Μήπως πρέπει να γίνει αναμόρφωση

εκ θεμελίων της λειτουργίας των υπηρεσιών

του δήμου Καισαριανής, κύριε δήμαρχε;


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Βρέθηκα χτες, μετά από πάρα πολύ καιρό, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Καισαριανής. Ο λόγος που απέφευγα να πάω ήταν η διαπιστωμένη ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων λειτουργία της ΑΦΕΡΕΓΓΥΑΣ, στα όρια της ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ, κατά την άποψή μου, επιτροπής.

Στη λειτουργία της επιτροπής υπάρχει ένα «κομβικό» σημείο, τουλάχιστον όπως το διαπίστωσα και χτες: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ της τεχνικής υπηρεσίας. Γίνονται προφορικές, της στιγμής. Ρωτάει ο δήμαρχος: «τι εισηγείται η τεχνική υπηρεσία;» και η υπηρεσία εισηγείται. Προφορικά.

Βέβαια, ο κ. Βοσκόπουλος έτσι τα βρήκε τα πράγματα. Πρώτη συνεδρίαση ήταν χτες. Και κατάλαβα ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Θα καταλάβετε το γιατί.

Χτες, λοιπόν, τα θέματα ήταν οκτώ. Το ένα θέμα αφορούσε αίτημα ενός καταστηματάρχη «που αφορά τη διάνοιξη διόδου στην πλατεία δημάρχου Παναγιώτη Μακρή». Για το ίδιο θέμα έχουν υλοποιηθεί δύο «διανοίξεις διόδου»: ΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ, με το «έτσι θέλω». Χτες, λοιπόν,  η απόφαση της επιτροπής ήταν να ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΔΕΚΤΟ το αίτημα του καταστηματάρχη. ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ της τεχνικής υπηρεσίας. Με αιτιολογία υποκειμενική.

Έχω την άποψη ότι ΑΝ ο καταστηματάρχης προσφύγει αρμοδίως θα δικαιωθεί. Όχι γιατί είναι «δίκαιο» το αίτημά του για να κοπούν σε κομμάτια τα παρτέρια της πλατείας, αλλά γιατί υπάρχουν κακά προηγούμενα: ένα νόμιμο και ένα αυθαίρετο.

Πάμε παρακάτω: παρουσιάζονται δύο καταστηματάρχες και ζητάνε παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου. Η κανονιστική απόφαση που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ, αυτό ΔΕΝ το επιτρέπει. Τους αρνούνται, λοιπόν, γιατί, όπως είπε και η τεχνική υπηρεσία, «το απαγορεύει η κανονιστική απόφαση». ΣΩΣΤΑ.

ΣΩΣΤΑ; Πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι σωστά πράττει η επιτροπή και η τεχνική υπηρεσία, όταν ο καταστηματάρχης παρουσιάζει φωτογραφίες που δείχνουν ότι ΑΛΛΟ ΑΜΑΓΑΖΙ, ανταγωνιστικό, κοντά το ένα με το άλλο, έχει ξηλώσει τον χώρο πρασίνου που υπήρχε μπροστά στο μαγαζί του και το έχει μετατρέψει σε «γήπεδο», παραποιώντας την πραγματική κατάσταση του χώρου; Άρα, αφού δεν είναι «πράσινο», αλλά χώμα, παίρνει άδεια κοινόχρηστου χώρου..!

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ο δήμαρχος «τα πήρε» που λένε, και ζήτησε άμεση αυτοψία και υποβολή έκθεσης προς αυτόν από την τεχνική υπηρεσία…  

Αμέσως παρακάτω, έρχεται αίτημα ενός καταστήματος στη Φιλολάου, το οποίο «αφορά στην τοποθέτηση ανεμοφρακτών στο πεζοδρόμιο επί της οδού Φιλολάου μπροστά από το κατάστημά του».

Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με την κανονιστική διάταξη πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος στο πεζοδρόμιο για να περνάνε οι πεζοί.

Εδώ λοιπόν, στο μιλητό και όχι σε έγγραφο, μετά από αρκετές αοριστολογίες και ίσως, επειδή, μήπως κλπ. κλπ., η τεχνική υπηρεσία  ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ να δοθεί άδεια «κατ’ εξαίρεση»!!!  

Ε, όχι, κ. δήμαρχε! Δεν είναι δυνατόν! Γι’ αυτό και έφεραν αντίρρηση δύο μέλη της παράταξης του δημάρχου, λέγοντας πολύ σωστά, ότι μόλις προ ολίγου αρνήθηκαν να δώσουν άδεια κατ’ εξαίρεση σε άλλο κατάστημα, το οποίο, όπως είπαν οι εκπρόσωποί του, αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης ή/και απόλυσης προσωπικού… Και το οποίο απασχολεί προσωπικό ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΙΩΤΕΣ…

Τελικά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε. Και απορρίφθηκε το αίτημα ενός επιχειρηματία καθ’ όλα αξιόπιστου και φερέγγυου, ο οποίος απασχολεί ΜΟΝΟ Καισαριανιώτες στα μαγαζιά του. Απορρίφθηκε γιατί η συγκεκριμένη επιτροπή «έχει δώσει δικαιώματα» και δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ. Αν υπήρχε εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία της επιτροπής, θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση με το «πνεύμα» του κανονισμού και όχι με το «γράμμα».  

Ύστερα από αυτή την εμπειρία που έζησα, επιβεβαίωσα για άλλη μια φορά ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είναι διαχρονικά ΑΦΕΡΕΓΓΥΑ. Με αποκορύφωμα την περίοδο 2011-2014, όταν οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων είχαν γίνει κουρελόχαρτα: τη μία μέρα αφαιρούσαν την άδεια λειτουργίας και την επόμενη την ξανάδιναν!!! Και όταν τη μία στιγμή έλεγε η επιτροπή ότι «δεν υπάρχει διαπιστωμένη στατική επάρκεια»  ενός κτιρίου και την αμέσως επόμενη στιγμή έδιναν άδεια για… OPEN BAR!!! ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ!!!

Αυτά όλα είναι γραμμένα σε αποφάσεις. Αν θέλει ο κ. δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μπορώ να τις δώσω ή να τους πω πού θα τις βρούνε.

Αυτό που θεωρώ επιβεβλημένο, αν θέλει ο κ. δήμαρχος να κάνει μια νέα αρχή προς τη διαφανή και ΕΝΤΙΜΗ λειτουργία της επιτροπής, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, είναι να αναμορφώσει εκ βάθρων τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. Με πρώτη και «καλύτερη» την τεχνική υπηρεσία. Η οποία έχει δώσει πολλά δικαιώματα.