Της Κατερίνας Γαλανού

Στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, πιστεύουν, περισσότερο απ’ όλους, η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη και την τρέμουν, όσοι σχεδόν επί σειρά ετών, προσπαθούν από τα πάνω προς τα κάτω, να εκβιάσουν έναν «γάμο» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος, ήταν και είναι να αντιμετωπιστεί το πολιτικό παράδοξο: ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος Μητσοτάκης να χτίζει και να διατηρεί από το 2016 γέφυρες εμπιστοσύνης με μια κοινωνία που θεωρείτο αριστερόστροφη και η οποία, απορρίπτει –αποδεδειγμένα πλέον στην κάλπη– ως ακατάλληλους να τον ανταγωνιστούν, τους δυο προέδρους, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη.

Η σωστή ανάγνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, δηλαδή ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν τη δυναμική να σταθούν με κυβερνητικές αξιώσεις απέναντι στη Ν.Δ, ακόμη κι όταν εκείνη υποχωρεί, απελευθερώνει τα δαιμόνια στα δυο κόμματα. Βγάζοντας ξανά στο προσκήνιο και τους «προξενητάδες», που ήδη σχεδιάζουν και συνεννοούνται για τις πρόδρομες εργασίες και  ζυμώσεις που τις έχουμε ζήσει ξανά και ξανά στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Στ. Κασσελάκης, από το βήμα της Κ.Ο. δήλωσε μεν, ότι δεν σκοπεύει να κάνει πέρα για κανέναν από «μηχανής θεό», όμως στην περίπτωση που –θεωρητικώς- «περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης» τα βρουν, ανακοίνωσε ότι δεν θα μείνει θεατής και ότι θα διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία. Του νέου κοινού σχήματος. Επειδή, όπως αποφάνθηκε, η κοινωνία και η ίδια η Ν.Δ. τον ανέδειξε ως αντίπαλό της!

Ζήτησε ξανά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πλευρίσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για από κοινού κοινοβουλευτικές μάχες, αγνοώντας την αποτυχημένη ηγεσία Ανδρουλάκη, ενώ Νίκος Παππάς προεξοφλεί ήδη τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη Βουλή με σχεδόν απειλητικούς τόνους προς την κυβερνητική πλειοψηφία είπε: «Θα είναι η άμεση απάντηση στη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Θα ζήσετε τον γαλλικό εφιάλτη, εμείς έχουμε να πούμε άντε και στα δικά μας». Βέβαια, η αισιοδοξία του κυρίου Παππά για αυτό το τρομερό προοδευτικό μέτωπο, έχει πολλάκις διαψευστεί και επί ηγεσίας Τσίπρα, όταν καλούσαν το ΠΑΣΟΚ να προστρέξει στη συμμαχία των ηττημένων.

Η αποστροφή του Νίκου Παππά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εξέλαβαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως μήνυμα κατά του κατακερματισμού του προοδευτικού χώρου, προκάλεσε το αμφίσημο σχόλιο της προεδρεύουσας Όλγας Γεροβασίλη. «Ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ των δύο παρατάξεων;» ρώτησε η βουλευτής, που διατηρεί αδιατάρακτο και ισχυρό δεσμό με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επιχαίρει ευλόγως για την χαμηλή πτήση του κόμματος Κασσελάκη και τη συντριβή της Νέας Αριστεράς.

Δεδομένου πάντως ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι περιμένει να του τηλεφωνήσει ο Ανδρουλάκης και ο Ανδρουλάκης δεν προτίθεται, στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει τηλεφώνημα για συνεργασία. Προερχόμενο από τον διάδοχο Ανδρουλάκη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει προς ώρας την ανταρσία, ως μωροφιλοδοξία όσων έκαναν ένα βήμα μπροστά, ζητώντας να κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Παρεμπιπτόντως, η σύνθεση της ομάδας των αμφισβητιών του, φέρει ισχυρή σφραγίδα του πρώην προέδρου Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου είχε κατατροπωθεί από τον Ανδρουλάκη το 2021 στη μάχη για την προεδρία –έχασε με το θηριώδες 67,60%- αλλά είναι εδώ και πολλά χρόνια θερμός θιασώτης της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χάσει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

Εκ των πιστότερων ακολούθων του και με προσωπικό μένος κατά Ανδρουλάκη, που τον είχε αφήσει εκτός Βουλής το ’23 διαλέγοντας την έδρα της Α Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Καστανίδης, χλεύασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την επίδοση… Ψηλορείτη και τον προκάλεσε: «Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις «δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος».

Θα είναι ο «κάποιος άλλος» ο Χάρης Δούκας; Τη νίκη του οποίου είχε σπεύσει να πανηγυρίσει πρώτος απ΄όλους και δίπλα-δίπλα με τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο Γιώργος Παπανδρέου καλώντας εμμέσως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Στηρίζει και θα στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα και ο Αλέξης Τσίπρας;

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες, που καθιστούν το συνοικέσιο (ξανά) προβληματικό. Η κυριότερη εξ αυτών, είναι ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ αγνόησε τις σειρήνες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κραταιός και υπό την ηγεσία Κασσελάκη.

Θα παραδοθεί τώρα γιατί θα του το ζητήσει ένας …Δούκας, για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στον Κασσελάκη ή σε όποιον από μηχανής θεό προσγειωθεί στην Κουμουνδούρου σε λίγους μήνες;

Εκτός από τους «ηρωϊκούς» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και η  πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων, που αγνόησε σε διαδοχικές κάλπες fake προσκλητήρια για σύμπτυξη δήθεν προοδευτικών μετώπων «των ηττημένων», για να απαλλαγούν από το καθεστώς Μητσοτάκη και να κατορθώσουν την ανακατάληψη της εξουσίας.

Πηγή: liberal.gr