Τεράστιας πολιτικής σημασίας η επίσκεψη του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
κ. Τσίπρα στον χώρο που πότισαν με το αίμα τους οι Έλληνες
πατριώτες και ο Ναπολέων Σουκατζίδης…


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Πολλαπλή σημειολογία είχε η σημερινή επίσκεψη-προσκύνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και με πολλούς αποδέκτες. Είναι σίγουρο πως ήδη έχει κάνει τον γύρο του κόσμου η είδηση, με το σχετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Έχει κάνει άλλος πρωθυπουργός μια τέτοιας πολιτικής σημασίας ενέργεια; Όχι. Ο Καραμανλής είχε έρθει για τζάμπα διαφήμιση. Ακόμα πληρώνει ο λαός της Καισαριανής, μέσω της ΔΕΑΚ – ΚΕΔΗΚ, το κόστος του έργου του μνημείου. Άρα υπήρχε ιδιοτέλεια στην επίσκεψη, η οποία έχασε την όποια πολιτική αξία της.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διαμήνυσε με την επίσκεψή του:

Κάτω τα χέρια απ’ το Σκοπευτήριο. ΕΔΩ ΜΕΣΑ υπάρχουν τα θύματα των Γερμανών… Εδώ μέσα υπάρχουν οι εκατοντάδες ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΙ από τους ναζί Έλληνες πατριώτες… Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι ένα από τα θυσιαστήρια των Ελλήνων πατριωτών που έπεσαν θύματα του παράφρονα καγκελάριου και των συνεργατών του.

Σκεφτείτε το: Ένας πρωθυπουργός, που εκλέγεται για πρώτη φορά σ’ αυτό το αξίωμα, η πρώτη πράξη που κάνει μετά την ορκωμοσία του είναι να πάει να καταθέσει ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα στο ηρώο του Σκοπευτηρίου, απέναντι από τις βάσεις των πολυβόλων…

Πιστεύω ότι αυτή η πράξη του πρωθυπουργού θα ξεσηκώσει θύελλα κυρίως από μέρους των Γερμανών. Μπορεί και να θεωρηθεί Casus belli από τους Γερμανούς. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως «θεατρική» από τους υπηρέτες της Μέρκελ. Πολλά «μπορεί»… Ποσώς μας ενδιαφέρει.

Η ουσία είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας το έκανε. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Χωρίς δελτία τύπου. Εγώ το άκουσα στην τηλεόραση την ώρα που τελείωσε η ορκωμοσία του. Την ώρα που έφτανα στο Σκοπευτήριο, ερχόταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με ολιγομελή συνοδεία. Σκεφτείτε ότι ο κ. Βίτσας έφτασε στον χώρο, αφού είχε τελειώσει η μικρή ιεροτελεστία. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες δεν υπάρχουν «επίσημοι» και αστυνομική συνοδεία. Μόνο άνθρωποι της Καισαριανής, οι οποίοι το έμαθαν κι αυτοί από τις ειδήσεις και όσοι πρόλαβαν έφτασαν πριν φύγει ο κ. Τσίπρας.

Η απότιση φόρου τιμής στα θύματα των ναζί κατακτητών δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και σήμερα το χώμα «μυρίζει»… «μιλάει»… Εκεί μέσα, κάτω από το ηρώο που ακούμπησε τα τριαντάφυλλα ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει το αίμα και του Ναπολέοντα Σουκατζίδη…

Δεν υπάρχει λήθη για τις στυγερές δολοφονίες της Ιστορίας… Δεν υπάρχει «πολιτική» και «διπλωματία»… Υπάρχει μόνο μνήμη, την οποία έχουμε χρέος να τιμούμε συνεχώς και αδιαλείπτως.

Αυτός ο χώρος, τον οποίο ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ τίμησε με την πρώτη επίσημη παρουσία του ως πρωθυπουργός, δεν είναι για πούλημα, δεν είναι για «αξιοποίηση», δεν είναι για τη «Σκοπευτική». Είναι για την Ιστορία της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι τώρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Σκοπευτήριο πρέπει άμεσα να περιέλθει στην κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού και να αποδοθεί στη χρήση του λαού της Αθήνας και όχι μόνο. Αυτό «είπε» σήμερα ο νέος πρωθυπουργός με την επίσκεψή του. Το τι θα πάρει η Σκοπευτική ως αντάλλαγμα, δεν αφορά τους πολίτες και τους ιστορικούς. Αφορά τους λογιστές και τους πολιτικούς.

Γιατί αν όχι τώρα, πότε;