Στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, που πιστώθηκαν για το πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου, διαπιστώθηκαν και οι …αυξήσεις που διαφήμιζε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ότι θα έχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα Νοσοκομεία και τους ΟΤΑ. Πράγματι αυτοί οι εργαζόμενοι είδαν αυξήσεις, που αντιστοιχούν, στο ¼ ενός κουλουριού Θεσσαλονίκης ή στο 1/7 ενός καφέ σε πλαστικό, την ημέρα!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την αντεργατική πολιτική των περικοπών, που υλοποίησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, από το 2010 και μετά, πολιτική που στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Εξακολουθεί να τους θεωρεί προνομιούχους και ας έχουν φτάσει οι ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, να υστερεί κατά 6% περίπου από τον αντίστοιχο ιδιωτικό υπάλληλο, στοχεύοντας προφανώς στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και στην απαξίωση του δημοσίου, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και της εμπορευματοποίησης των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, που πρέπει να προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες.

Η κυβέρνηση λοιπόν σκοπίμως μιλούσε γενικώς και αορίστως για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αφήνοντας να αιωρείται ότι θα καταργούσε και την «Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» του άρθρου 29 του ν.3986/2011 και την «Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» του άρθρου 38 του ίδιου νόμου. Τελικά διαπιστώσαμε όλοι ότι καταργήθηκε η πρώτη, που κυμαίνονταν στο ύψος των 7-10 ευρώ το μήνα, και όχι και η δεύτερη που κυμαίνεται στα 20 με 40 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να εντείνουν τον αγώνα τους για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, που να καλύπτουν τις απώλειες από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό και θα ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες τους. Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή των πολιτικών της διαρκούς λιτότητας, της φορολεηλασίας και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, όλες τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να απαιτήσουν την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τον υπολογισμό των μισθολογικών κλιμακίων που δεν δόθηκαν το 2016 και 2017 και την αναδρομική τους καταβολή, την αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, άμεσα, με προοπτική τα 16.000.

ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ[1]

25/12/2022 

  1. http://ergasianet.gr/