Πως στήθηκαν το μνημόνιο το 2001 και η απόφαση του
2003, που εκχώρησαν το ΔΗΜΟΤΙΚΟ στάδιο στην ΠΑΕ…


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Αρχίζουμε, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2001. Το στάδιο υποχρεωτικά περιέρχεται στην απόλυτη κυριότητα του δήμου Καισαριανής. Ο δήμος υπογράφει το πρώτο μνημόνιο ως ιδιοκτήτης του σταδίου. Σημειώνω ότι όλα τα πρακτικά που αναφέρω τα έχω ζητήσει εγγράφως, μέσω της υπηρεσιακής οδού, από τον κ. Τζόκα όταν ήταν δήμαρχος και μου τα έχει δώσει επίσης δια της υπηρεσιακής οδού. Όλα είναι κατατεθειμένα και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Όπως έχω μάθει (δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια), έχουν εξαφανιστεί όλα τα πρακτικά του Δ.Σ. του Δημοτικού σταδίου και στο στάδιο δεν υπάρχει ούτε ίχνος τους… Διαβάστε το πρώτο “μνημόνιο συνεργασίας”:

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην Καισαριανή σήμερα ……. Αυγούστου του έτους 2001, μεταξύ αφενός του κ. Κατημερτζή Γεωργίου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Σταδίου Καισαριανής και αφετέρου του κ. Παπαδόπουλου Νικόλαου, Προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία “Π.Α.Ε. Γ.Α.Ο. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ”, συμφωνήθηκαν και έγιναν από κοινού δεκτά τα παρακάτω.

Ο πρώτος των εδώ συμβαλλομένων, με την εκτεθείσα ιδιότητά του, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Σταδίου Καισαριανής και σε υλοποίηση σχετικών διατάξεων του ν. 2725/2000, δηλώνει ότι ομού με τη χρήση του νεότευκτου γηπέδου ποδοσφαίρου, παραχωρεί προς την Π.Α.Ε., που εκπροσωπεί ο δεύτερος των συμβαλλομένων και το δικαίωμα λειτουργίας και εκμετάλλευσης των εντός του γηπέδου (κερκίδων) υπαρχόντων κυλικείων, αλλά και εκείνων που πρόκειται να δημιουργηθούν στις υπό κατασκευή κερκίδες του γηπέδου, για τις αθλητικές εκδηλώσεις της Π.Α.Ε., καθώς και δύο καταστημάτων που πρόκειται να κατασκευαστούν στη βόρεια εξέδρα για γραφεία και λειτουργία μπουτίκ της ΠΑΕ, υπό τους κάτωθι ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις. Ο δεύτερος των συμβαλλομένων, με την εκτεθείσα ιδιότητά του, ενεργώντας κατ’ εφαρμογήν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. της Π.Α.Ε., αποδεχόμενος τους άνω όρους, υπογράφει το παρόν μνημόνιο συνεργασίας, που έχει ούτω:

1.- Ο δεύτερος των συμβαλλομένων δεσμεύεται για την ανάληψη εκ μέρους της Π.Α.Ε., με έξοδα που θα βαρύνουν αποκλειστικά αυτήν, ανεξαρτήτως αν αυτά προέλθουν από την λειτουργία και οικονομική εκμετάλλευση των κυλικείων ή όχι, για:

α) την καθαριότητα εν γένει των χώρων του γηπέδου (κερκίδων, αποθηκών, αποδυτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων), που χρησιμοποιεί η Π.Α.Ε. ή το προσερχόμενο για την παρακολούθηση των αθλητικών εκδηλώσεων της Π.Α.Ε. κοινό ή οι φιλοξενούμενες στο γήπεδο ομάδες, για επίσημους και φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες,

β) τη συντήρηση και διατήρηση σε καλή κατάσταση, όπως αυτές παραλαμβάνει, όλων των εγκαταστάσεων που παραχωρεί η Επιτροπή Διοίκησης προς την Π.Α.Ε. και αυτή χρησιμοποιεί για την επιτέλεση των σκοπών και δραστηριοτήτων της, όπως είναι ο χλοοτάπητας, τα καθίσματα και τα λοιπά όργανα γυμναστικής και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί αυτή για την εκγύμναση και τις αθλητικές εκδηλώσεις της ομάδας,

γ) την κατά το ήμισυ δαπάνη συντήρησης του μηχανήματος που χρησιμοποιείται για τους χλοοτάπητες τόσο του Εθνικού Γυμναστηρίου, όσο και του γυμναστηρίου της ΝΗΑΡ ΗΣΤ.

δ) την εξ ολοκλήρου εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικών – τηλεπικοινωνιακών λογαριασμών και κατανάλωσης πετρελαίου του γηπέδου που της έχει παραχωρηθεί η χρήση.

ε) τις δαπάνες και την ευθύνη συντήρησης του χλοοτάπητα του βοηθητικού γηπέδου.

στ) την ανάληψη της ευθύνης και της δαπάνης συντήρησης και διατήρησης σε καλή κατάσταση του περιβάλλοντος το γήπεδο χώρου, πλην αυτού βεβαίως που χρησιμοποιείται για τη στάθμευση των οχημάτων στο δυτικό τμήμα του γηπέδου, καθώς και των δαπανών αποκομιδής απορριμμάτων.

ζ) τη ευθύνη και τη δαπάνη συντήρησης του μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού του γηπέδου ποδοσφαίρου καθώς και των βοηθητικών εγκαταστάσεων που έχει παραχωρηθεί προς αυτήν για χρήση.  

2.- Η παρούσα συμφωνία-μνημόνιο συνεργασίας ισχύει καταρχήν για μία πενταετία και σε κάθε περίπτωση μόνον εφόσον ο άνω πρόεδρος της Π.Α.Ε. κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, μπορεί δε να ανανεωθεί για ένα ή περισσότερα χρόνια με νεότερη απόφαση των συμβαλλομένων μερών, στα πλαίσια των ανωτέρω ή άλλων συμφωνιών και του ν.2527/2000 ή όποιου άλλου νόμου που ρυθμίζει τα της λειτουργίας των Π.Α.Ε.. Η παρούσα συμφωνία παύει σε κάθε περίπτωση διάλυσης της Π.Α.Ε. ή θέση αυτής υπό καθεστώς εκκαθάρισης ή αναγκαστικής διαχείρισης κ.λπ. Με τη λήξη κάθε αγωνιστικής περιόδου τα συμβαλλόμενα μέρη επαναβεβαιώνουν εγγράφως την ισχύ και το περιεχόμενο του παρόντος μνημονίου.

3.- Κατά ρητή δήλωση και επιθυμία των συμβαλλομένων μερών το παρόν μνημόνιο δεν επέχει θέση μισθωτηρίου, ούτε η παρούσα συμφωνία υπάγεται στις διατάξεις περί εμπορικών μισθώσεων, αλλά δύναται να χρησιμοποιηθεί για τυχόν έκδοση αδειών λειτουργίας των κυλικείων από τις αρμόδιες αρχές ή άλλες συμφωνίες της Π.Α.Ε. με τρίτους, εκτός αυτών της εκμίσθωσης ή άλλης συμφωνίας που δεσμεύει το νομικό πρόσωπο του Εθνικού Γυμναστηρίου έναντι τρίτων.

4.- Συμφωνίες που συνάπτει η Π.Α.Ε. με τρίτους για τη χρήση των κυλικείων είναι άκυρες και ανίσχυρες έναντι του Νομικού Προσώπου του Εθνικού Γυμναστηρίου, αν προηγούμενα δεν έχουν γνωστοποιηθεί και εγκριθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο, το οποίο διατηρεί κάθε δικαίωμα εκ του παρόντος και εκ του νόμου για αναζήτηση αστικών και ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.

5.- Η ΠΑΕ “ΓΑΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ” ρητά και ανεπιφύλακτα αναλαμβάνει να καλύπτει και όλες τις λοιπές δαπάνες λειτουργίας του Νομικού Προσώπου του Γυμναστηρίου, εκτός αυτών που αφορούν τις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού και κατανάλωσης ύδατος, που δεν καλύπτονται από τις τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις του κράτους.

6.- Οι δαπάνες που αναλαμβάνει να καλύψει η ΠΑΕ με βάση το παρόν μνημόνιο ρητά συμφωνείται ότι θα προέρχονται, είτε από τα δικαιώματα που έχει την υποχρέωση να καταβάλλει αυτή προς το Νομικό Πρόσωπο από την εν γένει χρήση και εκμετάλλευση των αθλητικών δημοτικών εγκαταστάσεων με βάση το ν. 2725/2000, είτε από έσοδα που αυτή πραγματοποιεί από την οικονομική – εμπορική της δραστηριότητα.

Προς πίστωση των παραπάνω συντάχθηκε και υπογράφηκε το παρόν σε τέσσερα όμοια αντίγραφα, από τα οποία ένα έλαβε το κάθε μέρος και τα υπόλοιπα δύο κατατέθηκαν στο αρχείο του Εθνικού Γυμναστηρίου Καισαριανής, για κάθε νόμιμη χρήση.

   Για το Ε.Γ. Καισαριανής         Για την ΠΑΕ ΓΑΟ Εθνικός Αστήρ

     Γεώργιος Κατημερτζής               Νικόλαος Παπαδόπουλος

 

Μπήκαν τα θεμέλια…

Με το «μνημόνιο συνεργασίας» μπαίνουν τα θεμέλια για την υπερδεκαετή κατοχή του «δημοτικού» σταδίου και την προσοδοφόρα εκμετάλλευσή του από την ανώνυμη εταιρία. Όπως διαπιστώνετε, η «συνεργασία» έχει προσωποκεντρικό χαρακτήρα. Σαν να πούμε ότι «είναι αφιερωμένη εξαιρετικά»… Ισχύει «μόνον εφόσον ο άνω πρόεδρος της Π.Α.Ε. κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου αυτής». Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για να καταλάβει ο καθένας πως το συγκεκριμένο «μνημόνιο συνεργασίας» ήταν περισσότερο «εξυπηρέτησης» και λιγότερο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας;

Το «μνημόνιο» ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ τα οποία «ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ». Δεν λέει για καφετέρια, αλλά για μπουτίκ και γραφεία. Στο τέλος, μετά το 2005, βρέθηκαν κατειλημμένα και γραφεία και μπουτίκ και καφετέρια..! Το άκρον άωτον της… προνοητικότητας..! Πως λέγανε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»; Ε, ακριβώς έτσι… Το μόνο που δεν αναφέρεται στο «μνημόνιο» συνεργασίας είναι τι θα πληρώνει η ανώνυμη εταιρία για τα ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ τα οποία θα κατέχει… Για το αν ήταν νόμιμη ή παράνομη η εκχώρηση των ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ, την απάντηση την δίνει ο κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών χώρων άθλησης, που διαβάσατε στο προηγούμενο κομμάτι.

Στις παραγράφους 1 και 6 μπαίνουν οι βάσεις για να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν με τους μπακαλίστικους λογαριασμούς και τα «μου χρωστάς – δεν σου χρωστάω». Καθόλου ξεκάθαροι λογαριασμοί, οι οποίοι, φυσικά, αφορούν ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ. Αυτά θα έρθουν στην επιφάνεια τον Φεβρουάριο του 2008, όταν βγαίνει ένα «χρεωστικό» για την εταιρία ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ, το οποίο, ΦΥΣΙΚΑ, δεν πληρώθηκε ποτέ..! Αυτές οι τριάντα δύο χιλιάδες ευρώ ήταν ένα ελάχιστο κλάσμα από τα πραγματικά χρωστούμενα από την ανώνυμη εταιρία στον δήμο. Και γι’ αυτά τα ΠΟΛΛΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ χρωστούμενα έχω καταφύγει στο ΣΕΕΔ και στον εισαγγελέα, μήπως και πάρουμε πίσω κάποια από αυτά…

Με το μνημόνιο, ο δήμος παραχωρεί «ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ» του γηπέδου. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ». Αλλά… ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ στο μνημόνιο η σύμφωνη γνώμη του νομικού προσώπου για την παραχώρηση της χρήσης του γηπέδου σε τρίτους. Αυτή η παράλειψη ΙΣΩΣ καλύπτει τη μη αναφορά σε “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ”, αφού η ανώνυμη εταιρία έχει το δικαίωμα να παραχωρεί κατά βούληση το ΔΗΜΟΤΙΚΟ στάδιο και να καρπώνεται τα λεφτά, όπως και το έκανε..!

Η παράλειψη της λέξης «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ» συνεπάγεται όφελος της ανώνυμης εταιρίας ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΑΧΜΩΝ, αρχικά, ή χιλιάδων ευρώ μετέπειτα, ανάλογα με τα οικονομικά μεγέθη. Όπως βλέπετε, στο μνημόνιο γίνεται αναφορά στον νόμο 2725/1999 (και όχι 2000), αλλά δεν καθορίζονται επακριβώς αυτά που πρέπει να πληρώνει η εταιρία στο νομικό πρόσωπο «Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής», δηλαδή στον δήμο.

Το ότι το «μνημόνιο συνεργασίας» ήταν προς όφελος της ανώνυμης εταιρίας και όχι του δήμου, φαίνεται πεντακάθαρα στη συμφωνία που έγινε τον Απρίλιο του 2003, όταν πλέον η διοίκηση του δήμου είχε αλλάξει χέρια. Διαβάστε παρακάτω.

Σημειωτέον ότι το 2001 που υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», η ΠΑΕ αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική, με τα διαφημιστικά και τηλεοπτικά δικαιώματα νε έχουν εκτοξευθεί σε απίστευτα ύψη, λόγω της ύπαρξης δύο συνδρομητικών καναλιών, του Filmnet και του ALPHA digital.

 

Το 2003

Τον Απρίλιο του 2003 καλείται η νέα δημοτική αρχή, που έχει προκύψει από τις εκλογές του 2002, να συνάψει νέα συμφωνία με την ανώνυμη εταιρία.



Τους συμμετέχοντες τους διαβάζετε. Πρόεδρος του δημοτικού σταδίου είναι ο κ. Τζόκας. Όπως βλέπετε στην εισήγησή του, λέει ότι πρέπει να γίνει η «διαχείριση μέσα από τις διαδικασίες που διέπουν τα νομικά πρόσωπα».

Αμέσως μετά δίνεται ο λόγος «στον Δήμαρχο», ο οποίος «επισημαίνει τα εξής»:

  • «α) Τα κεκτημένα της ΠΑΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ πρέπει να ληφθούν υπόψη του Δ.Σ.
    για να μην αλλάξουν εις βάρος της ΠΑΕ».

Αυτό που σας λέγαμε πιο πάνω. Το «μνημόνιο συνεργασίας» ήταν μονόπλευρα επωφελές για την ανώνυμη εταιρία και όχι για τον δήμο. Και το παράδοξο είναι ότι ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ υπεραμύνεται των «ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕ» και όχι των συμφερόντων του δήμου!!!

Έχετε ξαναδεί ή ξανακούσει μια εταιρία να έχει συμφέροντα «κεκτημένα» τα οποία υπερισχύουν των συμφερόντων των πολιτών, των οποίων ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ είναι πλέον το ΔΗΜΟΤΙΚΟ στάδιο; Αν δεν έχετε ξαναδεί, το βλέπετε εδώ με τα μάτια σας…

Όπως είναι λογικό, ο πρόεδρος του σταδίου δεν υπογράφει το πρακτικό (το βλέπετε στην κορυφή, χωρίς υπογραφή στη θέση του προέδρου), το οποίο λέει ότι «το Δ.Σ. ομόφωνα εγκρίνει την ανωτέρω παραχώρηση». Αλλά… ο ίδιος ο πρόεδρος της ανώνυμης εταιρίας αρνείται ότι έχει συναινέσει και προσυπογράψει..! Και θα εξακολουθήσει να αρνείται μέχρι τέλους, γιατί αυτός ήθελε να ισχύσει το μνημόνιο του 2001. Μάλιστα, κάποιες φορές και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ με προσφυγή στα δικαστήρια για την “κατάργηση” του μνημονίου του 2001. Στην ουσία, τίποτε δεν είχε αλλάξει. Είχε ολόκληρη τη δημοτική περιουσία στα χέρια του και την εκμεταλλευόταν. Ακόμα και για το πάνελ που βλέπετε στην εξέδρα που βρίσκεται επί της λεωφόρου, είχε εισπράξει ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ από τον Γιάννη Ιωαννίδη, το 2009!!! Γιατί ο νόμος έλεγε και λέει ότι τα έργα χρηματοδοτούνται για τα “ερασιτεχνικά σωματεία”. Και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είχε στην “κατοχή” του ΚΑΙ το ερασιτεχνικό σωματείο!!! Έχετε ακόμη απορίες γιατί φτάσαμε στο κατάντημα που βρισκόμαστε σήμερα; 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η ΠΑΕ έχει υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική το καλοκαίρι του 2002 και, ως εκ τούτου, έχει χάσει το προνόμιο της «αποκλειστικής χρήσης» του σταδίου. Γι’ αυτό επιμένει να ισχύσει το «μνημόνιο» που είχε υπογράψει με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία έλεγε μεν ότι εφαρμόζεται ο νόμος 2725/1999, αλλά στις περιπτώσεις λύσης του «μνημονίου» δεν ανέφερε ρητά τον υποβιβασμό της ΠΑΕ. Παρά τον υποβιβασμό της λοιπόν, η ΠΑΕ εξακολουθεί να έχει την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του κατ’ επίφαση «δημοτικού σταδίου»…

Επιπλέον, η διάρκεια του πρώτου μνημονίου του 2001 ήταν πενταετής. Έτσι, λοιπόν, η ανώνυμη εταιρία ζητάει να ισχύσει αυτή η ρήτρα, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι η ΠΑΕ δεν έχει πλέον ΝΟΜΙΜΟ δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης. Όπως θα δούμε παρακάτω, και αποκλειστική χρήση – εκμετάλλευση είχε και δεν πλήρωνε αυτά που προβλέπει ο νόμος 2725 για τους έχοντες αποκλειστική χρήση..!

  • Αυτό που πρέπει να προσέξετε και να θυμάστε είναι ότι σε ΟΛΑ τα έγγραφα και τα συμφωνητικά γίνεται λόγος για τον νόμο 2725. Είναι αυτός ο νόμος που δεν “άρεσε” στους νεόκοπους “τσιφλικάδες” – συντάκτες της παράνομης εκχώρησης του 2014, γι’ αυτό και τον… ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ!!!

Συνεχίζεται αύριο…