Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα, όπως θα περίμενε κανείς ότι θα άλλαζαν. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής «ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών, ανασχηματισμός δεν λογιέται». Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε ο Κωστής Χατζηδάκης. Έτσι, αντί ανασχηματισμός, ας επαναφέρουμε τον όρο «διορθωτικές κινήσεις».

ΒΗΜΑτοδότης

Ήταν ένας ανασχηματισμός μικρής εμβέλειας, αλλά με σαφή «μηνύματα». Παράδειγμα; Η στόχευση των κινήσεων του πρωθυπουργού: Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα και αξιοποίηση «γαλάζιων» βουλευτών συνθέτουν το παζλ των επιλογών του Μαξίμου.

Ωστόσο δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα, όπως θα περίμενε κανείς ότι θα άλλαζαν. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής (ιδρυτής της ΝΔ) «ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών, ανασχηματισμός δεν λογιέται». Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε ο Κωστής Χατζηδάκης. Έτσι, αντί ανασχηματισμός, ας επαναφέρουμε τον όρο «διορθωτικές κινήσεις».

Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω όλο αυτό το μπες – βγες στην κυβέρνηση. Τι άραγε να δείχνει; Μήπως έλλειψη πάγκου; Για παράδειγμα, μου λένε πως έβαλε τον Λιβάνιο στο Εσωτερικών γιατί ήθελε συνέχεια στο κράτος και στήριξη της καθημερινότητας των πολιτών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προφανώς διαπιστώθηκε έλλειμα στο Εσωτερικών και για τη λειτουργία του κράτους, αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών και την υπουργό Νίκη Κεραμέως που έως τώρα ήταν υπεύθυνη για όλα αυτά και κατά τη διάρκεια της θητείας έσκασε και το «mail-gate» την μετέθεσε στο Εργασίας. Και ας ήταν η πρώτη υπουργός που «κατάφερε» να επιβληθεί στο υπουργείο της πρόστιμο 400.000 ευρώ για παραβιάση προσωπικών δεδομένων.

Εδώ που τα λέμε είναι η τρίτη μετάθεσή της στο υπουργικό σχήμα και κάθε φορά που άλλαζε υπουργείο, έλεγαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Εάν υποθέσουμε όμως ότι η Κεραμέως έφυγε από το Εσωτερικών γιατί πιθανόν να μην πέτυχε, ας πούμε, να βρει λύσεις στα προβλήματα του πολίτη, στο Εργασίας που μετατίθεται, τα προβλήματα του πολίτη θα είναι πολύ μεγαλύτερα (συντάξεις, συμβάσεις, απεργίες κτλ).

***

Ο πάγκος δεν έδωσε λύση

Εάν δεν κάνω λάθος, είχε απομακρύνει στο πρόσφατο παρελθόν από το υπουργικό σχήμα υπουργούς για διαφόρους λόγους. Τώρα τους επαναφέρει και τους τοποθετεί πάλι στο Υπουργικό Συμβούλιο, και τι σημαίνει αυτό; Είτε επειδή θέλησε να διορθώσει το πιθανόν λάθος της απομάκρυνσής τους, είτε επειδή θέλει να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Δεύτερη ευκαιρία όμως σε τι και σε βάρος ποιανών;

Εάν όντως τότε έκανε λάθος και τους απομάκρυνε («καρατόμησε», λέγαμε τότε), γιατί τους επανάφερε, τώρα μάλιστα που η κυβέρνηση κατέγραψε εκλογική φθορά; Θα μου πείτε πρωθυπουργός είναι και από το Σύνταγμα του δίνεται η δυνατότητα να διορίζει υπουργό ακόμα και τον κηπουρό του, αλλά για να «ανακυκλώνεις» συνεχώς τα ίδια στελέχη, τι άραγε σημαίνει; Ότι δεν έχεις άλλους για να αναλάβουν τα ηνία;

***

Οι Θεσσαλοί και ο… Ντάνιελ

Άλλαξε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να δώσει περισσότερη σημασία στην περιφέρεια και στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, μου είπαν κυβερνητικές πηγές. Ούτε λόγος βεβαίως για τις καθυστερήσεις (που σημειώνονταν εδώ και μήνες) ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις λόγω πλημμύρας (Ντάνιελ), παρά μόνο προβάλλουν το γεγονός ότι στο νευραλγικό αυτό υπουργείο έβαλε τρεις Θεσσαλούς, τον Τσιάρα (Καρδίτσα), τον Κέλλα (Λάρισα) και την Κατερίνα Παπακώστα.

Το θέμα είναι ότι τόσες κίτρινες κάρτες έδωσε στον αποχωρήσαντα υπουργό κυρίως για την καθυστέρηση της καταβολής αποζημίωσης σε παθόντες και γιατί δεν προχωρούσε από τότε σε διορθωτικές κινήσεις;

***

Ο Σκρέκας έφυγε, η ακρίβεια μένει και ο ΦΠΑ δεν κατεβαίνει

Πάμε, τέλος, στο Ανάπτυξης. Ο λόγος που άλλαξε ηγεσία το υπουργείο αυτό, ήταν για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια. Φαίνεται ότι ο προηγούμενος κ. Σκρέκας δεν τα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι καμάρωνε για την τιμή της κιλοβατώρας, ή για τα καλάθια του καταναλωτή. Και σιωπούσε όμως για την τιμή της βενζίνης, που ήταν από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Άραγε θα ανοίξει ο νέος υπουργός (επανελθών στο κυβερνητικό σχήμα μετά από απουσία πολλών μηνών) και αυτός το μέτωπο κατά της ακρίβειας και πώς; Θα έχει ενδιαφέρον. Γεγονός όμως είναι ότι ο Σκρέκας έφυγε, η ακρίβεια μένει και ο ΦΠΑ δεν κατεβαίνει.

***

64 ήταν 61 έμειναν

Βεβαίως στα περισσότερα υπουργεία (δηλαδή αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη) η ηγεσία τους δεν άλλαξε, αφήνοντας για παράδειγμα, ανέπαφο και αμετακίνητο το σχήμα στο υπουργείο Υγείας, ή στο Παιδείας.

Ούτε βεβαίως υπήρξε κάποια μείωση στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών. 64 ήταν πριν από τον ανασχηματισμό, 61 μετά τον ανασχηματισμό.

***

Το rotation σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια

Είναι, βλέπετε, και αυτή η (τυπική) υπόσχεση που έδινε ο Πρωθυπουργός σε αυτούς που εγκατέλειπαν το κυβερνητικό σχήμα. Αφού τους ευχαριστούσε για την προσφορά τους και για το… έργο που είχαν επιτελέσει, τους υποσχόταν πως θα τους χρησιμοποιήσει σε πρώτη ευκαιρία πάλι στο μέλλον. Το rotation δηλαδή σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Στο rotation όμως δεν επανήλθαν και άλλοι υπουργοί που είχαν παραιτηθεί για διάφορες αιτίες, αλλά ο Μητσοτάκης φρόντισε να εισέλθουν στην κυβέρνηση στελέχη που θεωρούνται «σαμαρικής» επιρροής, όπως ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ σαφή τοπικά χαρακτηριστικά έχουν, όπως σας ανάφερα πιο πάνω, οι είσοδοι στην κυβέρνηση τριών Θεσσαλών πολιτικών (Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Κέλλας, Κατερίνα Παπακώστα), όπως και του Κώστα Γκιουλέκα, στη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.

***

Χαμόγελα στην ορκωμοσία

Όλα έγιναν γρήγορα, πολύ γρήγορα. Πρώτα η ανακοίνωση για την σύνθεση της κυβέρνησης, εν συνεχεία το απόγευμα η ορκωμοσία των 15 νέων (και αυτών που αλλάζουν χαρτοφυλάκια) υπουργών και υφυπουργών και σήμερα στις 10 το πρωί Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Υπήρξαν κατά την ορκωμοσία πολλά χαμόγελα, αλλά και δέσμευση του Πρωθυπουργού για επισκέψεις το επόμενο διάστημα στα υπουργεία – ξεκινώντας από το παλιό του γραφείο, το υπουργείο Εσωτερικών.

***

Ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης προβιβάστηκε σε υφυπουργό παρά των Πρωθυπουργώ. Τη θέση του στη Βουλή αναλαμβάνει ο Βασίλης Μπαγιώκος ειδικός γραμματέας της Βουλής. Υπάρχει βεβαίως ένα θέμα στην τοποθέτηση του κ. Μπαγιώκου. Είναι υπάλληλος της Βουλής και ο γενικός γραμματέας της Βουλής είθισται να τοποθετείται πολιτικό πρόσωπο. Αλλά ποιος είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στο Μαξίμου;

Ο Γιώργος Μυλωνάκης, έως σήμερα Γενικός Γραμματέας της Βουλής, μετά τον ανασχηματισμό, είναι ένα από τα νέα πρόσωπα, που εισέρχονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα ως ένας εκ των τριών υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ. Είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και πολλά χρόνια. Το 2008 μετά από δημόσια πρόσκληση μετατάχθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου και εκπρόσωπος τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής.

Διατέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το 2013 έως το 2015 και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Το 2015 ορίστηκε τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς. Το 2016 αποσπάστηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ορίστηκε Σύμβουλος Θεσμών και Διαφάνειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

***

Και τώρα η μοιρασιά στην Ευρώπη

Πάντως ενδιαφέρον έχει για μας, περισσότερο ίσως και από τον ανασχηματισμό, η κατανομή των χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη, δηλαδή ο ευρωπαϊκός ανασχηματισμός. Τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης ως διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα καθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, όπου θα διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα. Πρώτα θα δει ποιο είναι το καλύτερο χαρτοφυλάκιο που μπορεί να πάρει για την Ελλάδα και μετά θα αποφασίσει ποιον θα στείλει ως επίτροπο.

***

Ο Χατζηδάκης (προ)καλεί τον Κασσελάκη

Αν δεν είναι… τρολάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη, τότε τι είναι; Αναφέρομαι στην πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με την οποία προτείνει να συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και την οικονομία και για τις συνέπειες που θα έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας, παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, «το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δυο νομοθετικές προτάσεις για την ακρίβεια και την Οικονομία και παράλληλα τόσο η ηγεσία του όσο και τα στελέχη του αναφέρθηκαν σε σειρά προτάσεων με σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Έτσι, προτείνει να γίνει αναλυτική συζήτηση στην Βουλή. «Θα είναι μια ευκαιρία να γίνει μια δημόσια αξιολόγηση των προτάσεων αυτών και από εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος», επισημαίνει και μάλιστα ζητάει η συζήτηση να έχει την μορφή του απευθείας διαλόγου των εκπροσώπων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Προέδρου, όπως και των αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των υπολοίπων κομμάτων, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα σχετικά με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 «Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό και τη δημοσιότητα που συνεπάγεται η συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ενημερωθεί αδιαμεσολάβητα για το πραγματικό κόστος των μέτρων που προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκης», σημειώνει. Να αναφέρω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κληθεί αν και μη εκλεγμένος στην εν λόγω συνεδρίαση με δικαίωμα λόγου εφόσον το επιθυμεί – αλλά χωρίς autocue, εννοείται…

Πηγή: tovima.gr