Τι έλεγε για όσους υπογράφουν "πλαστές ή πλασματικές υπερωρίες"
η Λαϊκή Συσπείρωση το… 2011!


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Διαρρηγνύει (όπως μαθαίνω από τα "άδυτα" του τρίτου ορόφου του δημαρχείου) τα ιμάτιά του ο νέος δήμαρχος Καισαριανής ότι η υπογραφή που έβαλε στην ΥΠΟΠΤΗ και ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΗ απόφαση για χορήγηση 6.122 (ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ωρών) υπερωριακής απασχόλησης για απογεύματα και Κυριακές-εξαιρέσιμες μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο (!!!) ήταν του προκατόχου του. Και ότι ο ίδιος απλά την… ανανέωσε… Δεν μπορεί, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ένας απλά εχέφρων άνθρωπος και μάλιστα έχων τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, να επικαλείται τέτοια φληναφήματα. Εκτίθεται. Και εκτίθεται πολλαπλά, γιατί ο προκάτοχός του έχει ΔΗΜΟΣΙΑ "κατακεραυνώσει" τις πρακτικές των «πλαστών ή πλασματικών υπερωριών»..! Τώρα, αν ο κ. δήμαρχος Καισαριανής θέλει να μας πείσει ότι αυτές οι 6.122 (ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ώρες) ΘΑ, ΘΑ αφορούν πραγματική εργασία, δεν έχει παρά να δώσει στη δημοσιότητα τις εισηγήσεις της κάθε Διεύθυνσης για τις ανάγκες της σε υπερωριακή εργασία. Θα πρέπει, επίσης, να εξηγήσει στους πολίτες γιατί υπέγραψε με τέτοια βιασύνη, και μάλιστα ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ αυτές τις χιλιάδες υπερωρίες και δεν περίμενε να βγει ο Σεπτέμβρης και μετά να υπογράψει όσες ώρες θα έχουν εισηγηθεί οι Διευθύνσεις, αν τις έκρινε βάσιμες. Σημειωτέον ότι η απόφαση για τις υπερωρίες έχει υπογραφεί πριν καν υπογραφούν και δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις για τον ορισμό των αντιδημάρχων!!! Τέτοια πρεμούρα…

Για να δούμε τι έχει δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιουλίου 2011 ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

 

«Σχετικά με τις πλαστές ή πλασματικές υπερωρίες, τουλάχιστον αυτό βγαίνει προς τα έξω, σε τελευταία ανάλυση αν υπάρχουν δεν είναι ευθύνη του εργαζόμενου. Μπορεί να συμμετέχει, αλλά είναι ευθύνη αυτού που υπογράφει και βεβαίως της δημοτικής αρχής».  

 

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, και δεδομένου ότι ο κ. Βοσκόπουλος ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου το 2011 και έχει γνώση όλων των τοποθετήσεων, δημιουργούνται νέα ερωτήματα:

Γνωρίζει ο σημερινός δήμαρχος Καισαριανής με ποια διαδικασία πληρώνονταν οι υπερωρίες, πλασματικές ή μη, στη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του;

Είχε παρακολουθήσει το θέμα, με δεδομένη την άρνηση του κ. Καμπάκα να πληρώνει τις, όπως τις χαρακτήρισε, «πλασματικές υπερωρίες»;

Γνωρίζει πώς εκτοξεύθηκαν οι ώρες των υπερωριών από τις 2.600 περίπου το 2011 σε 6.200 περίπου το 2018-19 ή και νωρίτερα;

 

Πώς μεταφράζεται σε χρήμα το 48% των πλασματικών

Ας θυμηθούμε τι έγραφε το 2011 η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» για το 48% των πλασματικών υπερωριών, όπως το προσδιόρισε ο τότε δήμαρχος κ. Καμπάκας:

Υπάρχουν ομοιότητες;

Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα. Αλλά επειδή στη δημιουργία των δεδομένων υπάρχουν και «αφανείς» παράμετροι, αυτά που δεν μαθαίνει ο απλός κόσμος ΑΝ δεν τα καταγγείλει κάποιος «υπεύθυνος», ας θυμηθούμε μερικά από όσα κατήγγειλε τον Ιούνιο του 2011 ο τότε δήμαρχος κ. Καμπάκας σε ΕΓΓΡΑΦΗ και ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ επιστολή του προς του πολίτες της Καισαριανής:

 

[…] «Δυστυχώς, όμως, ένα άλλο μικρό ποσοστό υπαλλήλων συμπεριφέρεται με ιδιοτέλεια, προσπαθώντας να υπερασπιστεί ένα αποδεδειγμένα αποτυχημένο μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης του δήμου.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου αντιμετωπίστηκα με αδικαιολόγητη εχθρότητα που έφτανε στα όρια της προκατάληψης. Συνεχείς ανακοινώσεις, καταλήψεις του δημαρχείου, παράνομες επισχέσεις εργασίας, καλέσματα αποχής των εργαζόμενων από τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρίες που δεν βασίζονταν στα πραγματικά δεδομένα και προσπάθεια σπίλωσης της νέας δημοτικής αρχής ήταν οι επιλογές τους.

Θεωρώ απαράδεκτο αυτό το υπό ομηρία καθεστώς που θέλουν να μου επιβάλουν οι συνδικαλιστές. Έχοντας δεσμευτεί να υπηρετήσω τον λαό της πόλης μας και όχι τα ιδιαίτερα προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα, αποφάσισα τις αλλαγές που θεωρώ απαραίτητες  για την καλύτερη λειτουργία του δήμου, με βασικό γνώμονα τις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας.

Δεν αποδέχομαι για θέματα που από το νόμο είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να μου επιβάλλεται η άποψη του σωματείου. […]

 

Εν γνώσει του ή όχι;

Θα μου πείτε τώρα, γιατί θυμήθηκα τον δήμαρχο του 2011. Τον θυμήθηκα γιατί μετά την ταραγμένη αυτή περίοδο, με τα γεγονότα που ο ίδιος καταγγέλλει σε βάρος του από τους συνδικαλιστές, οι συνδικαλιστές έπεσαν σε «χειμερία νάρκη». Και είναι, πιστεύω, απόλυτα λογικό να αναρωτιέται κανένας ΑΝ υπήρξαν «ανταποδοτικά οφέλη» γι’ αυτή τη μεταστροφή.  

ΑΝ ΥΠΗΡΞΑΝ, τότε ο κ. Βοσκόπουλος υπέπεσε σε μια μεγαλοπρεπέστατη γκάφα: υπέγραψε ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ή ΟΧΙ των πλασματικών ή/και χαριστικών προς ορισμένους «ημέτερους» στοιχείων, μια απόφαση που θα τον καταδιώκει σε όλη τη θητεία του. Εκτός ΑΝ πάρει θέση άμεσα, διορθώνοντας το λάθος του.