Φαίνεται πως όλα είναι αναμενόμενα από μια Δημοτική Αρχή, που η παραποίηση της αλήθειας -στο βωμό της κομματικής πειθαρχίας- γίνεται αυτοσκοπός και μοναδική επιδίωξη.

Από πότε όμως η διαφορετική άποψη και θέση νοούνται ως «σαμποτάρισμα» και «προσβολή», ώστε μια Ανακοίνωση της Δημοτικής μας Παράταξης να χαρακτηρίζεται ως «Μνημείο αθλιότητας», επειδή δε συμφωνεί με τις τακτικές της τωρινής Δημοτικής Αρχής;

Η Καισαριανή και το Σκοπευτήριο, έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση όλου του κόσμου ως χώρος Ιερού Θυσιαστηρίου και τόπου, όπου έδωσαν τη ζωή τους αντιφασίστες αγωνιστές, κομμουνιστές και μη, Έλληνες και ξένοι.

Η ίδρυση ενός Πανελλήνιου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο, ήταν απαίτηση της ίδιας της ιστορίας του τόπου. Ήταν η ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής σε όλους που έβαψαν το χώμα του με αίμα. Μια απαίτηση που δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά της Καισαριανής, αφού στο Ιερό αυτό καταθέτουν δάκρυα και περίσκεψη άνθρωποι που πόνεσαν από τη φασιστική βαρβαρότητα και που απεχθάνονται την επανάληψή της.

Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η θέση της Παράταξής μας για το Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής, όμως, αποφάσισε να κάνει «εργαλείο» στα κομματικά της χέρια, τη λειτουργία ενός Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Έτσι, το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης Ανατολικών Συνοικιών, που εγκαινιάστηκε την 9η Μαΐου του 2016, δεν έχει σχέση με αυτό που προηγούμενες Δημοτικές Αρχές αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν. Απέχει κατά πολύ από εκείνο που, για την υλοποίηση του, σύρθηκαν και συνεχίζουν να σέρνονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

Στο Μουσείο που εμείς οραματιστήκαμε χωράνε όλοι οι αγωνιστές, αφού ο ρόλος του ΕΑΜ στην Εθνική Αντίσταση δεν καθιερώνεται από τον τίτλο του Μουσείου, αλλά από αυτό που ιστορικά έχει ήδη αποδειχτεί.

Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος του ΚΚΕ, κ. Σταμέλος, ανταπάντησαν στην Ανακοίνωση της Παράταξης μας, χωρίς όμως να δώσουν ούτε μια απάντηση σε όλα όσα αναφέρουμε.

Δεν απαντούν στα σημεία της διαφωνίας τους με την προσέγγισή μας, ούτε παίρνουν θέση στο αν συμφωνούν ή διαφωνούν με κάποιες από τις προτάσεις μας. Απεναντίας, φαίνεται πως το μοναδικό ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής στρέφεται στην μικροπολιτική εκμετάλλευση της αλλαγής της ονομασίας του Μουσείου, που, αυθαίρετα και εκτός κάθε λογικής, προχώρησε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Ας μας δώσει όμως μια εξήγηση.

Ας απαντήσει στα ερωτήματα που, ως Παράταξη, εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή, όταν κληθήκαμε να εκδηλώσουμε την άποψή μας για το Μουσείο. Ερωτήματα που συνοψίζονται στο γιατί δε θέλει στο Σκοπευτήριο ένα Μουσείο Πανελλήνιο με Παγκόσμια εμβέλεια ως σύμβολο αγώνων όλων των λαών του κόσμου;

Αντ’ αυτού γιατί προτιμά να περιορίσει την δυνατότητα ενός τέτοιου Μουσείου, προτάσσοντας μόνο την τοπική εμβέλεια και, ακόμα χειρότερα, με αποκλειστικές αναφορές στις Ανατολικές Συνοικίες, όπως διατυμπανίζει συνεχώς;

Ή μήπως μας απαντά με το να αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο στην πρότασή μας για παρουσία και λειτουργία μέσω επιστημονικών και εξειδικευμένων επιτροπών, καθώς και του παιδαγωγικού χαρακτήρα του περιεχομένου, όπως επιβάλλεται και γίνεται σε όλα τα Μουσεία, που σέβονται το επιστημονικό τους κύρος;

Ούτε και μας αναφέρουν όμως πώς θα λειτουργήσει. Τι προτείνουν δηλαδή; Μερικά κομματικά μεγαλο – στελέχη τοπικής εμβέλειας(!) θα συμβάλλουν στην άρτια λειτουργία του; Μιλάμε βέβαια για τον τρόπο και την ευθύνη καθαρά λειτουργίας του (και όχι την διαχείριση ή την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του) και την εξειδίκευση που πρέπει να έχει μια τέτοια επιτροπή, ώστε να μην καταστραφούν κειμήλια Ιστορικής αξίας από την έλλειψη γνώσης, του τι πραγματικά σημαίνει λειτουργώ ένα Μουσείο.

Βέβαια, όλα αυτά τα λέμε και τα αναφέρουμε μήνες τώρα, γιατί έχουμε πλήρη εικόνα των εισηγήσεων που κατατέθηκαν στην Περιφέρεια και, που, ασφαλώς, δεν αναφέρονται στη μελέτη σκοπιμότητας και λειτουργίας του Μουσείου.

Καμία απάντηση ούτε και σε αυτά.

Έχουν όμως το θράσος να παρομοιάζουν την Παράταξή μας, με τους Γερμανοτσολιάδες και Δοσίλογους της εποχής, λέγοντας όπως και τότε έτσι και τώρα, στήνοντας τον λαό στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Αυτό είναι ντροπή!

Αλλού είναι το μπόι τους και αλλού η σκιά τους, όχι όμως πως ο λαός δεν έχει ήδη βγάλει τα δικά του πολιτικά συμπεράσματα για το καθεστώς Σταμέλου, που υπάρχει στην πόλη…

Άλλωστε, μια Δημοτική Παράταξη που υπογράφει ως Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης και όχι ως Δημοτική Αρχή της πόλης, είναι εμφανές ότι χρησιμοποιεί την εξουσία στην υποταγή του κομματικού συμφέροντος και όχι στην εξυπηρέτηση των αυτοδιοικητικών της σκοπών.

Το Σκοπευτήριο σύντομα θα αποδοθεί στο λαό της πόλης.

Είναι καιρός, λοιπόν, να σταματήσουν ορισμένοι όψιμοι υποστηριχτές τάχα μου αυτής της προσπάθειας, να την υπονομεύουν συνειδητά.

Σύντομα θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει.

Μέχρι τότε, όμως, εμείς απαντάμε, λέγοντας πως:

  • Δε χαρίζουμε σε κανέναν τους αγώνες που δώσαμε για τον Ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου.
  • Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την απόδοση του Χώρου του Σκοπευτηρίου στο λαό της Καισαριανής.

15/05/16