Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Υπάρχει προϊστορία ‘’εκτίμησης’’ μεταξύ σύριζα και Παυλόπουλου. Από παλιά. Όπως έχει αποδειχθεί οι πολίτες της Καισαριανής έχουν πληρώσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ‘’εκτίμησης’’ σε ζεστό χρήμα και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς. Από το 2005 είχε αρχίσει το ‘’αλισβερίσι’’ μεταξύ της κυβέρνησης Καραμανλή και της δημοτικής αρχής Καισαριανής. Με κινητήριο μοχλό τον κ. ‘’Πάκη’’, ως υπουργό Εσωτερικών. Προφανώς ο δήμος Καισαριανής ενεργούσε ως ”ενδιάμεσος” του ΣΥΡΙΖΑ… Για πρώτη ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά μια αριστερή δημοτική αρχή της Καισαριανής ”προώθησε” όλα τα δεξιά πολιτικά ”μπουμπούκια” και τα ”προμοτάρισε” δεόντως…

Το 2005, λοιπόν, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή ήρθε σε μία περίεργη συμφωνία με την κυβέρνηση Καραμανλή: παρέλαβε για χρήση ένα μικρό κομμάτι στο Σκοπευτήριο για να φτιαχτεί το Μνημείο των 200 εκτελεσθέντων, αλλά ΔΕΝ πήρε τίποτα χειροπιαστό από τη συνολική λύση του ζητήματος του Σκοπευτηρίου… Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα του μνημείου, έκαναν ότι ‘’δεν ήξεραν’’ τίποτα για το συνολικό θέμα του Σκοπευτηρίου. Φαντάζομαι ότι ‘’αν ήξεραν’’ θα ‘’πίεζαν’’ τον κ. ‘’Πάκη’’ και (μέσω αυτού) τον τότε πρωθυπουργό να βρει μια συνολική λύση για το Σκοπευτήριο.

Μιλάμε πάντα προ μνημονίων. Τότε που το (δανεικό) χρήμα έρρεε άφθονο στους δήμους από το κράτος, το οποίο… δανειζόταν για να εξυπηρετεί την εκλογική του πελατεία…

 



Αρχές του 2005, η κυβέρνηση Καραμανλή βάζει μπροστά το χτίσιμο ενός ‘’προοδευτικού’’ και… ‘’αριστερού’’ προφίλ..! Μοναδική ευκαιρία στην οικοδόμηση αποτελεί η Καισαριανή με τον κατεχόμενο από την ΠΣΕ χώρο του Σκοπευτηρίου. Κανείς δεν ξέρει ποιές ακριβώς ήταν οι υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ δήμου και κυβέρνησης. Επιστρατεύεται, όμως, ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή, η κυρία Γιαννάκου, η οποία αναλαμβάνει τις ‘’διαπραγματεύσεις’’ με τον ΟΣΚ, στον οποίο ανήκει ή ο οποίος διεκδικεί ΚΑΙ αυτόν τον χώρο.

Τον Μάρτιο του 2005 η κυρία Γιαννάκου δίνει το ‘’ok’’, αφού έχει μετάσχει σε συσκέψεις ‘’αρμόδιων’’ φορέων και του δήμου Καισαριανής.

Όπως διαβάζετε, ο τότε πρωθυπουργός είπε πολλά δακρύβρεχτα για την Καισαριανή, τις ‘’θυσίες’’ κλπ. κλπ. ΔΕΝ ΕΙΠΕ κουβέντα για το Σκοπευτήριο.

 

Δίπλα στον πρωθυπουργό, όπως βλέπετε, ο κ. ‘’Πάκης’’. Καμαρωτός – καμαρωτός, ατσαλάκωτος, στα εγκαίνια του έργου του μνημείου. Το οποίο έργο, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν τότε, πληρώθηκε από το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΑΚ – ΔΕΚΑ, γιατί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος ‘’δεν είχε ψιλά’’, που λέμε, να δώσει τις ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ περίπου που στοίχισε το μνημείο. Και, όπως διέρρευσε, είπε στη δημοτική αρχή να τα πληρώσει από τη δημοτική επιχείρηση και ‘’θα τα βρουν’’ στο μέλλον… Όπερ και εγένετο.

Μόνο που δεν ‘’τα βρήκαν’’ μέχρι που εγκατέλειψε την πρωθυπουργία ο Καραμανλής. Και τα λεφτά πληρώθηκαν από την τσέπη των πολιτών. Ίσως και να πληρώνονται ακόμη μέχρι σήμερα. Ίσως να έχουν περάσει στον διακανονισμό των παλαιών χρεών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009 δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ άρθρο του πρώην δημάρχου Καισαριανής (την εποχή της βερεσέ κατασκευής του μνημείου) κ. Θανάση Μπαρτσώκα, με τίτλο Περιήγηση στα «περίεργα» αποτελέσματα της Καισαριανής.Το άρθρο δημοσιεύεται εδώ.

Στο τέλος του άρθρου, με αστερίσκο, όπως βλέπετε, παρατίθεται η παράγραφος:

‘’ΥΓ.: Με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος θα ήθελα να εκφράσω και μία εντελώς προς το παρόν προσωπική άποψη. Ο Δεκέμβρης που μας πέρασε ίσως να ήταν πολύ πιο επώδυνος, αν δεν υπήρχε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος’’.

Όσο να ‘ναι, είναι ένα δείγμα της ‘’εκτίμησης’’ που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών, του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Παυλόπουλου. Έστω και αν ο τελευταίος, με την μη εκπλήρωση της αναληφθείσας υποχρέωσής του, έδειξε να μην δίνει μεγάλη σημασία σ’ αυτή την ‘’εκτίμηση’’.

Όπως αποδεικνύεται σήμερα, αυτές οι ‘’προς το παρόν’’ ‘’εντελώς προσωπικές απόψεις’’ μετατράπηκαν με τον χρόνο σε κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, όταν ήρθε στην εξουσία, το 2015, θυμήθηκε αυτή την ‘’εκτίμηση’’ (μήπως δεν την είχε ξεχάσει ποτέ;) και διόρισε τον ΔΕΞΙΟ κ. Παυλόπουλο πρόεδρο δημοκρατίας της ‘’πρώτη φορά αριστερά’’ κυβέρνησης!!!

ΦΥΣΙΚΑ, οι ‘’καλές πράξεις’’ δεν πρέπει να (και δεν) μένουν αναπάντητες. Το απαιτεί το πολιτικό savoir vivre… Έτσι, λοιπόν, προχτες ο ευεργετηθείς κ. ‘’Πάκης’’ ανταπέδωσε στον ‘’ευεργέτη’’ ΣΥΡΙΖΑ την καλή πράξη. Έκλεισε τη Βουλή, κατήργησε το Σύνταγμα, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στο ‘’καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων’’, και με διαδικασίες ‘’μπακάλικου’’ οδηγεί τη χώρα στις αθλιότερες εκλογές όλων των εποχών.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι σήμερα, επτά μήνες μετά τις εκλογές, το θέμα του Σκοπευτηρίου ούτε κατά διάνοιαν έχει απασχολήσει την ‘’αριστερή’’ κυβέρνηση Τσίπρα… Προφανώς ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ απασχολημένος με τη συγγραφή των εξευτελιστικών όρων του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Μπορεί λοιπόν να υποθέσει ο καθένας πως η επίσκεψη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού ήταν μία ακόμη προμελετημένη ΑΠΑΤΗΛΗ ενέργεια.

Αν την προεκτείνουμε ακόμη περισσότερο, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία ακόμη βεβήλωση του ιερού χώρου από ένα καθοδηγούμενο μίσθαρνο όργανο των ναζί κατακτητών του 1940 και του 2010 – 2015 και βλέπουμε…

Μπορεί να μας πει κανείς από τους εγκατεστημένους στην Καισαριανή ‘’κουμανταδόρους’’ του τσιπροσύριζα, αν θα ενδιαφερθεί για να εισπράξει ο δήμος αυτά τα λεφτά που οφείλονται από τη ‘’σύμπραξη’’ ‘’Τσίπρας – ΠτΔ κερδοσκοπικός οργανισμός διανομής αξιωμάτων’’; Μπορεί; Ή είναι όλοι ”μπουκωμένοι” από το ”χαβιάρι” τρης ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ εξουσίας, η οποία οσονούπω τελειώνει εντελώς άδοξα;