Του Γιάννη Σιδέρη

Ευτυχώς, που υπάρχει και… ο Στέφανος! Μέσα στην πρωτοφανώς βουβή, άχρωμη και αδιάφορη προεκλογική περίοδο, δίνει πινελιές γραφικού ενδιαφέροντος ή όξυνσης, με όσα λέει και όσα κάνει.

Με μια θεαματική του ανάρτηση ανακοίνωσε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει όλη του την περιουσιακή κατάσταση, ώστε «το κόμμα που κλέβει τα χρήματα από το πορτοφόλι σας με την αισχροκέρδεια (το κόμμα τα κλέβει…)» να πάψει να ρωτάει για το πόθεν έσχες του!

Το ’χει στο αίμα του να είναι θεαματικός. Αντί να αρκεστεί σε μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, όπως όλοι οι πολιτικοί όλων των κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια, θα το μετατρέψει σε καταγγελτικό σόου. Δηλαδή μια υποχρέωσή του που απορρέει εκ του νόμου λόγω του θεσμικού του ρόλου, θα την παρουσιάσει με ιαχές αυτοδικαίωσης και ως αντεπίθεση στους συκοφάντες!

Στη Βουλή κατατίθενται και δημοσιεύονται τα πόθεν έσχες που υποβάλλονται κάθε χρόνο από αρχηγούς κομμάτων βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς. Υπάρχει βεβαίως ένα διαχρονικώς διαπιστωμένο πρόβλημα. Ενώ το «έσχες» είναι δεδομένο και ευκρινές, το «πόθεν» δεν τεκμηριώνεται πάντοτε επαρκώς.

Αυτή την υποχρέωση ο Στέφανος θα τη μετατρέψει σε σόου αδικημένου. Θα επαναλάβει τα γνωστά, ότι όλα είναι δουλεμένα και φορολογημένα στις ΗΠΑ, άρα είναι καθαρός!

Παράλληλα θα επιτεθεί στον «πρωθυπουργό των 42 ακινήτων με τον μισθό του βουλευτή» ο οποίο ζητάει το πόθεν έσχες του. Βέβαια, τα 42 ακίνητα, – όχι σπίτια – είναι κυρίως κληρονομιές. Ποτέ δεν ισχυρίστηκε ο Μητσοτάκης ότι τα αγόρασε ιδίοις δυνάμεις.

Όποιος δεν κατανοεί ότι αυτός ο λαϊκισμός του Στέφανου «42 ακίνητα με μισθό βουλευτή» είναι επικίνδυνος καθώς απευθύνεται στον αλαλάζοντα όχλο και όχι σε νουνεχείς πολίτες, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Ο γράφων ποτέ δεν ασχολήθηκε με το πόθεν έσχες του, και θεωρεί λάθος που η ΝΔ ζήτησε τη δημοσιοποίησή του – εκτός αν το κυβερνητικό κόμμα ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε. Γιατί ο Στέφανος έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει της υπηρεσίας ικανών λογιστών και δικηγόρων, που θα τον παραδώσουν εντός νόμιμων πλαισίων.

Εξάλλου όλον αυτόν τον καιρό είχε τη δυνατότητα να πουλήσει ή να αλλάξει τη μετοχική σύνθεση των εταιριών στις οποίες εμπλέκεται – ή ενδεχομένως εμπλέκεται και ο μπαμπάς του. Ο οποίος μπαμπάς προς το παρόν κατηγορείται ότι χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο 11 εκατομμύρια ευρώ (λέμε «προς το παρόν» γιατί η τελική δικαστική κρίση θα γίνει το φθινόπωρο).

Μπορεί η Μητσοτάκης από τα Χανιά να αξιοποίησε την παράδοση της γενέτειράς του και να χρησιμοποίησε μαντινάδα για τον λαϊκισμό «Ο Κρητικός το χρέος του θα κάνει, και θα κόψει από τον λαϊκισμό ακόμη ένα πλοκάμι», αλλά ο λαϊκισμός του Κασσελάκη είναι εδώ αφηνιασμένος.

Δεν κινδυνεύει από αυτόν η ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές, από ό,τι δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αλλά θα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του πολιτικού συστήματος. Ο λαϊκισμός του Τσίπρα, καταδικαστέος μεν, υπαγόταν σε ένα πολιτικό σχέδιο εκφράζοντας ένα πολιτικό σκεπτικό. Ο λαϊκισμός του Βελόπουλου αντανακλά και αυτός πολιτική θέση, και ενίοτε ο λόγος του έχει στοιχεία συμπαθητικής γραφικότητας.

Ο λαϊκισμός του Κασσελάκη είναι άνευ αρχών και άνευ πολιτικού στίγματος. Ο πιο ασύδοτος. Και όπως είπε σε συνέντευξή του στη lifo ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος του Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «Θεωρώ τον Κασσελάκη μια επικίνδυνη περίπτωση πολιτικού».

Και εξήγησε:

 «Όχι επικίνδυνο για το σύστημα όπως θέλει να παρουσιάζεται, αλλά επικίνδυνο για την πολιτική και την Αριστερά. Πιστεύω ότι είναι εμφανές πως δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο. Όταν τον ακούω να μιλάει, τον φαντάζομαι να υπερασπίζεται τις ιδέες οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα να μιλάει με το ίδιο ύφος, με το ίδιο πάθος, και να είναι στη ΝΔ, στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ. Είναι σαν ένα δοχείο που το γεμίζεις με ό,τι θες»!

Προς το παρόν το δοχείο γεμίζει με τις προτιμήσεις ανθρώπων που δηλώνουν αριστεροί. Γεγονός που δείχνει την ιδεολογική αλλοτρίωση και τον εκφυλισμό του χώρου…

Πηγή: liberal.gr