Ακόμη και μετά θάνατον το κόμμα που εκμεταλλεύθηκε
τη ζωή και τους αγώνες του, ασεβεί στη μνήμη του…

ΠΡΟΣΦΥΓΗ στην ΑΔΑ για τη ΜΗ μετονομασία της
οδού Λυδίας σε Άρη Βελουχιώτη, όπως είχε αποφασίσει
ΟΜΟΦΩΝΑ το δημοτικό συμβούλιο το… 2011!!!


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Στις 28 Απριλίου 2011 το δημοτικό συμβούλιο Καισαριανής, ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ αποφάσισε τη μετονομασία της οδού Λυδίας σε οδό Άρη Βελουχιώτη.


Παρ’ όλο που το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί έγκαιρα, ελάχιστοι έως κανένας ενδιαφερόμενος κάτοικος δεν παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο για να εκφράσει αντιρρήσεις. Εγώ ήμουν εκεί.

Κανένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου δεν έφερε αντίρρηση και η απόφαση ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ. Το σκεπτικό της τότε δημοτικής αρχής, όπως είχε αναπτυχθεί δια του επίδοξου αρχηγού της πασοκικής παράταξης και μετέπειτα «εχθρού» του εγωπαθούς αρχηγού της, ήταν ότι η οδός Λυδίας συνδέει απευθείας το Σκοπευτήριο με το σημείο που είχε μιλήσει στους αντάρτες ο Άρης Βελουχιώτης, εκεί που υπάρχει σήμερα και μια αναμνηστική πλάκα.




Στις 30 Μαΐου 2011
παρουσιάστηκαν, προ ημερήσιας διάταξης, στο δημοτικό συμβούλιο 15-20 κάτοικοι της Καισαριανής (της οδού Λυδίας είπαν…) οι οποίοι ζήτησαν να μην ισχύσει η απόφαση που είχε ληφθεί πριν από ένα μήνα!!! Φυσικά, εγώ ήμουν εκεί.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν πως στην όλη μεθόδευση για τη ΜΗ εκτέλεση της απόφασης που είχαν πάρει οι ίδιοι άνθρωποι ένα μήνα πριν, πρωτοστατούσαν μερικά μέλη της παράταξης Τζόκα, τα οποία είχαν υπερψηφίσει τη μετονομασία της οδού Λυδίας!!! Κοντά σ’ αυτούς και ένας σύμβουλος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και αυτός είχε ψηφίσει τη μετονομασία!!!

Ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. είχε δηλώσει από μικροφώνου:

♦ «Εγώ τιμώ την υπογραφή μου. Είμαι Μικρασιάτης, αλλά πιστεύω ότι είναι τιμή για την πόλη η μετονομασία της οδού Λυδίας σε Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος είναι εθνικός ήρωας».

Όταν ένα κομματικό στέλεχος του ΚΚΕ αποκαλεί «εθνικό ήρωα» έναν άνθρωπο που είχε παντοιοτρόπως δυσφημιστεί και εξευτελιστεί από το… ΚΚΕ, ε, τότε κάτι «δεν κολλάει»… Κάτι κρύβεται «πίσω από τις λέξεις» και προβληματίζει όσους έχουν παρακολουθήσει «δια ζώσης» τα γεγονότα.

Φυσικά, εγώ ήμουν εκεί. Τα άκουσα όλα αυτά με τα αφτιά μου και τα είδα με τα μάτια μου… Τα όσα ακολούθησαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν ότι «κάτι κρύβεται πίσω από τις λέξεις».

 

Δεν εκτελέστηκε η απόφαση!!!

«ΦΥΣΙΚΑ», «ως είθισται» στην Καισαριανή, η απόφαση δεν εκτελέστηκε!!! Όπως δεν έχουν εκτελεστεί δεκάδες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να έχει λογοδοτήσει κανένας δήμαρχος για σοβαρή παράβαση καθήκοντος, όπως επιτάσσει ο νόμος!!!



Στις 23 Μαΐου 2016 μοιράζεται σε σπίτια, κυκλοφορεί στην Καισαριανή και δημοσιεύεται στον ηλεκτρονικό τύπο μια επιστολή με τίτλο «Αδελφότητα Σιβρισαριανών: Να μην μετονομασθεί η Οδός Λυδίας στη Καισαριανή».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

«Το συγκεκριμένο θέμα ενεργοποιήθηκε πάλι από τη νέα δημοτική αρχή. Ο σύλλογος μας σε συνεργασία με τους κατοίκους της οδού Λυδίας ξεκίνησε εκ νέου αγώνα για την μη υλοποίηση της απόφασης. Στις 20/4/16 με αριθ. πρωτοκόλλου 4499 & στις 11-5-2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 5199 καταθέσαμε 759 υπογραφές κατοίκων και δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, με αίτημα την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ και να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η απόφαση του 2011».

Η επιστολή υπογράφεται «Εκ μέρους του Δ.Σ του συλλόγου Αλληλοβοηθητική Αδελφότητα Σιβρισαριανών Μικράς Ασίας “οι Ταξιάρχες” Ο  Πρόεδρος Χρήστος Ανδριώτης».

«Αγώνα», λοιπόν, ξεκίνησαν, «εκ νέου», οι «ευαισθητοποιημένοι» «κάτοικοι» για να μη… μολυνθούν οι «ρίζες» της Καισαριανής… Αυτές οι «ρίζες» που ποτίστηκαν με το αίμα των αδελφών Τσάφου και καθαγιάστηκαν με την παρουσία του θρυλικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ, όταν ξεκίνησε την πορεία του προς τη δόξα και την αθανασία.

Το ότι οι ρίζες της Καισαριανής είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν, έστω και για λίγες μέρες, αυτόν τον αθάνατο καπετάνιο σε ένα σπίτι μιας Μικρασιάτισσας και Καισαριανιώτισσας γυναίκας της αντίστασης, της Χρύσας Κατσαρέλη, προφανώς δεν τους έλεγε τίποτα… Όπως, προφανώς δεν τους λένε τίποτα και αυτά τα «αγιασμένα» αντικείμενα, που έχει δωρίσει ο Νικόδημος Κατσαρέλης στο ιστορικό αρχείο του δήμου.



Προφανώς,
οι «ρίζες» της Καισαριανής, κατά τους «ευαισθητοποιημένους» «κατοίκους» δεν έχουν μολυνθεί και σαπίσει από τους κλέφτες του δημόσιου χρήματος, που βυσσοδομούν επί δεκαετίες σε βάρος των πολιτών της Καισαριανής. Ο Βελουχιώτης θα μολύνει τις «ρίζες» της Καισαριανής…

Πότε ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τη μετονομασία της πλατείας; 24.3.2016.

Πότε έστειλαν τις επιστολές οι «ευαίσθητοποιημένοι» κάτοικοι; 20.4.2016 και 11.5.2016. Δηλαδή ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. 

Η πιθανή μεθόδευση έχει πολλαπλές εκδοχές:


Η κομματική εκδοχή για εντολή ΜΗ μετονομασίας

Μία εκδοχή είναι η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ για ΜΗ μετονομασία της οδού Λυδίας σε Άρη Βελουχιώτη, για λόγους εσωκομματικούς. Εντολή του «κουκουέδικου», όπως αποκαλούσε το κόμμα και έχει γράψει στην τελευταία εν ζωή επιστολή του στο Σοργκούτ της Σιβηρίας, τον Ιούλιο του 1973, ο έτερος διαγραμμένος, καθαιρεμένος και εξορισμένος ηγέτης του ΚΚΕ και πρώην γραμματέας του κόμματος, ο Νίκος Ζαχαριάδης. Ο οποίος Ζαχαριάδης οδηγήθηκε στην αυτοκτονία από τις πρακτικές του κόμματος..! Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, υπάρχει και το εξαιρετικό βιβλίο «Το κόκκινο τανγκό», εκδόσεις Κέδρος, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι πρακτικές σωφρονισμού που επιβάλλει το «κόμμα»…

Η κομματική εντολή είναι πιθανότατη, αφού ο Άρης Βελουχιώτης ήταν ένα από τα πρόσωπα που δεν έσκυψαν το κεφάλι στους κομματικούς γραφειοκράτες, ενώ είχαν αντίλογο και άποψη σε όσα κατά καιρούς διέταζαν οι καθοδηγητές του ΚΚΕ. Οι οποίοι πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα έβαζαν τους… Σοβιετικούς και τους Άγγλους!!!

Όποιος θέλει να μάθει λίγη από την πραγματική ιστορία και τα πραγματικά γεγονότα της αντίστασης του Βουνού δεν έχει παρά να διαβάσει το εξαιρετικό βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου «Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων». Εκεί μέσα, εκτός των άλλων, θα βρει (σελίδα 380) και την «περίφημη» δουλοπρεπή άποψη των κομματικών, η οποία μεταφέρθηκε στο Βουνό από τον Καραγκίτση, ο οποίος… «επέπληττε τον Άρη για την αντιαγγλική στάση του και διακήρυσσε στους αντάρτες και τους χωρικούς:

– Εμείς θα κάνουμε ό,τι θα μας πουν οι σύμμαχοί μας οι Άγγλοι».

Άλλη εκδοχή για τη μη εκτέλεση της απόφασης είναι η ψηφοθηρική μεθόδευση και συνεννόηση της δημοτικής αρχής με τους «ευαισθητοποιημένους» διαφωνούντες.

Η ψηφοθηρική μεθόδευση της ΜΗ μετονομασίας της οδού Λυδίας σε Άρη Βελουχιώτη δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Οι «ευαισθητοποιημένοι» πολέμιοι της μετονομασίας το λένε καθαρά και ξάστερα:

«Καταθέσαμε 759 υπογραφές κατοίκων και δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, με αίτημα την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ και να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η απόφαση του 2011».

Σαν να λένε, δηλαδή: προσέξτε γιατί είμαστε 759 και αν προχωρήσετε στη μετονομασία της οδού Λυδίας, θα φάτε μαύρο απ’ όλους μας…

Μάλιστα… 759 υπογραφές της ντροπής. Και μαζί με τις υπογραφές της ντροπής πάνε πακέτο και οι ψήφοι της ντροπής αυτών που έστειλε ο κόσμος στις θέσεις ευθύνης για να αποφασίζουν για τα προβλήματα της πόλης.

 

Οι ανεκτέλεστες αποφάσεις

Το 2016, στις 24.3.2016 συγκεκριμένα, στο δημοτικό συμβούλιο εισάγεται για ψήφιση το θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη μετονομασία της πλατείας Αναγεννήσεως και οδών της Καισαριανής».



Στην εισήγηση του θέματος, που αφορά κατά βάση, ΑΝ ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, τη μετονομασία της πλατείας σε «Παναγ. Μακρή», υπάρχει μια απλή αναφορά στις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του 2011 οι οποίες “δεν έχουν υλοποιηθεί”!!! Και ο εισηγητής, ως γνήσιος θεματοφύλακας των «παραδόσεων» της Καισαριανής, αντί να ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ τις αποφάσεις, ως καθ’ ύλην αρμόδιος αντιοδήμαρχος, «προτείνει» την υλοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων του 2011!!!

Το λέει καθαρά. Οι αποφάσεις του 2011 δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι και το 2016. Έχει δώσει λόγο κανένας «υπεύθυνος» γι’ αυτό; Ασφαλώς όχι. Έπρεπε να δώσει λόγο για τη βαριά παράβαση καθήκοντος; ΑΣΦΑΛΩΣ. Γιατί έκανε την αναφορά η εισήγηση στις ανεκτέλεστες αποφάσεις του 2011; Προφανώς για κάλυψη ΚΑΙ της δικής τους παράβασης καθήκοντος. Ήθελαν να πάρουν… ανανέωση της εντολής ΜΗ εκτέλεσης της απόφασης μετονομασίας της οδού Λυδίας σε Άρη Βελουχιώτη. Και την πήραν. Στο διατακτικό της απόφασης δεν γίνεται καμία αναφορά για το τι πρόκειται να γίνει με τις ανεκτέλεστες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου!!!



Το απίστευτα ανεπαρκές Δημοτικό Συμβούλιο…

Σε όλα τα στάδια της επικρατούσας παρανομίας στην Καισαριανή, το Δημοτικό Συμβούλιο έπαιξε και παίζει ΠΑΝΤΑ πρωταρχικό ρόλο. «Δείξε μου τις αποφάσεις του, να σου πω ποιος είσαι…».

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ το δημοτικό συμβούλιο ακολουθεί τα ίχνη των προηγούμενων: ανεπαρκές, ΥΠΟΠΤΑ φερόμενο στις αποφάσεις του, προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών…

Και επειδή αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να γίνει από εμένα αποδεκτή, κατέθεσα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τη μη εκτέλεση των αποφάσεων του 2011.