ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 40.000 περίπου ενεργός πληθυσμός / 26.500 περίπου εγγεγραμμένοι / ψηφίζοντες περίπου 12.500 / Δημοτική αρχή: έλαβε περίπου 2.700 ψήφους / δημοτικοί σύμβουλοι δημοτικής αρχής: 17. Αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι, σε ένα ψευδεπίγραφο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με 100 κομματικούς υποστηρικτές από κάτω, αποφάσισαν ότι το μετρό δεν χρειάζεται να γίνει στο κέντρο της πόλης μας (NEAR EAST), αλλά στην Πανεπιστημιούπολη (Ζωγράφου;) και εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καισαριανής. Αυτοί (ΚΚΕ) και οι άλλοι της Συνεργασίας Πολιτών (ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει Δημοψήφισμα για τη χωροθέτηση του μετρό, αφού οι φωτισμένοι εκπρόσωποι του λαού έχουν αποφασίσει γι’ αυτόν και για την Καισαριανή για τα επόμενα 50 χρόνια, για τα παιδιά και τα εγγόνια σας δηλαδή. Τα γνωρίζετε αυτά;

Τη Δευτέρα 29η Ιανουαρίου καταθέσαμε αίτημά μας να συζητηθεί ως έκτακτη προσθήκη στο Δ.Σ της 30ης Ιανουρίου, η διενέργεια δημοψηφίσματος για το ζήτημα της 2ης στάσης του μετρό, εφόσον πια κανένα άλλο περιθώριο παρέμβασης δεν υπάρχει.

Το αίτημα μας παρατίθεται στην συνέχεια στην πλήρη του μορφή:

‘’Η τελική χωροθέτηση του 2ου σταθμού μετρό στην πόλη μας, έχει αναδειχθεί σε μείζον και πιεστικό πρόβλημα για τους πολίτες της Καισαριανής, διότι η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2ο σταθμό στην Πανεπιστημιούπολη, έρχεται σε φανερή αντίθεση με τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της πόλης μας. Λόγω αυτής της κατάστασης και δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, βάσει του άρθρου 216 του ισχύοντος Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, σας ζητώ εκ μέρους της παράταξής μου ‘ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΩΡΑ’ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ, να εντάξετε ως έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 30/1/2018, τη λήψη απόφασης για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, με ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ για την δημιουργία του 2ου σταθμού στο χώρο της NEAR EAST, που είναι και το πλέον κομβικό και εξυπηρετικό σημείο της Καισαριανής. Εναλλακτικά, μπορεί να τεθεί το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ, για τη δημιουργία του 2ου σταθμού στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Το δημοψήφισμα θα κατοχυρώσει τη δυνατότητα του κυρίαρχου λαού της καισαριανής να εκφράσει άμεσα και Δημοκρατικά τη βούλησή του, δίνοντας και την πλέον Δημοκρατική λύση στο επίμαχο θέμα.’’

Στο Δ.Σ., λοιπόν, τον λόγο πήρε πρώτα ο Δήμαρχος, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους όλης της παράταξής του, όπως πάντα, υποστήριξε με αφοριστικό τρόπο στα όρια του χλευασμού, πως δεν χρειάζεται άλλη δημοκρατική νομιμοποίηση η απόφαση για τη μεταφορά της στάσης, δεν υπάρχει διχασμός απόψεων στην πόλη και πως το ένα ανοιχτό Δ.Σ. για το ζήτημα είναι απόλυτα επαρκές (!!!) δηλώνοντας εξ αρχής την αποστροφή του για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και παράλληλα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο εάν έπρεπε ή όχι να συζητηθεί το θέμα.

Ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο το γιατί θεωρούμε πως όλη η διαδικασία διαχείρησης του έργου αυτού χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από λογικό κενό και δυστυχώς από τίποτα άλλο:

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014: Το καλοκαίρι του 2014 και μετά τις Δημοτικές εκλογές, η Αττικό Μετρό ΑΕ προσκαλεί τις Δημοτικές Παρατάξεις να απαντήσουν στο ερώτημα αν δέχονται να γίνει δεύτερη στάση μετρό στην Near East. Έχοντας ήδη έτοιμες μελέτες, το ερώτημα ήταν διλημματικό: ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Σε περίπτωση άρνησης θα κρατούσαμε μόνο την μία στάση (Αγ. Νικόλαος). Απαντήσαμε ΝΑΙ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 έως ΑΠΡΙΛΗΣ 2017: Σιγή ασυρμάτου. Καμμία ενημέρωση για το μετρό. Περνούν τρία χρόνια περιμένοντας ενημέρωση για τις εξελίξεις επί του θέματος, η οποία φυσικά δεν έρχεται ποτέ, ενώ το διάστημα αυτό θεωρητικά εκπονούνται οι αναγκαίες μελέτες.

Τον Απρίλιο του 2017, τρία χρόνια μετά, συγκαλείται Δ.Σ. με πρώτο θέμα, εκτός ημηρεσίας διάταξης, ‘’ενημέρωση για το μετρό’’.

Ένα Δ.Σ. ουσιαστικά ψευδεπίγραφο και στημένο, ανοικτό δήθεν Δ.Σ. με ολίγους ‘’προσκεκλημένους’’ των δύο συναινούντων παρατάξεων Λαϊκής Συσπείρωσης και Συνεργασίας Πολιτών σε μία νέα πρόταση: μεταφορά του σταθμού στην Πανεπιστημιούπολη. Η Αττικό Μετρό παρουσιάζει νέα μελέτη, παραγγελία του Δημάρχου Καισαριανής (ποιός τη πλήρωσε;) που έχει τρία χρόνια τώρα πολλές συναντήσεις με την Αττικό Μετρό και άλλους φορείς ερήμην της αντιπολίτευσης.

[Ο Δήμαρχος Καισαριανής κάνει πολλές ΚΡΥΦΕΣ συναντήσεις με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ψάξτε το βιβλίο επισκεπτών της εταιρείας) με το Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια και όποιον άλλον, χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση.]

Αφού ακολουθούν τοποθετήσεις με απίστευτα επιχειρήματα εκ μέρους της Δημοτικής αρχής και με εντελώς ανενημέρωτη την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος σπεύδει ‘’βάσει των τοποθετήσεων’’ να κλείσει με ‘’ψηφοφορία’’ για να νομιμοποιήσει μία ήδη ειλημμένη απόφαση.

Σ’ αυτήν πάντως την συνεδρίαση εμείς λόγω της σοβαρότητος του θέματος προτείναμε Δημοψήφισμα για πρώτη φορά τονίζοντας την αναγκαιότητα του να κατανοήσουμε ότι το έργο αυτό αφορά το σύνολο των πολιτών της πόλης. Κατόπιν σε ανακοίνωσή μας, περιγράψαμε την απαράδεκτη μεθόδευση και ενημερώσαμε του συμπολίτες μας και τον τύπο. Επιμένουμε το μετρό να παραμείνει στο κέντρο της Καισαριανής, το μετρό να εξυπηρετεί ΟΛΟΝ τον εργαζόμενο λαό της Καισαριανής. Κάνουμε εναλλακτικές προτάσεις για την ίδια όμως χωροθέτηση στην Near East δηλ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΠΟΛΗΣ!!!

Περιμένουμε απάντηση μάταια!

 


Χωρίς πολλά λόγια:

Ο ένας χάρτης δείχνει τον σταθμό της Νηαρ Ηστ. Η αεροφωτογραφία δείχνει τη θέση του σταθμού “Πανεπιστημιούπολη”. Είναι εμφανές ποιος είναι στην Καισαριανή (από το έντυπο της Αττικό Μετρό για την γραμμή 4). (Γιατί άλλο «στο ύψος του Βασιλόπουλου» και άλλο «πίσω από τον Βασιλόπουλο» όπου θα γίνει η ΕΙΣΟΔΟΣ του μετρό σε ΤΟΥΝΕΛ 80-100μ. μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, πράγμα που επιμελώς αποκρύπτουν.

Ο ειδικός ψηφιακός τύπος μιλά για το Δημοψήφισμα που ζητά η αντιπολίτευση και επικροτεί την ορθολογική και τεχνικά σωστή θέση μας για το κέντρο της πόλης:

[Δημοψήφισμα ζητούν στην Καισαριανή για το σταθμό Μετρό που θα εξυπηρετεί την Πανεπιστημιούπολη 8 Μαΐου 2017 athenstransport ]

[Καισαριανή: Συνέχεια στην αντιπαράθεση για το μετρό – Δημοψήφισμα ζητά αιρετός

1 Μαΐου 2017 – 12:45   …ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Χ. Βοσκόπουλου…

http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/kaisariani-sinexeia-stin-antiparathesi-gia-metro-dimopsifisma-zita-airetos/]

[…Το συμπέρασμα είναι πως οι μόνοι απόλυτα ευχαριστημένοι θα είναι οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής. Η λειτουργία μίας κυκλικής λεωφορειακής γραμμής θα είναι απαραίτητη προκειμένου οι φοιτητές των υπόλοιπων τμημάτων να έχουν πρόσβαση σε κάποιο σταθμό του Μετρό…

…Είναι πάντως απογοητευτικό πως ακόμα και σήμερα, υπάρχουν δήμοι που θέλουν να διώξουν σταθμούς Μετρό από το κέντρο τους με τη δικαιολογία πως η λειτουργία τους θα προκαλέσει αναστάτωση ή μελλοντική κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όπως έχει αποδειχθεί οι σταθμοί αναβαθμίζουν τα κέντρα των πόλεων και κάνουν καλό στην τοπική οικονομία, ενώ αυτοί που τους έδιωξαν (βλ. Αγία Παρασκευή) εύχονται να είχαν λάβει διαφορετική απόφαση. Η Αττικό Μετρό θα έπρεπε να βάζει τις μελέτες των συγκοινωνιολόγων και λοιπών επιστημόνων πάνω από τις πολιτικές φωνές διάφορων γαλατικών χωριών της Αθήνας. 8 Μαΐου 2017 athenstransport]

Η διοίκηση και ο Δήμαρχος σιωπούν. Επισκεπτόμαστε στην συνέχεια την Αττικό Μετρό, η οποία δεν μας δίνει εξηγήσεις. Το πανεπιστήμιο μας ενημερώνει προφορικά ότι δεν δέχεται την πρόταση αυτή, υπάρχει άλλωστε το ζήτημα του ασύλου.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018: Επανερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο με γραπτό αίτημα για εισαγωγή έκτακτου θέματος στην ημερησία διάταξη των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! για το ΜΕΤΡΟ (και κατόπιν εσπευσμένης ανακοίνωσης της Αττικό Μετρό την 3η Ιαν. 2018, ότι η στάση μεταφέρεται οριστικά στην Πανεπιστημιούπολη και ότι όλα τελειώνουν το Φλεβάρη 2018).

ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ (κρατούν δικό τους αποκλειστικά δικαίωμα να βάζουν στο Δ.Σ. ό,τι έκτακτο θέμα θέλουν αυτοί).

ΜΑΣ ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΝ!

ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΎΝ ΤΟ ΛΟΓΟ επί προσωπικού!

ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Τι άλλο να κάνουμε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Καισαριανής;

Τα έχουν χάσει (ακούστε τα πρακτικά…) Χωρίς εμάς προχωρούν σε ψήφιση (;;;;;;).

Τελικά λένε ΟΧΙ στο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!! Λαϊκή Συσπείρωση και Συνεργασία Πολιτών μαζί!!!

Ποιος θα μας έλεγε κάποια χρόνια πρίν, ότι σύσσωμη η Αριστερά στην Καισαριανή θα απέρριπτε με τόσο κενά και μονομερή επιχειρήματα, ένα δημοψήφισμα για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της πόλης, για ένα έργο που οι όροι πραγματοποίησης του και τα αποτελέσματα του θα μας συνοδεύουν από τώρα και για πάντα!!!

Περισσότερη δημοκρατία δεν χρειάζεται από ότι φαίνεται: η κομματική συμμαχία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετή για όλους μας!!! Διαφορετικές απόψεις όμως υπάρχουν και όποιος τις εκφράζει κατασυκοφαντείται δημοσίως και χλευάζεται ακόμα και στις θεσμικές διαδικασίες. Τόση ωμότητα είχε χρόνια να συναντήσει ο δήμος.

Αυτό που μετράει όμως είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που όλοι έχουμε και που κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθούν:

Γιατί δεν υπήρχε συστηματική ενημέρωση από την αρχή;

Τι ισχύει για το ρέμα της πανεπιστημιούπολης σε σχέση με τις εργασίες για την σύραγγα;

Τι γίνεται με το πανεπιστημιακό άσυλο και την υπόγεια διάβαση της στάσης;

Ποια είναι η στάση του Πανεπιστημίου και ποιά των υπέρμαχων δημοτικών παρατάξεων για αυτό το ζήτημα;

Ποιά αριστερά παραμελλεί αυτά τα κεκτημένα;

Όταν οι μελέτες της Αττικό Μετρό υποδεικνύουν πως η στάση στην Πανεπιστημιούπολη εξυπηρετεί το ένα τρίτο όσων δυνητικά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια στάση στο κέντρο της πόλης, το έργο για ποιόν γίνεται;

Ποιό κομμάτι της πόλης εξυπηρετείται;

Και πώς αποκλείεται ένα μεγάλο τμήμα της Καισαριανής από την χρήση του μετρό;

Ενώ στον Νέο Καλλικράτη εισάγεται υποχρεωτκό τοπικό δημοψήσισμα για ζητήματα ένταξης στο σχέδιο πόλης, πώς είναι δυνατόν το αίτημα μας να αντιμετώπιζεται με τέτοιο αφοριστικό τρόπο;

[Ακούστε τι προτείνει ο νέος νόμος του Καλλικράτη (Σκουρλέτης) και που η Συνεργασία Πολιτών -η αυτοδιοικητική δηλ. παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ- θα κληθεί να υποστηρίξει στο Δ.Σ. σύντομα:

«…Προτείνουμε τις εξής ρυθμίσεις : Μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών Διαμόρφωση – Θεσμοθέτηση των εξής σχημάτων συμμετοχής:

◦ Δημοψηφίσματα με κάλπη – ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για θέματα όπως: εντάξεις στο σχέδιο πόλης, μεγάλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα που αλλάζουν τη μορφή και τους ρυθμούς της πόλης.»]

Δεν θα καταδικάσουμε τους εαυτούς μας στον ανορθολογιμό, την μονοφωνία και την μετριότητα. Δεν πιστεύουμε στις πρωτοπορίες και σε πρακτικές που έχει ξεπεράσει η ίδια η ιστορία. Δεν θα αρνηθούμε ποτέ να δοκιμαστούν οι απόψεις μας, να ελεχθούν τα επιχειρήματα μας. Πάντα θα ζητάμε περισσότερη συζήτηση, περισσότερη διαβούλευση, περισσότερη συμμετοχή στα κοινά και άρα περισσότερη δημοκρατία.

Ποιός έχει να χάσει με την περισσότερη δημοκρατία στις αποφάσεις τελικά;

Εν τέλει:

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ;

Το δημοψήφισμα, αναμφισβήτητα αποτελεί πρωτότυπο τρόπο έκφρασης της θέλησης του κυρίαρχου εκλογικού σώματος, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά περίπτωση ο θεσμός της άμεσης Δημοκρατίας, του οποίου ένα από τα προέχοντα στοιχεία είναι η άμεση έκφραση της θέλησης του «κυρίαρχου λαού»  

Ή μήπως όχι;

Γιατί το Μετρό πρέπει να είναι στο κέντρο της πόλης (Near East)

Το μετρό είναι για τη πόλη, όχι για τα «άπαρτα βουνά».

Το μετρό πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο, όχι να το ψάχνεις.

Το μετρό δεν δημιουργεί επί πλέον κυκλοφοριακό φόρτο, αντίθετα μειώνει τη κίνηση αφού δεν χρειάζεται να πάρεις το αυτοκίνητό σου.

Το μετρό απευθύνεται στον πεζό, όχι στον αυτοκινητιστή.

Το μετρό είναι το πιο οικολογικό και πιο διακριτικό μέσο μαζικής μεταφοράς.

Το μετρό είναι για τους εργαζόμενους, ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη πόλη (και την πέραν του ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, περιοχή εφορίας-σχολείων).

Αντικαθιστά χωρίς να ενοχλεί, τη πλέον προβληματική λεωφοριακή γραμμή, τη 224, με άμεση, γρήγορη, συνεχή πρόσβαση των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Αναβαθμίζει και δίνει αξία στο σπίτι σου και στη γειτονιά σου.

Δημιουργεί τις προυποθέσεις για να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονισθεί η πόλη.

Τονώνει την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της πόλης μας.

Η πόλη προβάλει την ιστορική της κληρονομιά, τα χαρακτηριστικά της, ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ σε σταθμούς εκθετήρια-παραρτήματα Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ευνοούνται τα ιστορικά σωματεία της Καισαριανής (Near East, Εθν. Αστέρας κ.α.)

Ανοίγει την πόλη σε όλη την Αθήνα, δίνει τέλος στη γκετοποίηση της Καισαριανής και στην αποκλειστικότητα στους πολιτικούς «ιδιοκτήτες της».

Το μετρό βοηθά να ξανακερδίσουμε το δημόσιο χώρο: η συνεχής κίνηση στο πάρκο σκοπευτηρίου δίνει ζωή στο πάρκο και αυξάνει την επισκεψιμότητα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Η σύνδεσή του μετρό με μελλοντικό δίκτυο πεζοδρόμων και τα πάρκα της Καισαριανής θα αναβαθμίσει την ζωή και την καθημερινότητα στη πόλη.