Του Σάκη Μουμτζή

Μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας «Καθημερινή» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν «ατυχείς οι χειρισμοί σε υπόθεση Novartis και τηλεοπτικές άδειες». Με μερικές μόνο λέξεις αποδόμησε την πολιτική του. Ας μην ξεχνάμε πως η Novartis «ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους» και η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών ήταν μια «ιστορική θεσμική τομή». Πάει, αυτά ξεχάστηκαν. Ο Α. Τσίπρας προσέθεσε στο βιογραφικό του μια ακόμα κυβίστηση και επειδή έχει μέλλον μπροστά του, ποιος ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε από αυτόν!

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ο κυνικός τρόπος που «άδειασε» τους συνεργάτες του, όλους αυτούς που ίδρωναν και μάτωναν για να στηρίξουν και τη δίωξη των πολιτικών τους αντιπάλων στο σκάνδαλο Novartis και τις αδιαφανείς και γελοίες μεθοδεύσεις στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Η γνωμοδότηση του ινστιτούτου Φλωρεντίας κάηκε μέσα σε μερικές λέξεις του Α. Τσίπρα και ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς είμαι σίγουρος πως θα διερωτάται αν άξιζε τον κόπο -πολιτικό και ηθικό-η ποινική του καταδίκη με 13-0. Ο κυνισμός και η αχαριστία είναι από τα δυνατά σημεία του Αλέξη.

Να δεχτώ πως το «άδειασμα» σε όλους αυτούς που μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν και έκαναν φλάμπουρό τους αυτές τις δύο υποθέσεις ήταν συντροφικό. Αυτά τα μαχαιρώματα χαρακτηρίζουν την Αριστερά, που έχει σημαντική προϊστορία σε αυτόν τον τομέα.

Όμως, και ας μη το λησμονούμε αυτό, η υπόθεση-σκάνδαλο Novartis ήταν πρωτίστως κατασκευή της δεξιάς συνιστώσας που ήθελε να κάνει ένα ενδοπαραταξιακό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Υπήρχε ο μέγας μάγιστρος, μετά ο Ρασπούτιν και ακολουθούσαν οι δεξιοί βαστάζοι της «δημοσιογραφίας» που προανήγγειλαν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την προφυλάκιση του Ανδρέα Λοβέρδου και του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Μάλιστα, όπως θα θυμάται ο αναγνώστης, ο Άδωνις δε μπορούσε να επισκεφτεί τις ΗΠΑ γιατί θα τον συνελάμβανε το FBI. Aυτό υποστήριζε ευρωβουλευτής – Πουαρό. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την υπόθεση ήταν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι».

Τώρα τι έγιναν όλοι αυτοί μετά την χθεσινή κυβίστηση του Α. Τσίπρα; Πού θα πάνε να κρυφτούν, αν έχουν στοιχειώδη τσίπα; Και ο Τσίπρας δε θα έπρεπε να ζητήσει και μια συγγνώμη από τους 10 πολιτικούς που τους κρέμασε στα μανταλάκια λόγω μιας «ατυχούς διαχείρισης;»

Στο πολιτικό επίπεδο το ερώτημα είναι γιατί έκανε αυτή την παραδοχή ο Α. Τσίπρας, χωρίς κανένας να τον υποχρεώσει να την κάνει; Μήπως από τύψεις; Εδώ γελάνε!

Απλώς, με δεδομένο πλέον το τοπίο της πολυδιασπασμένης ριζοσπαστικής Αριστεράς, κόβει τις γέφυρές του με αυτόν τον χώρο. Δεν τον ενδιαφέρει, γιατί κρίνει πως δεν έχει μέλλον. Αυτός, ως πρώην πρωθυπουργός, θέλει να παίζει στο γήπεδο της εξουσίας και όχι του περιθωρίου. Και το δείχνει, παίρνοντας τις αποστάσεις του από δύο εμβληματικές πολιτικές της διακυβέρνησής του. Και ας φωνάζει ο Πολάκης και ας πικραίνεται ο Παππάς.

Τους αποχαιρέτισε με τον γνωστό κυνισμό του.

Πηγή: liberal.gr