Της Λίδας Μπόλα

Κάθε προεκλογική περίοδος «κρύβει» μια παγίδα, γι’ αυτό και το μείζον για τα κομματικά επιτελεία είναι, κυρίως στην τελική ευθεία, να μην «πέσουν» σε αυτή. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το θέμα του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη αναδείχθηκε σε «παγίδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του βρέθηκε από τη θέση του «τιμητή των πάντων», όπως λένε χαρακτηριστικά στο κυβερνητικό επιτελείο, στη θέση του απολογούμενου, με τις εξηγήσεις του, μάλιστα, να κρίνονται άκρως ανεπαρκείς, δημιουργώντας περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντούν.

Έτσι, ένα μείζον ζήτημα πολιτικής διαφάνειας μετατράπηκε, όπως επισημαίνουν, σε προεκλογικό σόου αμφιβόλου αποτελέσματος, ενώ η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να αναδείξει «ρωγμές» στην περιουσιακή κατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ελέγχεται τα τελευταία 20 χρόνια ή τη διαφημιστική προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το επίδικο της δημόσιας συζήτησης.

Η υπόθεση για το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε σε συνέχεια της σφοδρής κριτικής που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό του πρόγραμμα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κοστολόγησε σχεδόν στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Ίσως αυτό να αποτελεί και το πλέον σημαντικό για την πολιτική αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να κατακεραυνώνει τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι επαναφέρουν το «φάντασμα» της χρεοκοπίας για τη χώρα, στην περίπτωση εφαρμογής τους.

Ακριβώς αυτό το πλαίσιο αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναδείξει, λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών, το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, που θέτει στους πολίτες, τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό, όσο και την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας στις Βρυξέλλες. Η προσεκτικά μελετημένη παρουσίαση των πεδίων στα οποία αξιοποιούνται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης -από την ανακαίνιση νοσοκομείων και τις προληπτικές εξετάσεις, έως τους οδικούς άξονες, ακόμη και την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ για τους αθλητές του στίβου- αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σημασία της Ευρώπης στο εσωτερικό.

Παράλληλα, είναι το ίδιο πλαίσιο των προγραμματικών προτάσεων, των ευρωπαϊκών διεκδικήσεων, αλλά και του προσωπικού στίγματος των αρχηγών, που επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ, -αδιαμφισβήτητο, ούτως ή άλλως, από τους πολίτες στις δημοσκοπήσεις- με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι η υπόθεση του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη έπληξε, στο τέλος της ημέρας, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απομένει να φανεί το πόσο.

Το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνει ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνουν στη θετική ατζέντα, στις αναφορές της επόμενης ημέρας, του κυβερνητικού έργου, που σχεδιάζεται και υλοποιείται. Στόχος η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, με τους πολίτες να πηγαίνουν την ερχόμενη Κυριακή στην κάλπη γνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κάθε θέμα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα στο στεγαστικό ζήτημα, όπου η είδηση των τελευταίων ημερών ήταν ο σχεδιασμός και η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελούμενων και για ζευγάρια 40-50 ετών.

Στο επίκεντρο του Μεγάρου Μαξίμου οι ευρωπαϊκές πολιτικές, για τις οποίες, όπως σημειώνεται δεν έχει ακουστεί τίποτα από τον κ. Κασσελάκη, με έμφαση στις προκλήσεις της επόμενης πενταετίας, αλλά και οι συνθήκες, που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό της χώρας, από την αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ και την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στα σχολεία, με πολιτικές όπως το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο, έως τη μείωση της ανεργίας, τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με βασική πάντα δέσμευση τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε ακριβά» επισημαίνουν στην κυβέρνηση, θέτοντας πέρα από τον πήχη του 33%, ως εκλογικό στόχο το να μην υπάρχει αμφιβολία το βράδυ των εκλογών ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να έχει την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε.

Πηγή: liberal.gr