«Σκαλίζονται οι στάχτες» της υπόθεσης του Σκοπευτηρίου, αλλά
δεν υπάρχει φωτιά
ΑΝ ΔΕΝ βάλει πλάτη η κυβέρνηση
ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ στην ΠΣΕ…


 Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Αναρτήθηκε πριν από λίγο, δελτίο τύπου του δήμου Καισαριανής το οποίο ενημερώνει για τη συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η ενημέρωση μέσω γραφείου τύπου του δήμου είναι κάτι το εξωπραγματικό… Ο δήμος Καισαριανής ποτέ δεν είχε ούτε καν στοιχειώδες γραφείο τύπου και φαίνεται ότι ποτέ δεν θα έχει..

Επί της ουσίας του δελτίου τύπου μπορεί κανείς να σταθεί μόνο σε ένα σημείο: το Σκοπευτήριο. Όλα τα άλλα ήταν αναμενόμενα. Για το Σκοπευτήριο, λοιπόν, το δελτίο τύπου αναφέρει: «Τέλος, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ζητήματος, έθεσε το θέμα της οριστικής απόδοσης του ιερού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, στο λαό της πόλης. Ζήτησε να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η Σκοπευτική Εταιρία και να εξασφαλιστεί η χρήση του ως χώρος ιστορικής μνήμης, αναψυχής και άθλησης».

Θα παρακαλούσα τον κ. δήμαρχο να ενημερώσει τους πολίτες, αν το κρίνει σκόπιμο, τι εννοεί όταν λέει «να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση». ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ είχε φτιαχτεί το 1987 από τον Δημήτρη Τσοβόλα, ο 1731, ο οποίος, στο άρθρο 50, λέει ότι:



ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ κατέρρευσε
κατ’ επανάληψη στον Άρειο Πάγο. Ποια «νομοθετική παρέμβαση» μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ; Αν υπάρχει άλλος τρόπος να έρθει το Σκοπευτήριο στην κυριότητα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και να δοθεί προς χρήση στον δήμο και τους πολίτες, θα ήταν χρήσιμο να τον μάθουμε. Αν δεν υπάρχει, θα είναι άδικο και για τον κ. Πουλάκη και για τους πολίτες να δημιουργηθούν ελπίδες, οι οποίες θα αποδειχθούν φρούδες.

Ας περιμένουμε κάποια απάντηση από τον κ. Σταμέλο μήπως διαφωτισθούμε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.


Το δελτίο τύπου του δήμου

Πέμπτη 5 Μάρτη 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Καισαριανής στις 17/2, αντιπροσωπία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, αποτελούμενη από το δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, τους αντιδημάρχους Σ. Πολυχρονάκη και Γ. Περρή, καθώς και τους επικεφαλείς των παρατάξεων «Συνεργασία Πολιτών» Γ. Κοντόσταυλο και «Καισαριανή Τώρα» Χ. Βοσκόπουλο, συναντήθηκε σήμερα, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη.

Ο δήμαρχος Καισαριανής, παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και οι δομές του, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την περασμένη τετραετία.

Ειδικότερα στάθηκε στον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου, την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, από το 2009 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 65% και έχει οδηγήσει σε δυσβάστακτα δάνεια και σε χρέη. Έθεσε το αίτημα για συνολική ενίσχυσης της κρατικής επιχορήγησης και για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Καισαριανής κατά 350.000 ευρώ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδα του τρέχοντος έτους.

Ζήτησε επίσης να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον Δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (τουλάχιστον 85 εργαζόμενους) για όλες τις δομές του, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, στους παιδικούς σταθμούς και στην ΚΕΔΗΚ, ώστε να αναβαθμιστεί το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρει, να μπει τέλος στο καθεστώς των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε κρίσιμους τομείς του Δήμου.

Τέλος, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ζητήματος, έθεσε το θέμα της οριστικής απόδοσης του ιερού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, στο λαό της πόλης. Ζήτησε να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η Σκοπευτική Εταιρία και να εξασφαλιστεί η χρήση του ως χώρος ιστορικής μνήμης, αναψυχής και άθλησης.

Ο Γενικός Γραμματέας στις απαντήσεις του, κινήθηκε μέσα στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ. Δεν παρέκλινε από τη γενική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί το περασμένο διάστημα και στο όνομα της δημοσιονομικής δαπάνης, δεν δεσμεύτηκε για αναστροφή της κατάστασης στο εγγύς μέλλον, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

  • Συνέδεσε τη δυνατότητα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους, ωστόσο θα υποβάλλει σχετικό ερώτημα στην οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου.
  • Σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είπε πως δεν είναι στις αρμοδιότητές του και πως θα συνεννοηθεί με το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  • Για το θέμα του Σκοπευτηρίου απάντησε ότι η οριστική επίλυση του θέματος είναι και στις δικές τους τις προθέσεις και δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί γρήγορα στην κατεύθυνση της επεξεργασίας αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης, επιβεβαιώνει την εκτίμησή της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι εντός των δεσμεύσεων της ΕΕ και με δεδομένους τους αντιλαϊκούς στόχους της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», και των «πρωτογενών πλεονασμάτων» δεν μπορεί να υπάρξει ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα και στο Δήμο Καισαριανής.

Ως νέα δημοτική αρχή δεν θα δώσουμε ανοχή, δεν θα συνδράμουμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ανοίγει διάπλατα το δρόμο της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησής τους ή της λειτουργίας τους με δυσβάστακτα ανταποδοτικά κριτήρια. Αντιθέτως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να την παρεμποδίσουμε. Θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο στις διεκδικήσεις και στα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει.

Απαιτείται η ανασύνταξη του κινήματος γιατί τα Μνημόνια είναι εδώ, οι αιτίες της κρίσης και οι “λύσεις” σε βάρος του λαού είναι εδώ. Ο Δήμος θα στηρίξει την πάλη του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.