Μπορεί να είναι ένας ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Εδώ και ενάμισι χρόνο γίνεται συζήτηση για ένα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ως διατηρητέο κτίριο της Καισαριανής, στο οποίο στεγάζεται μια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ των υπηρεσιών του δήμου Καισαριανής, στα οποία αναφέρεται ότι στο κτίριο έχουν γίνει «αυθαίρετες κατασκευές» ή, το πλέον σοβαρό, ότι το κτίριο δεν διαθέτει πιστοποιημένη ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ..! Σήμερα το πρωί το κατάστημα σφραγίστηκε. Ύστερα από ένα χρόνο και πλέον από την πρώτη απόφαση..!



Η νομοθεσία για τα διατηρητέα κτίρια είναι σαφής και περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιορισμούς, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου.

Όπως βλέπετε, ακόμη και το εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να μένει ανέπαφο και οι σχετικές εργασίες αποκατάστασης φθοράς πρέπει να γίνονται ύστερα από άδεια της ΕΠΑΕ.

 

Ποιός είναι ο ιδιοκτήτης;

Σε όλο το διάστημα που το συγκεκριμένο διατηρητέο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που στεγάζονται στο κτίριο, δεν έχει αναφερθεί ούτε μία φορά το όνομα του ιδιοκτήτη του κτιρίου. Δεν έχει αναφερθεί αν είναι Καισαριανιώτης ή όχι. Δεν έχει αναφερθεί αν έχει αντιδράσει σε όσα καταλογίζουν οι υπηρεσίες του δήμου περί αυθαίρετων κατασκευών ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑ ή της μη ύπαρξης στατικής μελέτης ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑ..!

 

 


Δεν έχει αναφερθεί αν ο ιδιοκτήτης έχει συναινέσει ή αντιδράσει στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καισαριανής, πόσο μάλλον που το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και στις παλαιότερες φωτογραφίες αποτυπώνεται ως ένα ιδιαίτερου καλλιτεχνικού κάλλους προσφυγικό οικοδόμημα.

Και βέβαια έχει μεγάλη σημασία το αν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι Καισαριανιώτης ή όχι. Αν είναι Καισαριανιώτης, πως επέτρεψε ή συναίνεσε να καταστραφεί ένα διατηρητέο ιστορικό κτίσμα και να μετατραπεί σ’ αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία, με τις τζαμαρίες, τις τέντες, την ταράτσα, τις φωτεινές επιγραφές και ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ; Αν δεν είχε ή δεν έχει συναινέσει στην καταστροφή ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ, για τη διατήρηση του οποίου στην αρχική του κατάσταση ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, θα πρέπει να έχει αντιδράσει. Έχει; Άγνωστο.

Αυτά όλα τα γράφω για να καταλήξω στην ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Ψάχνοντας στο υποθηκοφυλακείο, μαζί με τον δικηγόρο μου, για να βρω κάποια στοιχεία ενός ακινήτου μου στην Καισαριανή, μου έπεσε «κεραμίδα» στο κεφάλι. Ξεφυλλίζοντας τους τόμους με τα συμβόλαια και τις πράξεις επί των ακινήτων, έπεσα επάνω στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει σε πολίτη της Καισαριανής, τον οποίο εμπιστεύθηκε ο κόσμος με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές..!

 

Είναι συνωνυμία;

Μπορεί να πρόκειται για συνωνυμία και να μην υπάρχει τίποτα μεμπτό για κανέναν. Ο ιδιοκτήτης (ή ιδιοκτήτρια) του κτιρίου μπορεί να έχει κάνει νομικές ενέργειες με τις οποίες αποστασιοποιείται από όσα καταλογίζουν οι υπηρεσίες του δήμου στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟ, αλλά και επιχειρεί να προστατευθεί από την εσωτερική και εξωτερική καταστροφή του διατηρητέου. Θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια αν είναι σύμπτωση ή όχι. Όμως τώρα υπάρχει θέμα. Σοβαρό.

Δεν είναι δυνατόν να εκλέγεται κάποιος ως θεματοφύλακας της νομιμότητας, όταν ο ίδιος καταπατά τη νομιμότητα προς ίδιον όφελος. Όταν κάποιος υποκύπτει στο δέλεαρ του όποιου μισθώματος σε βάρος της πόλης του και συμμετέχει στην καταστρατήγηση του νόμου που διέπει μια δημόσια λειτουργία (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα διατηρητέα κτίσματα) δεν μπορεί να έχει ρόλο θεματοφύλακα του δημόσιου συμφέροντος.

Αναμένονται απαντήσεις και θα επανέλθω.