους ισχυρισμούς που ο ίδιος παρουσιάζει. Όσες φορές ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο παρελθόν πόσες επιχειρήσεις έχει και αν μεταβίβασε τις μετοχές του, όπως ορίζει ο νόμος, αρνήθηκε να απαντήσει. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν απαντούσε τόσον καιρό σε αυτές τις απλές ερωτήσεις, ενώ θεωρητικά υποστηρίζει ότι στην πολιτική πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Και κυρίως γιατί πέρασαν εννέα μήνες από τον Σεπτέμβριο 2023 (που εξελέγη) χωρίς να δώσει τα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης. Επιπλέον δυσφορούσε και θύμωνε όταν του ζητούσαν να δώσει το πόθεν έσχες του, ή το παρουσίαζε σαν παραχώρηση που θα έκανε στο πολιτικό σύστημα να εξηγήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Πρόσφατα είπε μάλιστα το αμίμητο «Επιτέλους, η χώρα να ρωτάει τους πολιτικούς και όχι έναν ιδιώτη» για πόθεν έσχες [Open 3/6], λες και ο ίδιος δεν είναι πολιτικός που η πρώτη προτεραιότητά του θα ήταν να εξηγήσει πως απέκτησε τα χρήματα.

Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα πόθεν έσχες σημαίνει πού τα βρήκες, γιατί ο νομοθέτης επιβάλλει αυτοί που ασκούν εξουσία να μην απέκτησαν αυτά που έχουν λόγω της εξουσίας που ασκούν. Ο Κασσελάκης το μόνο που παρουσίασε ήταν τι περιουσία έχει, δηλώνοντας ότι την απέκτησε με σκληρή δουλειά. Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν θεωρεί τη σκληρή δουλειά μέσο απόκτησης πλούτου. Εξάλλου ο Κασσελάκης απευθύνεται σε ψηφοφόρους που ξεπατώνονται στη δουλειά αλλά δεν βγάζουν το μήνα.

Το σίγουρο είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία που παρουσίασε δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έδινε για τον εαυτό του. Το εντυπωσιακό σπίτι των 2 εκατ. δολαρίων στα περίχωρα της Νέας Υόρκης που παρουσίασε στον «Εθνικό Κήρυκα» είναι υποθηκευμένο και αγορασμένο με δάνειο, όπως ο ίδιος είπε. Το σπίτι των 1,8 εκατ. ευρώ που αγόρασε πρόσφατα στο Κολωνάκι και έδειξε στον Ευαγγελάτο δεν έχει δηλώσει με τι χρήματα το αγόρασε. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι έχει χρέη 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Και μένει να απαντηθεί πως θα συντηρηθούν τα ακίνητα και ο τρόπος ζωής του αν δεν βρει πολύ σύντομα κάποια νέα πηγή εσόδων.

Ας ελπίσουμε ότι τα έγκριτα λαγωνικά των συριζαϊκών ΜΜΕ που ξεψαχνίζουν όλους τους πολιτικούς ανεξαρτήτως χώρου (με εμμονική προσήλωση στη σύζυγο του πρωθυπουργού) θα βοηθήσουν για να ξεδιαλύνουμε τους ενδεχόμενους γρίφους και στα περιουσιακά του Κασσελάκη.

Εν τέλει δεν ξέρω πόσο εύστοχο επικοινωνιακά είναι να δημοσιοποιήσεις την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές σε Excel ένα μπερδεμένο πόθεν έσχες που χωράει πολλές ερμηνείες και όλοι πλέον ασχολούνται με αυτό. Αφήστε που επιτρέπει και διάφορα αστεία τύπου «Ένας άφραγκος Ωνάσης», από ταινίες του Βουτσά, που δεν βοηθούν στο προφίλ ενός πολιτικού. Αν όλο αυτό το αλαλούμ θα έχει συνέπειες εκλογικές και εσωκομματικές θα το μάθουμε την Κυριακή των εκλογών, καθώς και στα επόμενα επεισόδια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: iefimerida.gr