Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Δειλοί μέχρι αηδίας. Δεν τολμούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αφήνουν μια γυναίκα εργαζόμενη, την οποία ΑΥΤΟΙ ενέπλεξαν στα πασοκικά άδυτα των «συνεταιρισμών», να αντιμετωπίσει μια ομάδα εν κρυπτώ ρουσφετολογικά βολεμένων ημέτερων ενώπιον της δικαιοσύνης. Ποια πρόσωπα είναι γνωστά από τους 31 που αποτελούσαν τη «μαγιά» του πελατειακού μηχανισμού της «τρόικας» Καμπάκα – Αντωνόπουλου – Χασάπη στο «Μανωλίδη»; Ελάχιστα:

  • Η «πρόεδρος» του συνεταιρισμού, στην οποία ΕΠΕΒΑΛΑΝ να παραιτηθεί από τη δουλειά της ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ προϋπηρεσίας.
  • Ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ από τον Καμπάκα (όπως ο ίδιος ο Καμπάκας είπε στο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Απριλίου, όταν απαίτησε να αλλάξουν οι Χασάπης – Παρασκευά) «υπεύθυνος» του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» συγγενής του Χασάπη.
  • Ο γιός ενός εργαζόμενου του δήμου Καισαριανής, ο οποίος εργαζόμενος πήρε «προαγωγή» μόλις ανέλαβαν οι πασόκοι καταστροφείς και έγινε «προϊστάμενος συμβασιούχων»!!!  Προφανώς αυτό το ρουσφέτι δεν ήταν αρκετό, γι’ αυτό και προσέλαβαν και τον γιό του, σε θέση και καθήκοντα αδιευκρίνιστα μέχρι σήμερα…
  • Οι δύο που γνωρίζουμε μόνο κατ’ όνομα από το έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Είχαν προσλάβει, κυρίως μέσω γνωριμιών του προεδρικού περιβάλλοντος του «Μανωλίδη», και κάποια άτομα με καθήκοντα βρεφονηπιοκόμων και παιδαγωγών, με άγνωστα κριτήρια και βέβαια ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΙ στους πολίτες οι οποίοι τους πληρώνουν από το υστέρημά τους. Γιατί οι πολίτες πληρώνουν τις 490.000 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ στους γνωστούς άγνωστους ημέτερους του συνεταιρισμού.

Από τους 31 της ΚΟΙΝΣΕΠ καμιά δεκαριά αποφάσισαν να κινηθούν νομικά όχι κατά του δήμου, του δημάρχου ή του «Μανωλίδη», αλλά κατά της προέδρου του συνεταιρισμού!!! Και μπορεί νομικά, γραφειοκρατικά, να είναι αυτή η ορθή οδός διεκδίκησης, αλλά ηθικά σίγουρα δεν είναι. Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ ή ελάχιστοι από αυτούς τους 31 δεν είχαν καμιά σχέση σε διαδικασία πρόσληψης με την πρόεδρο του συνεταιρισμού. ΟΛΟΙ ή σχεδόν ΟΛΟΙ μπήκαν «φυτευτοί» στον συνεταιρισμό, κατευθυνόμενοι από το «βύσμα» που είχε ο καθένας.


Η διαδικασία ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Στις 29 Σεπτέμβρη έγινε η διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στην Επιθεώρηση Εργασίας Αγίας Παρασκευής. Από τα έγγραφα που μπόρεσα να πάρω στα χέρια μου, αποδεικνύονται τα παρακάτω:

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν:



1. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΚΟΙΝΣΕΠ.

2. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων (Σ.Σ.: δεν διευκρινίζει ποιού σωματείου: της ΚΟΙΝΣΕΠ ή του Συλλόγου εργαζόμενων του δήμου Καισαριανής).

3. Η αντιδήμαρχος του δήμου Καισαριανής.

4. Η διαχειρίστρια του συνεταιρισμού.

5. Ο προηγούμενος πρόεδρος του «Μανωλίδη».

6. Η λογίστρια της ΚΟΙΝΣΕΠ Ηλιοπούλου Ευαγγελία (δεν διευκρινίζεται αν είναι μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ ή εξωτερική συνεργάτης).

7. Δύο (2) εργαζόμενοι της ΚΟΙΝΣΕΠ: Φιλοπούλου Βιργινία και Βεζιρτζιάν Γιώργος.

Στο χειρόγραφο πρακτικό της σύσκεψης η επιθεωρήτρια εργασίας έχει γράψει:

«Ο κ. Βοσκόπουλος Χρήστος, προηγούμενος πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Λ. Μανωλίδης» αναγνωρίζει την οφειλή προς τους προσφεύγοντες για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο 2014 και αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η πληρωμή, καθώς άπτεται των διοικητικών διαδικασιών η διαδικασία και ο τρόπος αποπληρωμής.

Η σύμβαση της επιχείρησης Μανωλίδου με τον συνεταιρισμό «Φροντίδα», κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του ΝΠΔΔ Μανωλίδης και του δημοτικού συμβουλίου επέκτεινε τη σύμβαση μεταξύ Μανωλίδη και Φροντίδας και Δήμου στην οποία παρείχαν υπηρεσίες οι προσφεύγοντες, από 30/4/14 που έληγε η σύμβαση ως τις 31/8/14. Αυτή είναι στοιχειοθετημένη ως νόμιμη πράξη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  

Στο οικονομικό σκέλος ωστόσο χρειάζεται η έγκριση της Επιτρόπου, την οποία δεν είχαμε, οπότε δεν νομιμοποιήθηκε το ένταλμα πληρωμής.

Ωστόσο για να επιλυθεί το ανωτέρω θέμα και να αποπληρωθούν οι προσφεύγοντες, η αντιδήμαρχος του Δήμου Καισαριανής κ. Χολέβα Φανή δηλώνει ότι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος θα εξοφλήσει μέχρι 31/8/14 την ΚΟΙΝΣΕΠ «Φροντίδα» ως δήμαρχος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Λ. Μανωλίδης».

Όσον αφορά σε αυτή την τριμερή συζήτηση, η επιθεωρήτρια συστήνει την άμεση αποπληρωμή των εργαζόμενων έως 31/01/15 από τον δήμο, αν και εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ «Φροντίδα» δημιουργήθηκε από τον δήμο και είναι αυτός ο κύριος υπεύθυνος για τη συνέχιση ή διακοπή της επιχείρησης και ως εκ τούτου για την αποπληρωμή των εργαζόμενων έως την 31/01/15.

Από την άποψη του εργατικού δικαίου, αν και εφόσον υπάρχει γραπτή σύμβαση των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου έως και τις 31/01/15, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς οι ίδιοι προσηκόντως παρέχουν τις υπηρεσίες τους και πρέπει να πληρωθούν από τον φορέα από τον οποίο συντάχθηκε η σύμβαση.

Σε κάθε περίπτωση οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα, τα οποία συνιστά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι μπορούν να καταθέσουν στην υπηρεσίας μας υπεύθυνη δήλωση ώστε να τη διαβιβάσουμε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών για την ποινική δίωξη του εργοδότη.

Τέλος, όσον αφορά στην υπερημερία (1) του εργοδότη για την μη παροχή εργασίας από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως 31/01/15 στους προσφεύγοντες αρμόδια είναι τα δικαστήρια.

(1) Σε δεκαπέντε (15) ημέρες – (20) ημέρες από σήμερα θα λυθεί το θέμα της νομιμοποίησης της υπογραφής του δημάρχου από την τράπεζα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Όσον αφορά στη σύμβαση των εργαζόμενων με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Φροντίδα», η οποία λήγει στις 31/01/15, η αντιδήμαρχος δηλώνει ότι η σύμβαση του δήμου με την εταιρία «Φροντίδα» έχει λήξει 31/08/14, οπότε από 31/08/14 κι έπειτα δεν υπάρχει σχέση του δήμου με την ΚΟΙΝΣΕΠ, άρα δεν μπορεί να δεσμευτεί για αποπληρωμή των εργαζόμενων έως τις 31/01/15».

 



Πρώτα – πρώτα στέκομαι σε τούτο: αυτοί οι δέκα, ή όσοι είναι, θεωρούν ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ την πρόεδρο του συνεταιρισμού; ΑΥΤΗΝ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ; Μια εργαζόμενη η οποία βρέθηκε «με το μαχαίρι στο λαιμό» και με το δίλημμα «ή παραιτείσαι και γίνεσαι πρόεδρος ή ΧΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ»; Αυτήν κυνηγάνε;

ΑΥΤΟΥΣ προστατεύει ο σύλλογος των εργαζόμενων του δήμου Καισαριανής, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του οποίου πρόσκειται στο ΚΚΕ; Αυτή την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ «διδάσκει» και «προστατεύει» ένα ΑΡΙΣΤΕΡΟ συνδικαλιστικό όργανο εργαζόμενων;

Τα χάνει κανένας μπροστά σε τέτοιες πρακτικές. Εκτός ΑΝ έχουν στοιχεία που λένε ότι η «πρόεδρος» που έχει χάσει ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ τη δουλειά της, είχε κάποιο δόλο ή αποκόμισε κάποια προσωπικά οφέλη από το προεδριλίκι. Αν υπάρχουν τέτοια, κι εγώ μαζί σας. Αλλά όχι για ψηφοθηρία. Ούτε ο θεός ούτε ο… Λένιν και ο Μαρξ δεν το θέλουν κάτι τέτοιο…

Και φυσικά, δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία του θέματος οι κομματικές κορώνες για «άμεση μονιμοποίηση εδώ και τώρα χωρίς προϋποθέσεις». Για να γίνουν πιστευτά χρειάζονται στοιχειοθετημένες προτάσεις. Οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν έχουν κατατεθεί.

Ασφαλώς δεν πρέπει να παραβλεφθεί η μονόπλευρη και μεροληπτική στάση του συλλόγου εργαζόμενων του δήμου Καισαριανής υπέρ της «μαγιάς» των 31. Εδώ και ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ υπάρχουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ εργαζόμενοι στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ γυμναστήριο «Καισάριο». Έκλεισε για καλοκαίρι το γυμναστήριο και έφυγαν ΧΩΡΙΣ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ όλοι αυτοί οι οικογενειάρχες. Και μιλάμε για ανθρώπους με ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ… Τους οποίους ο σύλλογος κάνει ότι «δεν ξέρει»… Και ούτε έχει κάνει καμιά παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο γι’ αυτούς… Ίσως γιατί είναι λίγοι… Και δεν έχουν μεγάλο «ειδικό ψηφοθηρικό βάρος»…

Και μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, οι δειλοί, οι ανύπαρκτοι, οι αχρείοι «πολιτικοί παράγοντες» ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ και έχουν εξαφανιστεί… Κανένας δεν βγάζει ένα λόγο συμπαράστασης στην εργαζόμενη την οποία άφησαν χωρίς δουλειά και την σέρνουν τώρα και στα δικαστήρια… ΚΑΝΕΝΑΣ. Ούτε καν «ΑΥΤΟΣ», ο ΦΑΙΔΡΟΣ καιροσκόπος «πολιτικός παράγων» της πλάκας, ο υποτακτικός της Ιπποκράτους… Φτου σου, ρεζίλι. Ό,τι και να λένε για σένα, δίκιο έχουν… Έχεις και μούτρα να κυκλοφορείς στην Καισαριανή…


“Αν και εφόσον”…

Το χειρόγραφο πρακτικό «λέει», κατά την άποψή μου, την οποία δεν είναι υποχρεωμένος να ασπαστεί κανένας, τα εξής:

Ο Καμπάκας έλεγε, για χιλιοστή φορά, ΨΕΜΑΤΑ όταν αναρτούσε στην ιστοσελίδα του δήμου ανακοίνωση στις 30/6/14 ότι «έτσι όπως έχει υποσχεθεί» ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ οι εργαζόμενοι.

Φυσικά, ουδεμία εξόφληση έγινε, γιατί, όπως λέει το έγγραφο και δεν αντέκρουσε κανένας, «στο οικονομικό σκέλος ωστόσο χρειάζεται η έγκριση της Επιτρόπου, την οποία δεν είχαμε, οπότε δεν νομιμοποιήθηκε το ένταλμα πληρωμής».

«Από την άποψη του εργατικού δικαίου, αν και εφόσον υπάρχει γραπτή σύμβαση των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου έως και τις 31/01/15, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς οι ίδιοι προσηκόντως παρέχουν τις υπηρεσίες τους και πρέπει να πληρωθούν από τον φορέα από τον οποίο συντάχθηκε η σύμβαση», λέει το έγγραφο.

Μέχρι σήμερα δεν έχω βρει αυτή τη σύμβαση που δεσμεύει αμφότερα τα μέρη μέχρι 31/01/15. Στην επιθεώρηση εργασίας κανένας από τους προσφεύγοντες δεν προσκόμισε τέτοια σύμβαση. ΑΝ υπήρχε, δεν θα την προσκόμιζε; Άγνωστο… Θα προσπαθήσω να τη βρω και θα επανέλθω.

«Όσον αφορά σε αυτή την τριμερή συζήτηση, η επιθεωρήτρια συστήνει την άμεση αποπληρωμή των εργαζόμενων έως 31/01/15 από τον δήμο, αν και εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ «Φροντίδα» δημιουργήθηκε από τον δήμο και είναι αυτός ο κύριος υπεύθυνος για τη συνέχιση ή διακοπή της επιχείρησης και ως εκ τούτου για την αποπληρωμή των εργαζόμενων έως την 31/01/15», λέει το έγγραφο.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την άτυχη εργαζόμενη – δις απολυμένη «πρόεδρο». Πρέπει να αποδείξει ότι ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε από τον δήμο. Τα άλλα αναφέρονται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου – «Μανωλίδη» – ΚΟΙΝΣΕΠ. Και λέω ότι «πρέπει να αποδείξει» γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ από τους «μεγαλοσχήμονες» διαπλεκόμενους που κατέστρεψαν την Καισαριανή μέσα σε τρία χρόνια δεν πρόκειται να τη συνδράμει. Εδώ βλέπετε ότι ο μέχρι τον Απρίλιο «μεγάλος και τρανός» προοριζόμενος για δήμαρχος της Καισαριανής, έχει εξαφανιστεί. Ούτε για τις «μηνύσεις» που λέει ότι έχει υποβάλει, δεν ακούμε τίποτα νεότερο.

Αυτό, βέβαια, που με εκπλήσσει δυσάρεστα είναι η στάση της κυρίας Δέσποινας Παρασκευά. Η οποία κυρία Δέσποινα Παρασκευά ήταν ο «πολιορκητικός κριός» της άτυχης ή αφελούς εργαζόμενης, ΤΟΤΕ, στην οποία έταζε «λαγούς με πετραχήλια» για να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να πάει στον συνεταιρισμό… Σήμερα, ΚΑΙ η κυρία Παρασκευά είναι εξαφανισμένη… Κρίμα…

 

“Αναγνωρίζει την οφειλή”!!!

«Ο κ. Βοσκόπουλος Χρήστος, προηγούμενος πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Λ. Μανωλίδης» αναγνωρίζει την οφειλή προς τους προσφεύγοντες για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο 2014 και αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η πληρωμή, καθώς άπτεται των διοικητικών διαδικασιών η διαδικασία και ο τρόπος αποπληρωμής», λέει το έγγραφο.

Σώώώώπα..! Την αναγνωρίζει; Μη μας το λες..! Μήπως «αναγνώρισε», έστω και of the record, ΓΙΑΤΙ ανέλαβε την προεδρία, ΠΟΙΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ εξυπηρετούσε και ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ πριν αναλάβει την προεδρία; ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ, τελικά και ΜΕ ΠΟΙΑ ανταλλάγματα;

Τέλος, να σημειώσω ότι η επιθεωρήτρια εργασίας που έκανε τη διαδικασία στις 29/9/2014 πρότεινε στους παρόντες εργαζόμενους της ΚΟΙΝΣΕΠ να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, δίνοντας μάλιστα και ένα υπόδειγμα περιεχομένου της δίωξης:

«Επιθυμώ την ποινική δίωξη του δήμου Καισαριανής (όπως νομίμως εκπροσωπείται) διότι μου οφείλει δεδουλευμένα Ιουλίου, Αυγούστου, αναλογία δώρου Χριστουγέννων 2014».

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν, όπως πληροφορήθηκα, ότι ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ. Θέλουν την «πρόεδρο» κατηγορούμενη..!

Θα επανέλθω. Σύντομα.